My F.r.i.e.n.d.s

Selasa, 25 November 2014

PROMOSI BUKU BEST! Membesarkan Anak Hebat Dengan Susu Ibu

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam all mommies. Bagaimana dengan perjalanan penyusuan hari ini? Harap semuanya mudah n susu maintain mencukupi buat anakanda tersayang...Amin... :)

Hari ini, saya nak promosikan buku menarik ni. Setelah dibelek2, buku ni agak lengkap juga isi kandungannya. Imej berwarna-warni pun banyak. So, seronok juga kalau nak dijadikan rujukan sehingga anak ke 13. (hihi...mampu kah...) Atau pun berkongsi dengan adik-beradik lain. "Sharing is caring kan...".

Antara isi kandungan menarik:

  • Tanda-tanda bayi mendapat susu dengan secukupnya
  • Anatomi dan fisiologi penyusuan ibu
  • Bapa juga mampu 'menyusukan anak'
  • Memerah dan menyimpan susu ibu sebelum kembali bekerja
  • Berurusan dengan penjaga anak
  • Mengapa susu ibu tidak banyak terhasil
  • Bayi kuning, apa yang terjadi sebenarnya

N banyak....lagi tajuk2 menarik!!!

Harga (S/M): RM60
Harga (Sabah/ Sarawak): RM63
Berat: 450 gm
Mukasurat: 400++ m/s

Caj Kurier Semenanjung:
Pos laju: RM7.20 (450 gram)
Citylink: RM9.50 ( up to 2 kg) * Caj penghantaran untuk sehingga 4 pcs buku

Caj Kurier Sabah/ Sarawak:
Pos Udara Malaysia: RM10 (1 pcs)
Pos Udara Malaysia: RM14.50 (4 pcs)

TAWARAN HEBAT!!!
TAWARAN HEBAT!!!
TAWARAN HEBAT!!!

RM60 sahaja (termasuk caj penghantaran)
FREE (mana-mana 1 keping baucar tunai di bawah)
* untuk semenanjung 

RM60 (tidak termasuk caj penghantaran)
FREE (mana-mana 2 keping baucar tunai)
*untuk Sabah/ Sarawak 

TERHAD kepada 10 orang sahaja!
TERHAD kepada 10 orang sahaja!
TERHAD kepada 10 orang sahaja!

Siapa cepat dia dapat! :)

Kelebihan BAUCAR TUNAI, boleh digunakan untuk membeli mana-mana produk di www.stormreaders.my/warisanshop .* Cara pembelian saya akan email.

Mahukan buku ini??? SMS/ WhatsApp SEGERA (Nama/No. IC/ Email/ Alamat) :

SMS/ WhatsApp 017 3318548
SMS/ WhatsApp 017 3318548
SMS/ WhatsApp 017 3318548

Ada lagi promosi menarik! Anda akan saya bantu daftarkan sebagai ahli Stormreaders PERCUMA!!! Untuk akan datang, anda boleh menikmati 10% 'cash back' bagi setiap pembelian produk di estore Stormreaders.

Macam2 produk ada di sana>>>> www.stormreaders.my/warisanshop
Buku resipi
Buku motivasi
Buku kanak-kanak
Makanan sunnah
N macam2 lagi...

Sempena PROMOSI ini, saya ulang lagi apa yang akan anda dapat:

Dengan harga RM60 sahaja (termasuk caj penghantaran)
PERCUMA baucar tunai
PERCUMA pendaftaran keahlian Stormreaders (10% diskaun/ 'cash back')

TERHAD kepada 10 mummy bertuah sahaja!

Siapa cepat dia dapat!!! :)

Cara bayar: 

Maybank 162795054455
atas nama NUR ATIYAH ZAHIRAH ZAINAL ABIDIN

*Akaun bank lain, gunakan Interbank Giro Fund Transfer ke Maybank: caj RM0.10 sahaja

Selesai bayar: SMS/ WhatsApp (Nama/ Tarikh, Masa dan Cara bayar )ke 0173318548. 
Saya akan lakukan penghantaran sebaik pengesahan bayaran diterima dan anda akan menerima maklumat doket penghantaran melalui SMS/ WhatsApp. :D

Saya sertakan sedikit gambar di bawah untuk rujukan mummy:

anak hebat susu ibu

susu banyak


pts

baucar
PERCUMA!!! Mana-mana 1- 2 pcs baucar ini :)

So, mummy, jadikan buku terbaik ini sebagai simpanan dan rujukan bagi kejayaan penyusuan anda!

*Share juga kepada mummy lain, jika mereka telah lama mencari buku ini. TQ! :)

All the best!

~ menyusu itu indah~

Salam sayang,

atia

Isnin, 24 November 2014

Susu kurang. Tips tambahkan susu! :)

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam all breastfeeding mommies...Miss u all...Semoga kalian baik2 saja di luar sana n susu sentiasa melimpah ruah buat bayi tercinta. :)

Kali ni nak post entri tentang tips tambah susu ketika susu tengah kurang. Mesti ada beberapa mummy yang sedang hadapi situasi ini kan? Jangan risaulah u ols...Ni semua perkara biasa. Kilang susu kita pun kadangkala ada menghadapi ujian kemelesetan permintaan serta cabaran stress dan emosi tahap gaban! Nama pun manusia biasa. Selagi hidup di dunia ini, pasti akan ada ujiannya. Cuma terpulang pada kita samada, nak menentang arus (fight! fight! fight!) atau...layan arus...( down, down, down ikut flow....). 

My prinsip is NO! N kita harus pegang prinsip FIGHT! FIGHT! FIGHT!...Jika terdapat cabaran sebenarnya ia bagus untuk kita. Jika dilihat dari sudut positif, ujian tersebut sebenarnya lebih membuatkan kita bertambah kuat (jika kita berusaha melawannya) dan dapat meningkatkan ilmu pengetahuan serta pengalaman kita dalam perjuangan penyusuan. So, insyaallah, untuk penyusuan anak seterusnya, kita akan lebih matang, n silap2 jadi idola pula kepada adik-beradik lain atau rakan2 tersayang...

TIPS SIMPLE KETIKA SUSU KURANG:
1. Hasil pam sikit (tenang saja, janji jaga waktu pam selang tidak lebih 3 jam. Insyaallah esok lusa production akan pulih semula)
2. Rangsang Let Down Reflex (yang ni, tunjang utama pancutan susu. Mummy mesti happy, makan minum mencukupi n badan sihat. Kadang2 susu banyak, tapi LDR pulak tak 'function'. Jadi, susu tu elok ja tersangkut dalam 'breast' tak mau keluar.)
3. Kerap 'direct feed'. (Ambil peluang nyusukan anak puas2 ketika bersama baby.)
4. Jangan terlalu memaksa diri untuk capai target hasil perahan susu. (relaks ja, Hasil pam tu, as a guide saja. Kalau tak larat buat power pumping malam2. Kerapkan direct feed ketika di rumah dan jangan sesekali SKIP waktu pam ketika berjauhan dengan bayi. Insyaallah keadaan akan pulih semula).

makanan sunnah


Antara makanan dan minuman yang boleh membantu pertambahan susu ibu:


Makanan
1. water chestnut/sengkuang cina
2. kobis
3. halba 
4. laici
5. longan
6. daikon/lobak putih
7. sawi
8. kailan
9. tenggiri
10. bayam
11. peria
12. jantung pisang
13. tembikai
14. lobak merah
15. Madu lebah asli
16. sayur pegaga atau ulam segar
17. pucuk manis
18. kurma
19. kucai +tauhu+tougeh
20. petola
21. kentang rebus
22. roti
23. biskut marrie
24. daun turi
25. ikan semua jenis ikan-ikan yu,ikan sardine, tuna, salmon
26. kacang buncis
27. cheese
28. planta

Minuman:

1. air masak
2. susu
3. soya
4. nestum
5. oat
6. horlick
7. milo
8. jus buah-buahan
9. jus betik
10. honeydew
11. rebusan buah pala
12. spirulina
13. air kelapa
14. rebusan air halba
15. jus kurma

Kurangkan atau elakkan:

1. Minum ais
2. Nescafe
3. Kerap skip pam susu
4. Stress
5. Makan ubatan sembarangan

Langkah terakhir (saya tak galakkan sangat, guna jika perlu sahaja):

Ambil 'milk booster'

1. Pil ASI
2. Minuman herba fenugreek
3. Coklat 'milk booster'

NOTA KEJAYAAN PENYUSUAN: Setiap ibu, secara fisiologinya berbeza tahap penerimaan masing-masing kepada makanan atau minuman yang tersenarai di atas. Jadi, kita sendiri harus kenalpasti apa yang sesuai dengan kita.

Cuba setiap makanan dan minuman yang tersenarai. Yang mana memberi kesan kepada pertambahan susu, sila rekodkan. Dan jika boleh selang-selikan pemakanannya supaya sistem badan kita tidak menjadi statik kepada 'milk booster' tersebut.

Sekian sahaja kali ini. Jumpa lagi kita di lain masa. 

All the best!

~ menyusu itu indah ~

Salam sayang,

atia


Khamis, 20 November 2014

SEBAB SUSU KURANG !

susu kurang

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam sayang to all breastfeeding mommies... Semoga happy selalu dan susu melimpah ruah hendaknya. :)

Jika susu sedang merudum, harap u alls tak perlu risau sangat. Tenang-tenang saja dan cuba kenalpasti punca penyebab susu kurang tuh... Insyaallah, esok lusa atau seminggu dua production akan meningkat semula.

Kalau kita terlalu risau sangat, secara tidak langsung dan dengan tidak disengajakan, susu lebih berkurang, sebab hormon stress tu pulak lebih tinggi daripada hormon prolaktin (hormon pencetus susu ibu) kita. So, jangan 'drag' lama-lama sangat kerisauan tu.

Macam kilang biasa juga (tak kiralah kilang roti, kilang mee dan lain-lain), kalau pihak pengurusan dan bahagian operasi terlalu memikirkan tentang masalah kecil contoh staf tak datang kerja, atau bil elektrik naik dan lain-lain...Manalah kecekapan pengeluaran, kualiti dan lain-lain dapat difokuskan lagi.

Camtu jugaklah kiranya kilang susu kita. Dok sibuk risau susu kurang je...Tak cuba atasi dengan kenalpasti masalah tu, makan makanan berkhasiat, berehat n lain-lain...Memang tak sempatlah nak hantar 'signal' ke otak supaya tingkatkan pengeluaran susu ibu.

So, tenang2 saja ya. Banyakkan berdoa kepada Allah, agar dicukupkan penghasilan susu ibu.

Hasil stok susu yang banyak, hasil pam sebotol penuh sebenarnya tidak menjamin kejayaan penyusuan hingga 2 tahun ya. Ada ibu yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang (pam susu hari ini untuk esok atau kegunaan sekejap lagi contohnya), berjaya menyusu sepenuhnya lagi. (Memang sangat 'respect' dengan kecekalan dan ketabahan hati mereka. Kalau leh kasi pingat "Jasa Negara" dah kasi dah wehh...) Hehe... :D

Apapun, all the best to u mommies... Didoakan kita semua berjaya menyusukan anak-anak sehingga 2 tahun. Amin...

~ Menyusu Itu Indah ~

Salam kasih sayang penuh cinta,

Atia


Selasa, 18 November 2014

Kisah Mengharukan – Bagaimana Sepasang Suami Isteri Menjadi Kaya Dalam Masa 7 Hari

Bismillahirrahmanirrahim...
Salam all, entri kali ni amat menarik untuk dikongsikan. Saya suka kisah ini dan saya ingin kongsikan kepada anda, mana tahu anda juga sukakannya... :) Credit to link http://www.writeritory.com/suami-isteri-kaya-dalam-masa-7-hari/ .
Artikel ini mengisahkan bagaimana sepasang suami isteri menjadi kaya dalam masa 7 hari melalui 2 amalan berkesan. Ia adalah adaptasi daripada video Ustaz Yusuf Mansur dan saya jadikan ia kepada penulisan.
Sebuah kisah benar di Indonesia. Sepasang suami isteri mempunyai dua orang anak. Mereka tinggal di rumah sewa yang kecil. Sekitar 75 ribu rupiah pada tiap bulan.
Anak ketiga mereka bakal dilahirkan. Jadi si isteri bertahajud dan meminta kepada Allah dideraskan rezeki suaminya supaya dapat berpindah ke rumah sewa yang lebih besar bernilai 150 – 200 ribu rupiah pada tiap bulan.
Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya, “Allah merahmati orang yang bangun pada waktu malam dan mengejutkan isterinya untuk sembahyang. Jika isterinya payah sedar ia merenjiskan air di wajahnya.
Dan Allah merahmati isteri yang bangun waktu malam bersembahyang dan mengejutkan suaminya (agar beribadah). Jika suaminya enggan (liat) untuk bangun maka ia merenjiskan air diwajahnya.” (Riwayat Abu Daud)
Di kala isteri berdoa, suaminya melihat lalu dia juga bangun dan mengaamiinkan doa isterinya. Suaminya seorang jaga. Bagi fokus untuk bertahajud selama 7 hari, pada suatu hari suaminya memaklumkan kepada bosnya minta shift pada waktu pagi hingga petang sahaja.
Penjaga
Apabila ditanya kenapa, suami menjawab untuk bertahajud kerana ada hajat. Alhamdulillah bosnya bersetuju. Lalu si suami dan isteri saling bergabung bertahajud secara berjemaah dan berdoa dapat pindah ke rumah sewa yang lebih besar dan selesa.

Sedekah – Beri Tenaga Jika Bukan Harta

Firman Allah,
“Mereka merenggangkan diri dari tempat tidur, (sedikit sangat tidur, kerana mengerjakan sembahyang tahajjud dan amal-amal soleh).
Mereka sentiasa berdoa kepada Tuhan mereka dengan perasaan takut (akan kemurkaan-Nya) serta dengan perasaan ingin memperolehi lagi (keredaanNya).
Dan mereka selalu pula mendermakan sebahagian dari apa yang Kami beri kepada mereka.” (Surah As Sajda: 16)
Dalam ayat di atas, daripada perkongsian Ustaz Yusuf Mansur, dia menekankan suami isteri itu terlepas pandang tentang sedekah setelah bertahajud.
Kerana mereka orang susah. Jadi, mereka tidak fikirkan mereka patut bersedekah kerana mereka sendiri orang yang tidak berkemampuan.
Tanda-tanda kita layak dapat pertolongan Allah adalah apabila kita meminta pertolongan Allah.
Sujud
Mereka memulakan tahajud pada hari Isnin. Allah mengkehendaki mereka bersedekah pada hari Khamis. Adik ipar suami itu datang ke rumah mereka. Adik iparnya itu mahu pergi ke Surabaya.
Bagi permudahkannya, dia mahu menghantar anak-anaknya kepada abang iparnya. Si suami mulai runsing. Manakan tidak, dia melakukan tahajud supaya dideraskan rezeki berpindah ke rumah sewa yang lebih besar.
Inikan pula, adik iparnya mahu dia menumpangkan anak-anaknya di rumahnya. Dia runsing kerana ruang rumah sewanya yang kecil. Selesai berbual dengan adik iparnya, si suami takut jelaskan kepada isterinya. Khuatir tidak setuju.
Alhamdulillah, ketika si suami berdoa dalam tahajud bersama isterinya, isterinya memahami dan menerima anak-anak adik iparnya. Si suami bersenang hati. Selari dengan hadis,
“Daripada Abu Hurairah r.a. daripada Nabi SAW, Baginda telah bersabda:
Barangsiapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Qiamat.
Barangsiapa yang mempermudahkan bagi orang susah, nescaya Allah akan mempermudahkan baginya di dunia dan di akhirat.” (Hadis Riwayat Muslim)
Dia sanggup mengubah suai rumahnya sedikit, supaya ada ruang untuk anak-anak adik iparnya.
Dalam hal ini, mereka mungkin tidak mampu sedekah dengan wang, tetapi mereka sedekahkan ruang rumah sewa mereka dan tenaga mereka untuk menjaga anak-anak adik ipar si suami itu.

Terima Rumah Besar Daripada Bos

Suatu hari, si suami dipanggil oleh bosnya. Permintaan untuk tahajud 7 hari telah selesai. Pada mulanya bosnya mengatakan pada hari Isnin nanti, dia tidak perlu datang kerja.
Si suami risau dan bertanya kenapa, adakah ia bermaksud dia diberhentikan kerja. Selepas itu bosnya berkata, dia terkejut ketika si suami meminta tukar shift pagi hingga petang sahaja untuk bertahajud.
Rumah besar
Hasil daripada itu, dia percayakan si suami itu untuk menjaga rumahnya selama dia di luar negara. Si suami mengangkat tangan tanda bersyukur kepada Allah. Dia begitu terharu dengan pemberian Allah.
Dia tidak perlu bayar sewa, malah diberikan gaji pula untuk menjaga rumah itu. Bosnya juga membenarkan dia membawa anak-anak adik iparnya itu. Begitulah mudahnya apabila kita meminta kepada Allah, walau ia adalah sesuatu yang tidak masuk akal.
“Put your trust in Allah, and everything will be fine.”

Allah Maha Mengabulkan

Pernahkah kita benar-benar bersandarkan sesuatu kepada Allah? Adakah kita benar-benar menjadikan Allah sebagai tempat munajat kita?
“Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepada-Ku.” (Surah Al Baqarah: 186)
Adakalanya kerana kita yakin sendiri kita bakal sampai ke suatu destinasi, kita tidak membaca doa sebagai tanda meletakkan sandaran kita akan sampai dengan izin Allah. Berbeza dengan suami isteri seperti kisah di atas. Mereka meminta kepada Allah sesuatu yang tidak terjangkau dek logik akal.
“Jangan pernah bertanya kepada otak yang terbatas.” – Ustaz Yusuf Mansur
 Follow www.zahirahzainal2.blogspot.com :)

Isnin, 17 November 2014

Berapa banyak (oz) stok susu yang perlu disediakan semasa berpantang?

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam dear mommies n all breastfeeding mummy... Haishh baru beberapa hari tak post blog, ada yang rindu daa...so sweet of u...Syukur alhamdulillah..Bila ada mummy yang support, semangat sikit nak menulis. Kalau tak rasa cam syok sendiri pulak berceloteh sengsorang... Hihi... :)

Ok, post kali ni ialah persediaan kita semasa berpantang nanti, especially untuk mummy yang bekerjaya. Yelah, start kerja nanti, kita akan tinggalkan bayi. Bagi memastikan perjuangan penyusuan diteruskan, bersiaplah dari awal, agar bekalan stok anda sentiasa mencukupi walaupun terdapat cabaran emosi, kekangan masa dan pelbagai lagi yang menanti kita di masa hadapan. 

Ingat 2 tahun sekejap je...lama kot...lagi pulak untuk first time mummy...Banyak cabaran tuu..banyak susah senang yang perlu dihadapi... Mr. Husband, pls jadi MR. PERISAI a.k.a MR. MOTIVATOR a.k.a MR. SUPPORT with LOVE kepada isteri tercinta okeh...Ohh...tak lupa juga orang2 sekeliling...yang paling rapat ngan mummy... Pls do support perjuangan mereka ya... Semoga Allah mudahkan urusan anda kerana memudahkan urusan orang lain...Insyaallah... :D

Okeh, berapa banyak (oz) ni nak kena siapkan? Berdasarkan pengalaman saya, memang banyak lah kena buat. Sebabnya...ada macam2 perkara mendatang yang kita tak jangka di pertengahan jalan... Contoh cam "Pregnant" ke...(Hihi...sayalah tu...Pls be aware ya..Pregnant akan menyebabkan susu berkurang...Hormon tu..Hehh..tak jugak sebenarnya time pregnant dah malas nak pam susu..Sebab sakit tuu...Siapa yang pernah rasa..Time pregnant, breast sensitif kan... Bila LESS DEMAND = LESS SUPPLY... So, kena kembali kepada asas brestfeeding nih...) 

Kadang pulak, ada mummy yang kena pi kursus lama2...ha..camana tu..Kalau setakat kursus dalam kelas je takpe lagi...Leh gak guna trick..bangun tetiba konon nak pi tandas..(padahal nak pi pam susu sat, 5 minit. Trick ni kena pastikan botol susu kosong (5oz) dah ada dalam poket.) Ni kalau jenis kursus kat luar dalam hutan contohnya, cam kursus "Team Building" ke...Cam leceh peluh2 tu nak perah susu kan..kalau terkena situasi ni jangan panik k. Takpe skip pam untuk hari tu. Tapi malam pls qada' balik dengan buat double/ triple pam. Ganti balik berapa kali dah skip. Kalau pagi- petang patut pam 4 kali, malam qada' balik 4 kali (tidak termasuk regular session waktu malam okeh...ada faham...ngeee... :D )

Sian kan. dari tadi tak kuar lagi formula berapa banyak stok nak disediakan. Bukan apa, tak nak nanti u olls tak faham. Punyalah kaitkan ngan pelbagai situasi berkaitan supaya u olls nampak betapa pentingnya sediakan stok nih. (Ini bukan paksaan. Ada mummy, tak sediakan stok, tapi still berjaya fully breastfeed sampai 2 tahun. Tu, ada jugak cabarannya. Cabaran version lain pulak. Time takde stok, mummy akan berjuang dengan cara sama ada sanggup ulang-alik sementara stok dapat di'cover' semula, ambil Annual Leave n macam2 lagi...Still, setiap situasi mempunyai cabaran berbeza..) Yang penting, objektifnya..teruskan breastfeed hingga 2 tahun ya... :)

Oklah, lebih kurang beginilah kot formula saya:

Contoh: Anggaran mummy bekerja 8 jam sehari 
(*Berbeza bagi setiap individu dan bayi)

A. Usia bayi 1-3 bulan (2 oz/ per 2 jam)

Total : 4 sesi minum X 2 oz = 8 oz sehari
Total: 8 oz sehari X 20 hari bekerja = 160 oz sebulan
Total: 160 oz X 3 bulan = 480 oz (3 bulan)

B. Usia bayi 4- 6 bulan (4 oz/ per 2 jam)

Total: 4 sesi minum X 4 oz = 16 oz sehari
Total: 16 oz sehari X 20 hari bekerja = 320 oz sebulan
Total: 320 oz X 3 bulan = 960 oz (3 bulan)

c. Usia bayi 6- 24 bulan (5 oz/ 2 jam) + biasanya bayi sudah dimulakan dengan makanan tambahan

Total: 4 sesi minum X 5 oz = 20 oz sehari (atau mungkin kurang)
Total: 20 oz sehari X 20 hari bekerja = 400 oz sebulan
Total: 400 oz X 18 bulan = 7200 oz (18 bulan)

TOTAL keseluruhan = 8640 oz

NOTA: Panduan di atas adalah bertujuan sebagai 'guideline' sahaja. Keperluan setiap bayi dan bekalan setiap ibu berbeza. Mudahan dengan panduan yang diberi sedikit sebanyak dapat membantu anda menyediakan bekalan stok yang mencukupi.

ASAS KEJAYAAN: Tidak semestinya mempunyai bekalan stok susu yang banyak menjamin kejayaan penyusuan sehingga 2 tahun. Ada ibu yang tetap berjaya tanpa penyediaan stok bekalan yang mencukupi. Yang penting faham asas penyusuan iaitu MORE DEMAND = MORE SUPPLY.

Huissh..cam banyak..Gilerr apa, ingat kilang susu lembu ke nak dapat hasilkan amaun yang banyak cam ni...Memang pun...Saya sendiri pun tak pernah capai jumlah sebanyak itu..Panduan di atas ialah strategi saya selepas bersalin anak keempat ini. Doakan ya... :)

Tips:

1. Mulakan pam susu untuk stok seawal mungkin (3 hari selepas bersalin pun dah boleh start).
* Jangan marah saya jika akibat dari tindakan ini, susu time berpantang melimpah2. Sebab memang pun kalau MORE DEMAND = MORE SUPPLY.

2. Contoh strategi : 

2 bulan berpantang (60 hari) = 60 hari X 3 oz X 10 kali pam susu = 1800 oz
22 bulan bekerja (660 hari) = 660 hari X 5 oz (stok susu lebih) = 3300 oz

* Anggaran jumlah oz diambil ialah berdasarkan sekiranya anda konsisten pam susu dan menjaga prinsip asas MORE DEMAND = MORE SUPPLY, insyaallah bekalan susu anda pam ketika sudah mula bekerja akan berlebihan daripada jumlah yang diperlukan. Stok susu yang berlebihan boleh dijadikan stok tambahan dan susu yang dipam ketika waktu berpantang sepatutnya sudah mula digunakan dengan nisbah 1/ 4 (1 susu beku/ 3 susu perahan segar).

NOTA: Untuk makluman, stok paling banyak yang berjaya dikumpul saya hanyalah lebih kurang 1000++ oz sahaja kot. Sebab waktu berpantang anak kedua saya cuti berpantang 90 hari dan mula pam anggaran hari ketiga selepas bersalin.

3 oz X 86 hari X 5 kali pam susu sehari = 1290 oz

Tetapi, alhamdulillah saya tetap berjaya menyusukan beliau sehingga 2 tahun. Saya teruskan penyusuan ketika hamil anak ketiga dan campur sedikit dengan susu formula (dicampur tanpa kerelaan) ketika 5 bulan hamil. Yang ni, terselit kisah sedih disebaliknya. Saya diuji dengan sikap memandai pembantu rumah yang top up anak saya dengan susu formula tanpa pengetahuan saya... :,( Ishh...sedih...tetapi ada hikmah disebaliknya. Iaitu harus sentiasa pantau setiap tindakan 'maid' nih..

Dan seterusnya anak ketiga ini (sekarang sedang hamil anak keempat), saya masih lagi menyusukannya secara 'direct' dan dicampur sedikit dengan susu formula disebabkan 'pregnant' kali nih..saya mengalami alahan yang agak teruk, dan bila stop pam susu...Susu makin kurang. Tetapi 'direct feeding' masih diteruskan hingga bersalin nanti. Insyaallah...

2 months
Gambar ketika pregnant 2 bulan bersama Anas (sekarang 1 tahun 7 bulan)


Oklah..rasanya setakat ini sahaja dulu celoteh saya pada kali ini. Moga bermanfaat. Semoga berjaya diucapkan kepada mummy2 yang sedang berpantang. (Abaikan gambar yang tiada kaitan dengan 'tajuk entri' :p)

Kepada yang masih menyusukan, semoga berjaya hingga 2 tahun.

~ Menyusu itu indah~

Salam sayang,

atia

Follow my new blog at www.zahirahzainal2.blogspot.com 

Khamis, 6 November 2014

Berapa banyak susu ketika berpantang ?

kosmo berpantang
gambar ihsan kosmo

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam to all mummies n rakan seperjuangan penyusuan. Semoga kalian sentiasa dirahmati Allah serta perjalanan penyusuan kalian berjalan dengan lancar hendaknya.

Lately, banyak pula keyword mummy dok google berapa banyak susu boleh dapat time berpantang. Surely, mestilah kebanyakannya ialah mummy2 yang first time tak pun yang dah jadi mummy tapi baru nak berjinak2 dengan dunia penyusuan. It's ok. Bagus sebenarnya bila kita berusaha mencari ilmu. Gali sebanyak mungkin ilmu ni. Lebih banyak kita mencari, lebih luas pengetahuan dan pengalaman kita. Dan bila dah ada ilmu, jangan kedekut untuk share... Sebabnya, lagi banyak kita sharing ilmu kita, insyaallah lagi banyak juga Allah berikan ilmuNya kepada kita... Amin... Ingat ini je, "what u give, u get back"... :)

Ok, simple story, secara asasnya, mummy2 kena tahu dan jelas bahawa breastfeeding nih ialah naluri semulajadi seorang ibu. Susu akan mengalir apabila terdengar tangisan bayi tercinta. Tapi anda WAJIB tahu bahawa, breastfeeding ni, perlukan latihan juga. Kesilapan majoriti mummy di luar sana ialah apabila mereka tiada ilmu tentang breastfeeding dan lebih memburukkan keadaan, dikelilingi pula dengan "golongan2 (0 knowledge breastfeeding) " juga. Tak kuat semangat, memang kalahlah di pertengahan jalan. Mulalah kita top up baby dengan susu formula.

Secara ringkasnya, kita perlu tahu asas berikut:

  1. Cara pelekapan mulut bayi yang betul
  2. Teknik penyusuan
  3. 'Hint' tangisan bayi (nangis tak semesti nak nyusu je manjang...kot pampers basah ke..kembung perut ke...)
  4. Masalah nipple tenggelam
  5. Emosi yang stabil
  6. Stamina dan tahap kesihatan ibu
  7. Puting yang tersumbat
  8. Bengkak susu

dan..banyak lagi...

So, kesimpulannya, masalah berapa auns susu mummy dapat sekali perah atau pam itu bukan 'main point' nyer...Target utama kita ialah, berapa kali kita 'create the demand'. Ingat ni, simple jer punn... MORE DEMAND = MORE SUPPLY okeh!

Time berpantanglah syurga menyusu mummy syg oi.... Kerapkan DIRECT FEEDING and pam pula selepas itu. Insyaallah, susu mencurah2...

Saya mula2 pam, adala sesudu dua...Takpun, rasanya kalau tak silap...Adala percik2 sikit kat dinding botol tu. Kalau ikutkan first timer + zero knowledge dulu2, lama dah down...Siap ada yang cakap..."Aik..takde susu tu...." Blrgghhh...terluka hati berdarah jantung dengar...Sentap tu... hee...:D

Nasib dah lalui semua tu dengan tabahnyer...(tabahlah sangat, siap nangis sorang diri malam2, siapalah tahu kan...)

So, friendly reminder sekali lagi....takyah dok sibuk tunggu susu tu penuh sebotol. Pam je...Rangsang je pengeluaran susu...Istiqamah pam...Insyaallah, ia akan meningkat dari sehari ke sehari dengan izinNya... Percayalah!!!....(nyanyi kang lagu Siti...pengsan plak u ollss kan...) hee.... :D

Ok, all the best!

Semoga dipermudahkan...Kuatkan semangat...dan kerapkan menyusu 'direct' + pumping...

~ Menyusu itu indah~

atia



Rabu, 5 November 2014

BLOG BARU SAYA www.zahirahzainal2.blogspot.com

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam sayang kepada semua rakan seperjuangan menyusu!!! :)

Syukur alhamdulillah, pada hari ini berjaya juga saya mewujudkan blog baru (www.zahirahzainal2.blogspot.com). Harapnya istiqamahlah pasni update blog. Jemput singgah dan 'follow' blog saya ya. Tq all for ur support!

Menyusu itu indah! :)

Salam sayang,

atia


Sabtu, 6 September 2014

Wahai yang kusayang, sokonglah aku...

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam sayang u alls. Syukur alhamdulillah, hari ini diizinkan sekali lagi untuk aku mencoretkan sepatah dua kata. Since aku dapat satu post wassap dari mrs @@ tentang "akak garang" nih (tentang "concern" beliau pada 1st time mommies yang tidak mendapat sokongan breastfeeding)...Rasa terpanggil pula untuk post sesuatu topik.

So, aku nak attach sekali satu gambar, supaya terpahat diingatan korang sampai bila2. Tadaaa...(comells tak..Pic credit to: http://steve-lovelace.com/)

Tu dia...Ninja turtle team aku kasik...Aku rasa imej ni yang paling sinonim sekali coz:
a. Turtle ni ada protected shield (cengkerang tu pelindung dia kan..)
b. Masing2 dengan kelebihan masing2 (menjadi pelindung & perisai) menentang "musuh" a.k.a pencabar breastfeeding (itulah yang sepatutnya tindakan hero)

Disenaraikan juga hero2 breastfeeding, antaranya (cam biasalah orang2 tersayang dan insan paling hampir dengan kita):
a. Mr. Hubby a.k.a suami
b. Mak
c. Mak mertua
d. Adik-beradik/ sanak saudara sefamily

Dilampirkan pesanan dari aku (insan biasa lagi lemah dan hina) untuk mereka seperti berikut:
a. Berikan sokongan padu kepada 1st time mummy atau 1st time breastfeeding mummy
b. Jadilah pelindung dan kekuatan kepada mereka dari anasir2 negatif lagi men'down'kan mereka untuk meneruskan penyusuan
c. Faham dan ambil tahu tentang cabaran serta selok-belok dunia breastfeeding
d. Mudahkan urusan ibu yang breastfeeding (sediakan makanan berkhasiat, suasana yang happy, kelengkapan penyusuan dll yang sewaktu dengannya)

Wahai hero sekalian a.k.a insan yang sangat dikasihi serta insan paling rapat dengan breastfeeding mommies, silalah jadi perisai kepada kata-kata negatif seperti "susu cukup tak?", "anak kenyang tak?", "kena top up susu formula nih..."dari makcik2 urut, makcik2 sibuk dan yang sewaktu dengannya. Malah paling UTAMA elakkan anda sendiri yang mengeluarkan kenyataan tersebut.

Penyusuan susu ibu sebenarnya bukan satu perjalanan yang mudah bagi 1st time mommies. Banyak latihan, penyesuaian diri serta pengalaman yang perlu dipelajari. Elakkan anda sendiri mengeluarkan pertanyaan2 tersebut atau tukang menjadi keputusan kepada si ibu. Hormati perasaan si ibu. Berikan mereka ruang dan waktu untuk menyesuaikan diri. Renung kembali perasaan si ibu yang baru saja bertarung nyawa melahirkan si comel, malah telah sembilan bulan lamanya memasang niat untuk breastfeeding...tetapi....telah di'down'kan oleh pihak2 yang tidak bertanggungjawab atau maybe terlebih caring....

Untuk 1st time mommies...Didoakan semoga perjalanan penyusuan anda dipermudahkan. Semoga anda kuat dan tabah menghadapi cabaran serta dugaan. Banyakkan berzikir dan berdoa kepada Allah SWT. Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.... Jangan berputus asa... Sekiranya susu anda sedang kurang, ambil masa untuk tenangkan diri, atau bawa diri berdua dengan baby ke bilik yang jauh dari orang ramai (kiranya anda perlukan privacy) atau mohon pada suami atau hero2 lain tadi supaya bantu menenangkan baby...sementara anda pergi mendapatkan minuman atau makanan yang sedap lagi berkhasiat...

Sekian untuk malam ini,

Menyusu itu indah

Salam sayang,

atia

*Nota: Jika anda rasa artikel ini bermanfaat, mohon share. Semoga Allah membalas jasa anda. Terima kasih. :)


Jumaat, 22 Ogos 2014

Tips ketika susu kurang

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam sayang to all mommies n my beloved readers... Post kali ni, aku cuma nak share tips ringkas, ketika susu sedang merudum. Sila rujuk imej di bawah. Penerangan selanjutnya, di bawah imej.
**(Mohon abaikan picture yang kurang kualiti, n design tah pape tu yer. Baru study 5 minit wat infografik.)


Ok, ingat 5 perkara sebelum 5 perkara ya. Senang je kan. Objektif aku ialah nak pastikan semua ibu2 dapat teruskan penyusuan dengan jayanya sehingga 2 tahun. So, bukan ke arah 'pertandingan, siapa susu terbanyak'.

Hehe...bear in mind, kumpul stok yang banyak pun actually tak menjamin kita berjaya menyusu anak sehingga 2 tahun tau. So, please jangan over confident ya all dear mommies.

Tips ketika susu kurang atau merudum:

1. Pam 5 minit sahaja/ 1 jam sekali
Ok, kenapa aku maklumkan sejam sekali, bukan guna konsep sifir 3 seperti post sebelum ini. Hasil kajian dan penelitian aku menyimpulkan bahawa susu kita tidak tertakluk kepada rasa kosong n ringannya breast kita walaupun baru sebentar tadi kita dah nyusukan anak. Mr. LDR atau Let Down Reflex lah actually hero kita yang paling penting dan bermakna sekali. (betapa uniknya breast yang Allah anugerahkan ini kan...Subhanallah...).

1 jam = 1 oz
8 jam = 8 oz *dari dapat sebotol, dapat juga extra sebotol (pastikan terdapatnya LDR ketika pam)

So, ketika susu merudum ini, aku taknak kalian susah payah bawa balik pam ke rumah untuk wat power pumping lagi dah (wat waktu kerja sahaja n mohon rehat di rumah + kerapkan direct feeding). Apa yang perlu dilakukan ialah ambil masa 5 minit untuk pam. Sediakan digital time ya mommies sekalian. Supaya tak terlebih time n selain tu membantu korang detect saat ke berapa LDR korang datang. Setiap mommies berbeza ok... :)

"Saya takde masa!" What did u say? Takde masa??? Ok, cuba kaji semula time kalian seharian di ofis arini, atau kalau ada diari kerja, mohon semak semula. Adakah perbualan anda bersama persatuan mak jemah tadi memakan masa hanya 5 minit? Tidak bukan. Waktu bergosip biasanya lebih dari itu. Atau adakah waktu anda keluar minum pagi, berkeliar cari makanan n yang sewaktu dengannya...Hanya memakan masa 5 minit? Tidak bukan... So, inilah gantinya. Kurangkan bercakap, elakkan bergosip, gantikan dengan perkara yang lebih bermanfaat n berfaedah. Yang paling best ialah korbankan masa untuk anakanda tersayang. Moga setiap titisan susu ibu yang diperah dengan penuh kasih sayang serta doa, menjadikan anak kita mujahid n mujahidah di masa akan datang. Mana tahu usaha kecil ini membawa manfaat besar di akan datang. Insyaallah...Amin...

Bos atau rakan lelaki ada menegur? "Ko nih asyik mengepam je..." Kalau nak positif, kalian hanya perlu senyum n tabahkan hati. Sebab kita tahu diri kita kan. Kalau kita buat kerja dengan jujur dan amanah dan sangat menghargai setiap detik ketika waktu bekerja (kadang sebab dah risau kot dah termakan waktu yang banyak, aku sanggup tahan buang air kecil, ganti semula waktu aku curi untuk pam/ lain2 tadi...Atau boleh juga, extra kan working hours tu, untuk ganti semula masa yang dah diguna tadi...Mudahan istiqamah...)

Kalau nak negatif, anda boleh menjawab"Sila lihat cermin, dan lihat diri anda, atau mohon list down perkara yang telah anda selesaikan hari ini". (Psst...diorang keluar merokok, tengok handphone, buka youtube, main game n macam2 lagi...dah berapa minit diorang hutang company punya masa...) So, lihat semula juga pada diri kita. Harap kita tidak tergolong dalam golongan ini. Tetapi, insyaallah, biasa mummy yang menyusu tak begitu. Sebagaimana kita menghargai orang tersayang, begitu juga komitmen kita kepada perkara sekeliling...Insyaallah...Amin...

2. Minum air sebelum dan selepas pam (Air masak/ susu/ horlicks)
Jangan minum air sekali banyak. Nanti penat asyik buang air. Biar minum sedikit2 tetapi kerap. Pastikan air dalam badan sentiasa mencukupi, kerana Let Down Reflex ni juga terhasil jika cecair mencukupi selain dari perasaan keibuan yang tercetus.

3. Makan kurma/ badam/ coklat sebagai snek
Dari kalian semua asyik meratah cekedis (note to myself), baik kunyah makanan2 sunnah ni...Di samping dijadikan 'milk booster' dapat juga pahala sunnah... :)

4. Elakkan pam ketika stress/ penat/ badmood
Tengah stress eh? Jangan pam. Better tunggu sat2 lagi, Sebab kalau pam waktu tengah bengang, tension, nangis, penat...Tengok susu kurang lagi kalian down. Walhal, susu tu taknak keluar sebab mood kalian tu...


5. Zikir "Ya Matin" sepanjang waktu pam
Maksud Ya Matin (Maha Sempurna Kekuatannya). Banyakkan baca zikir ini. Sesungguhnya kita hanya mampu berusaha tetapi Allah jualah sebaik2 tempat kita mengadu, memohon dan penentu segalaNya...


Opps...Terlebih sudah...Ok, sekarang ialah hari jumaat n waktu rehat... Nak bersiap untuk memulakan kerja pula...

All the best to all of u...

Moga dipermudahkan urusan...

Menyusu itu indah :)

Ikhlas,

atia

*Mohon share jika rasa ia bermanfaat. Nak copy n paste pun boleh, yang penting mohon sertakan link sekali ya. Moga usaha yang baik dirahmatiNya...Amin.. :)

Rabu, 20 Ogos 2014

I'm back


Bismillahirrahmanirrahim...

Salam sayang buat all mummy's, bloggers n semua yang sudi singgah ke blog ini. Lama dah tak 'update' blog, rasa macam janggal pula nak menaip. Tapi rindunya...masya Allah pada kalian...

Bagaimanapun, kerinduan pada blog ini menjadi2 sejak ada hamba Allah  (Mrs. AA a.k.a Aina Angel) yang tak putus2 suh aku update blog. Syukur alhamdulillah, jika mummy2 yang singgah sini semuanya ada niat nak breastfeed, on the way nak breastfeed, sedang breastfeed dan yang sewaktu dengannya... Didoakan semoga kalian berjaya. Doaku tidak putus agar semua ibu yang menyusu di luar sana berjaya menyusukan anak sehingga 2 tahun dan kuat menepis cabaran yang mendatang...Amin...

Pada kali ni aku nak share, cabaran ketika hasil susu berkurang. Since, susu aku sendiri pun sedang mengalami production merudum. Bukan sikit ya...Sangat... Huhu...sedih... :,(

Tetapi mungkin aku tak tertekan sangat since susu beku (stok perahan), masih banyak lagi dan dapatlah cover mana yang kurang. Lagi pula, kalau dah habis sangat pun nanti, rumah aku dengan tempat kerja dekat giler...So, aku leh berulang-alik untuk direct feed anak aku. Ni semua rezeki aku sebab bersusah payah sejak time pantang n awal2 start kerja memang pulun buat stok...(Mentanglah belajar dari kesilapan yang lepas, stok susu tak cukup. So, memang sengaja ambil langkah berhati-hati)

Bagaimana pula dengan kalian yang mengalami situasi ini, tetapi masalah lagi berat bilamana, usia baby kurang 6 bulan (lagilah sayang nak beri susu formula), stok susu perahan 'back up' langsung tiada, rumah atau tempat nursery baby jauh. Mummy yang tergolong di sini ujiannya lebih berat. Harap kalian bertabah hati. Jangan sedih. pasti semua ni ada hikmah disebaliknya. Kadang Allah uji sekarang sebab nak berikan peringatan buat kita, supaya akan datang rancang lebih awal... atau Allah rindukan kita, dan sengaja kita diuji supaya semakin tunduk, tawaduk dan berserah padaNya. Sebabnya, kita hanya mampu merancang dan berusaha tetapi Allah jua yang menentukan. (Ha..mendalam tak maksudnya...Actually note to myself...)

Untuk cabaran yang berat seperti di atas, cadangan aku ialah jangan stress kan lagi keadaan korang. Cuba detect apa yang menyebabkan hasil susu kalian berkurang, contohnya stress kerja, penat, badan tak sihat, expectation tinggi, makan kurang, kurang minum air, baby direct feed kurang, skip pam berkali-kali dan sebagainya. Detect dulu n cuba atasi hasil 'detection problem' yang kalian dah kesan tadi. Contoh kalau sebab stress, cuba ambil cuti atau atasi stress tu dari memakan diri. Kalau sebab sebab skip pam berkali2, yang ni kenalah cuba gak curi masa nak pam, walaupun 5 minit saja. (cuba refer post aku yang lepas2. Ada tips yang aku share, lepas pam takyah cuci corong tu, terus simpan dalam cooler bag atau peti ais, so dah banyak jimatkan masa). *Kes skip pam ni maaf cakaplah, aku pun takleh nak tolong sebab, yang ni memang antara PUNCA UTAMA (ha..amik ko siap caps lock lagi) hasil pam berkurang. Ulang lagi sekali ya...PUNCA UTAMA.... So, cuba curi jugak time tu. Next time kalau aku sempat aku share lagi...Cara aku menyelitkan diri untuk pam susu.

Untuk hasil post arini, aku rasa sekian di sini dahulu. Sebab aku baru je nak bersiap ke ofis ni ha... Harap aku konsistenla nak update blog ni pasni...Since inilah minat aku sejak jatuh cinta dalam dunia 'breastfeeding' nih...

Sekian. Miss u all....See u again...

Menyusu itu indah

Salam sayang,

atia



Selasa, 19 November 2013

Banyakkan susu: Tips mudahkan setiap perkara


Salam sayang kepada semua pembaca blog yang dikasihi... Moga dirahmati Allah SWT sentiasa walau di mana jua kalian berada...

Ok, pada kali ni, saya nak kongsikan tips untuk banyakkan susu. Caranya, salah satu ialah kita memudahkan setiap perkara yang berkaitan dengannya.

Lagi satu, tentang perkogsian nih,walaupun cam bercampur2 sikit tips tu, takpe. Ni namanya 'all in one'....hehe... Semua yang dikongsikan, ialah berdasarkan pengalaman yang saya lalui dulu (masa anak first N zero knowledge pasal 'breastfeeding' nih..)

Kebiasaannya, terutama mummy2 yang pertama kali 'involved' dengan 'breastfeeding' nih, mesti akan terasa sangat kerenyahan 'breastfeed' nih. Walhal sebenarnya tidak begitu. Bila banyak sangat protokol nak dijaga, memang renyahla...kalau yang dah mula terasa rimas tu, mulalah nak 'give up'.

Please jangan sesekali 'give up' ya my dear. Didoakan kalian semoga tabah n kuat selalu dalam menghadapi cabaran penyusuan ni. Kemanisannya menanti di masa hadapan nanti. Insyaallah...

Ok, tibalah masa ke perkongsian tips simple ni. Mana2 mummy yang dah tahu, shhh...dok diam2 je naaa.... Ni saya nak share pada yang masih belum tahu... Mudahan selepas ini, mereka akan lebih bersemangat nak 'breastfeed' anak... Amin...

Tips mudah 'breastfeeding':
1. Susukan anak setiap kali tak perlu cuci 'nipple'
2. Menyusu boleh 'anytime' N banyak kali, ikut 'demand' anak
3. Baju boleh pakai apa saja, tak semestinya baju menyusu
4. Nak buat stok susu, pam susu setiap kali lepas menyusu
5. Makan dan minum apa saja (asalkan yang berkhasiat)
6. Tak semestinya perlu makan supplemen tambah susu
7. Flexible kan waktu pam anda
8. Menyusu atau pam di mana sahaja
9. Tak perlu cuci peralatan pam dalam masa 24 jam diguna
10. Mudahkan proses steril peralatan menyusu
11. Masa pam 5 minit pun dah cukup

Ok, yang di atas itu sahaja yang saya nak 'highlight' setakat nih. Penjelasannya di bawah ini ya.... Selamat membaca... :)

Tips mudah 'breastfeeding':
1. Susukan anak setiap kali tak perlu cuci 'nipple'
Masih ada lagi 'nurse' yang pesan n suruh kita cuci nipple setiap kali menyusu. Adoi..renyahla kalau gitu, kalau tengah nyusu kat tengah jalan, mana nak cari air nak cuci nipple tu.

Actually, susu ibu nih..Masya Allah...sangat sempurna.. Susu kita ni, dah ada antibakteria yang terkandung di dalamnya. Dari kita basuh nipple dengan air paip, baik kita cuci ngan air susu kita sendiri. Itupun, rasanya lepas tau pasal benda nih, tak pernah lak saya nak cuci nipple setiap kali nyusu. Pas nyusu, dahla...tutup jela..

Tapi, kalau rasa nak cuci gak...Caranya, picit keluar susu kita sikit, then ratakan di sekeliling nipple kita. Dah bersih lagi murni.. Pastu biarkan kering atau lap ngan kain bersih pun ok. Insyaallah... Tips ni juga, boleh digunakan untuk kalian bila nipple melecet. Dari kita guna cream macam2 tu, baik guna susu kita sahaja. Insyaallah cepat sembuh...

2. Menyusu boleh 'anytime' N banyak kali, ikut 'demand' anak
Ok, dulu2 masa anak first. Saya gap kan menyusu, 2-3 jam sekali. Sebab takut anak terlebih menyusu. Sebab susu memancut2 dengan banyaknya.. Sampai mencungap si anak nak minum.

Jumpa doktor, dia suh pam dulu sikit sebelum susu kan anak. Alahai..kalau kita tengah dalam kereta, mana lah pulak masa nak ngepamnya kan.. Lagipun, cam renyah je...Doktor nipun, kadang salah bagi ajaran.

So, itulah keperluan saya bawa napkin setiap kali ke mana. Time memancut tu (terutama time berpantang, susu banyak betul..), susu tu biarkan meleleh sikit kat napkin tu. Ala..kejap je pun.. Sebab time tu, tengah 'let down reflex' je.. Adala beberapa saat. Bila dah reda sikit, sambungla menyusu anak...

Pastu, kalau tadi dia dah nyusu, baby minta lagi, kalian jangan ingat dia nyusu tak kenyang pula. Sila ambil maklum bahawa susu ibu cepat N mudah dihadam. Baguslah tu. Maksudnya, usus dia sihat. Dia nak minum lagi, sebab nak bina daging kat badan dia. Bagi je. Tak perlu sekat2 permintaan dia. Dia tahu keperluan dia.

Kalau susu formula, minum lama sikit baby baru lapar, bukan bermakna dia kenyang ya. Sebab susu formula, memang mengambil sedikit masa untuk dihadam oleh baby.

3. Baju boleh pakai apa saja, tak semestinya baju menyusu
Pakai je baju apa pun. Takyahla disebabkan nyusu ni, kalian rasa susah. Tambah lak baju nyusu ni, agak mahal sikit.

Tips nak cover body kita ialah:
a) Pakai nursing bra (WAJIB). Lagipun untuk jaga breast kita dari jatuh. Yang bagus, beli buka dari atas. Supaya time nyusu, yang bawah tu still ada support.
b) Pakai 'tube' atau apa saja, 'girdle' ke...bengkung ke..untuk cover perut atau badan kita.
c) Standby napkin atau apa saja kain. Baby ni bukan leh caya.. Kadang2 tengah sedap nyusu, tangan dia pun meracau2 kang tau2 terselak je kang...
d) TERBAIK ialah tudung yang labuh... Insyaallah aurat kita terpelihara...

4. Nak buat stok susu, pam susu setiap kali lepas menyusu
Sebenarnya, production kilang susu kita ni berjalan dengan serentak kiri dan kanan. Lepas nyusu yang sebelah, pam terus yang sebelah lagi. Biar mula2 dapat sikit. Lama2 mesti meningkat. Sebab, bila ada demand akan ada supply.

Ada lak yang kata, lepas pam susu macam kurang. Nanti anak nak nyusu, susu tu tak banyak. Ok, selagi kalian berfikir gitu. Memang dia akan jadi begitu. Ingat ya, penyusuan susu ibu ni, sangat berkait rapat dengan minda dan keyakinan kita. (Lagipun, lagi kerap breast kosong, lagi banyak susu terhasil. Memang lepas nyusu, breast rasa cam kosong, tapi bila 'let down reflex' datang, susu tu tetiba akan memancut..akan mengalir dengan banyaknya..So, silalah kerapkan penyusuan atau waktu pam)

Kadang kita tak sengaja terlintas, sambil pegang2 breast, mentang tak bengkak, kata susu kurang. Maaf ya..Kalian sebenarnya silap. Sejak anak second n sampailah yang ketiga ni, breast saya tak pernah bengkak. Adakah patut saya merasakan susu saya kurang dari kalian?

Sebenarnya, membiarkan breast yang bengkak, adalah memberikan 'signal' kepada otak supaya berhentikan penghasilan susu atau kurangkan dia.

Sebab tu, walau bengkak camana pun, dia akan stop pada satu tahap. Kalau tak, mungkin breast kita leh meletup cam belon kot... Itulah kerja si protein FIL tu. (sila google kalau rajin). Membenarkan penghasilan FIL tu, ialah memberikan isyarat pada otak dan kilang supaya kurangkan penghasilan susu. So, berhati2 ya kawan...

5. Makan dan minum apa saja (asalkan yang berkhasiat)
Makanlah apa saja makanan yang berkhasiat dan sedap. Minumlah apa saja. Asalkan kalian suka. Ingat ya, yang berkhasiat saja. Yang tak berkhasiat tu boleh, tapi sila kurangkan.

Dah makan banyak tu, pam pun kenalah banyak kali. Barulah lemak tu pi kat si anak. Ni makan sedap, pastu nyusukan atau pam keluar susu tu kurang dari pemakanan, silap2 ibu yang sihat nanti...:)

6. Tak semestinya perlu makan supplemen tambah susu
Yang ni, lagi simple. Masa anak first je saya makan supplemen tambah susu ibu. Itupun masa mula2 je.. Macam2 teh herba dah minum. Sekarang tidak lagi...(Ceh..cam iklan lah pulak...hehe..)Tapi susu sekarang lagi banyak dari dulu.

Kalau makan supplemen, tapi waktu pam kalian skip atau tak sempat pam, sebenarnya lagi merbahaya. Silap2 susu makin kurang. Sebab mungkin kali pertama dia akan bengkak. N kalian tunggu time bengkak baru pam, sebab best tengok, sekali pam dapat banyak... Sebenarnya..tak yah tunggu bengkak. Jaga waktu pam tu je.. Yang penting total amaun kita nak bawak balik nanti, bukan sekali pam dapat berapa.

Dalam 3 kali pam di ofis (buat masa ini), kebiasaan hasil pam saya ialah begini:
Sesi pertama: 6-10 oz
Sesi kedua: 3-5 oz
Sesi ketiga: 6-10 oz

Jadi, adakah bila saya pam keluar dapat 3 oz saja, susu saya nak dianggap sikit...? Contoh ayat ifa, "Eh, sikitnya susu kak Tia..." hehe..(Dia tak tahu pagi tadi saya dah pam dapat berapa banyak..)

So, mesti WAJIB pam dan tak semestinya kena makan supplemen.

7. Flexible kan waktu pam anda
Waktu pam harus flexible. Contoh tadi terlepas pam sesi pertama jam 9 pagi. Anggapkan yang kalian pam waktu sekarang kul 11 pagi, ialah untuk sesi pertama tadi.

Means, sesi kedua, wajib pam jugak jam 12 tengahari (tak kisahla baru beberapa minit berselang), sebab itu ialah waktu sesi kedua. Supaya kita hantar signal kat otak, seolah2 begini..."by the time jam 12 tengahari, mesti sediakan 12 oz untuk aku.". Hah...gitulah lebih kurang...

8. Menyusu atau pam di mana sahaja
Mudahkan proses nak menyusu n pam.. Kalau takde power point untuk guna pam elektrik, perah guna tangan. Yang penting perlu maintain demand. Selagi kita maintain demand production susu kita, Insyaallah susu akan tetap maintain banyak atau akan jadi bertambah banyak. (Fahami konsep penyusuan, the more demand, the more will be the supply)

9. Tak perlu cuci peralatan pam dalam masa 24 jam diguna
Lepas pam je, terus masukkan dalam peti ais atau cooler bag, peralatan pam kita tadi (boleh digunapakai dalam masa 24 jam). Sebabnya, susu kita sendiri terkandung agen antibakteria di dalamnya. Bagaimanapun, wajib menjaga kebersihan semasa pengendalian pam susu dan yang sewaktu dengannya, bagi mengelakkan susu ibu yang berkhasiat ini, tercemar dengan kuman2 tak sepatutnya.

10. Mudahkan proses steril peralatan menyusu
Malam-malam tu, siap2lah cuci peralatan mengepam tadi (dan rendam air panas untuk matikan kuman). Kalau stail saya, siap session pertama tu, dah siap pasang corong pada botol susu, dan penutupnya masuk dalam plastik. Maksudnya, saya dah pasang siap2 corong pam tu pada botol susu, nanti sampai ofis, tinggal duduk kat pam, dan masukkan corong tu terus. Selalu fikir ke arah jimatkan (masa) proses nak start pam tu. Supaya, kita leh spend time mengepam dengan aman dan hati tenang. (Sebab tak pakai banyak masa..hehe..). Lagipun lebih mudahkan bila semua botol susu dah siap steril time kat ofis (tinggal pakai saja).

11. Masa pam 5 minit pun dah cukup
Sebenarnya, pam susu 5 minit pun dah cukup. Sejak anak ketiga, baru saya dapat nikmati sesi mengepam yang cepat dan praktikal ini. Sebabnya, dulu-dulu pun, saya pam sampai 10-15 minit baru berjaya dapat sebotol.*

Tapi, untuk yang ni perlukan latihan. Sebabnya, kita kena 'feel' betul2 time pam susu tu, N cuba 'track' saat ke berapa kalian punya 'let down reflex' tiba. Saya punya LDR datang ketika saat ke 28-37. (Barulah terasa, pam 'rumble tuff' ini sangat bermakna, sebab ada digital time kat display screen dia).

Yang buat botol susu cepat penuh tu, ialah bantuan MR LDR kita. So, kalau breast penuh camana pun, kalau LDR tak function, susu tak keluar sepenuhnya. Percaya tak, pada ketika saya dah pam tadi (contoh pam session pertama dah terlepas jam 9.00 pagi, saya baru start pam jam 10.45 pagi. Pada ketika jam 12.00 tengahari sudah tiba masa untuk sesi kedua. Jarak tu tak sampai 3 jam pun. Breast terasa masih kosong lagi. Saya pam juga, walau pada ketika tu tak banyak cam biasa, yang penting kita jaga demand tu, supaya demand susu tu tetap maintain).

*PENTING: Tak semestinya setiap kali pam perlu penuhkan sebotol. Amaun susu yang kita dapat tidak sekata. Adakalanya, sesi pertama dapat sikit (sebab pagi tadi baru lepas nyusu). Ada ketika tengahari lebih banyak, sebab baru lepas makan. Dan petang pula dapat biasa saja. Itu NORMAL. So, sila jaga waktu pam anda. Selagi mana anda menjaga waktu pam, Insyaallah susu takkan berkurang. Samaada ia maintain, atau makin banyak. (Tak perlu pun makan supplemen).

Tak guna makan supplemen andai waktu pam tidak dijaga. Sebab kalian harus ingat, konsep menyusu ini sangat mudah, JIKA ADA DEMAND = ADA SUPPLY. Itu sahaja.

Sekian,

Menyusu itu indah

Salam sayang,

atia




Jumaat, 15 November 2013

Tips mudah tambah susu ibu

Salam sayang buat semua pembaca blog yang dikasihi... Moga kalian sentiasa dirahmati Allah s.w.t walau di mana jua anda berada... :)

Ok, kali ni saya nak share benda yang simple saja. Camana cara mudah nak tambahkan susu ibu nih atau maintain production susu kita...

Tips tambah susu ibu:

1. Kerapkan penyusuan 'direct feeding'.
Sebab yang ni rangsangan yang paling terbaik sekali untuk breast kita. Biar anak menyusu sekerap 1 jam sekali pun takpe. Susu kita takkan pernah habis...malah semakin banyak permintaan, semakin banyak pula pengeluarannya.

2. Pastikan breast kosong sepenuhnya.
Kalau tak sure ( kot risau masih berbaki lagi) lepas nyusu baby, luangkan masa untuk pam pulak pun bagus. Pastu kalau pandai, perah sikit guna tangan saki baki lemak susu yang tertinggal tu. Biasa walau dah pam pun, kadang2 lemak susu yang hujung2 tu ada lagi saki baki dia.

Untungnya kalau buat gini, lagi breast kosong, lagi susu banyak. Tak percaya sila cuba ya kawan2... ;)

3. Mesti happy.
Hati, fikiran dan jiwa haruslah tenang. Kalau makan coklat tu happykan korang, sila sediakan stok coklat kat ofis, atau kat rumah sekiranya korang tengah berpantang. (Kalau time pantang tu, makan sikit je tau, kalau tak nanti sembelit, sendiri yang susah...:) )
Coklat tu salah satu contoh. Mentanglah my feveret food...hihi...

Kalau nak lagi bagus, sambil pam, sambil baca surah2 pendek.... contoh al mathurat...Mudahan, kelebihan dari bacaan2 tadi dapat menyerap masuk dalam susu perahan kita, N baby kita termasuk kita sendiri mendapat manfaat darinya.

Kalau tengah stress gak...Sila pasang citer Mr Bean atau korang tengoklah apa2 citer atau bersembang perkara2 yang menggembirakan...Kadang-kadang, korang perasan tak..Bila tengah syok bercerita...Tau2 botol susu tu dah penuh...Bestkan!...hish...tak dpt nak digambarkan perasaan itu... ;)

4. Minum air secukupnya
Hah...kalau yang ni tak jaga pun payah juga... Nak keluarkan cecair 4-5 botol susu... Tapi minum air...punyalah ciput...adalah segelas dua sepanjang ari kat ofis tu...Leh bayang tak camana gaya breast kita nak dapatkan sumber cecair tu...

Minum air yang best2 yang korang suka N nikmati atau feel pun bagus juga... Sebab bila korang minum sedap2 actually secara tak sengaja telah happy kan korang... Even minum air sirap tu pun, kalau korang sangat feel pun...Tau2 susu banyak je nanti...

5. Makan benda yang sedap2
Makan apa saja, as long as korang rasa sedap... Insyaallah secara tak sengaja leh jadi milk booster korang... Tak semestinya kena beli supplemen tertentu...

6. Jangan biar breast bengkak, walau sekali!
aaa...yang ni sebenarnya yang paling utama. jangan sesekali biarkan breast bengkak. Actually, itulah petanda yang susu korang akan makin berkurang... Percayalah..biarkan dengan sengaja walau sekali dua...Ia akan berjaya menggalakkan pengeluaran
FIL yang akan mengurangkan penghasilan susu ibu.

Sebab basicnya breastfeeding ni, more demand=more supply. Lagi banyak permintaan, lagi banyak penghasilannya. So, jangan sesekali biarkan ia bengkak.

Ni satu perkara saya nak share, even sibuk atau ada halangan apa saja pun, sebagai contoh. .. korang tertinggal botol susu untuk simpan susu pun, leh cari apa saja bekas untuk dijadikan tempat storage sementara. Contoh biasa yang pernah digunapakai ialah:

a) Rembat plastik lauk makcik kat pantri
b) Pinjam botol susu kawan lain (hihi...)
c) Guna botol mineral kosong

Satu lagi situasi lain ialah, ketika korang tertinggal pam atau tiada waktu langsung nak perah (contoh time berkursus atau kat site):

a) Sentiasa standby botol kosong dalam handbag/ poket baju 1 botol sekurang2nya...
b) Belajar perah guna tangan
c) Perah keluar susu, even buang pun takpe... (yang PENTING, nak maintain DEMAND tu...)

Ok, sekian untuk kali ini...

Good luck to all of you.. !

Salam sayang,

@tia

Khamis, 14 November 2013

Susu kurang: Amalkan tips 5 minit


Salam sayang buat semua pembaca blog ini especially mummy2 N bakal mummy yang sedang membaca entri ini...Moga kalian sentiasa di bawah lindunganNya.

Pada kali ini saya ingin berkongsikan dengan anda, betapa pentingnya 5 minit kita untuk mengepam susu. Antara sebab saya tertarik untuk kongsikan amalan ini, ialah kerana saya sangat simpati kepada mummy2 yang kerjanya sangatlah super busy, hinggakan nak luangkan masa untuk pam susu pun, bukanlah satu perkara yang mudah.

Ikuti tips mudah ini ya sahabatku sekalian:
1. Luangkan masa 5 minit untuk pam susu, sekurang-kurangnya 3 kali pada waktu bekerja selama 8 jam. (5 minit pun jadi, yang penting perlu ada "demand", then baru ada 'supply')
2. Amalkan pam susu jarak maksima yang dibenarkan ialah 3 jam sekali.
3. Setkan masa, amalkan sifir 3 seperti yang pernah saya ceritakan sebelum ini (zaman tuk kaduk dulu...huhu...jika rajin, sila cari semula entri tersebut), iaitu jam 9 am, 12 pm, 3 pm, 6 pm dan seterusnya (jika terlebih rajin N tujuan nak tambah stok)...
4. Corong N peralatan pam yang digunakan, tak perlu basuh, terus simpan dalam 'cooler bag' atau peti ais untuk kegunaan dalam masa 24 jam. (Pastikan tangan sentiasa bersih bagi mengelakkan jangkitan bakteria atau kuman).

Ok, cuba amalkan 4 perkara di atas. Insyaallah masalah kurang susu akan dapat diatasi dengan izinNya...

Untuk lebih detail lagi, bolehlah saya berikan penerangan ringkas untuk tips di atas. Tujuan tak 'explain' terus pada tips tu, sebab tak nak kalian pening ngan penerangan saya yang panjang lebar. Lagipun, bukan semua mummy ada masa yang mencukupi nak baca se'detail' itu. Kadang-kadang, mereka hanya jeling sikit je pada teks tu, tujuan nak tahu sikit pun takpe...dari tak tahu langsung... Jadi mari kita memudahkan mereka ya...

Ok...Penerangan panjang lebar bermula di sini:

1. Luangkan masa 5 minit untuk pam susu, sekurang-kurangnya 3 kali pada waktu bekerja selama 8 jam. (5 minit pun jadi, yang penting perlu ada "demand", then baru ada 'supply')
Kenapa saya kata 5 minit? Kerana, jika kalian perasan ketika kita breastfeed anak atau pam susu pada saat ke 30 atau seterusnya, tetiba susu keluar memancut2 kan...atau kalau tak perasan, sila 'feel' selepas ini ya...Hehe... Itulah dinamakan 'let down reflex', tetiba rasa cam denyut2 panas sikit kan...atau gambaran ringkas, time kita pam tu, tetiba susu jadi cam banyak je kan...

Untuk mummy yang first timer ni, mesti akan pam lebih dari 5 minit, sebab masih belum dapat biasakan diri dengan 'let down reflex' tu... (saya lah tu...time anak 1st dulu...)

Dulu nasihat ini, telah diberikan oleh idola saya, sis Syaza. Dia kata pam 5 minit je. Saya dulu pam 5 minit, adala dpt 2oz kot...Sebab 'let down reflex' saya punyalah lambat nak keluar... Hehe...adalah kisahnya...Dulu dahlah pengalaman pertama, lagipun, masih kurang ilmu tentang breastfeed nih. Kalau tak silap, dulu2 kan, 'let down reflex' saya hanya mampu datang selepas 5-7 minit pam...Sebab tu saya ambil masa gak nak dapatkan sebotol dulu... (5 oz).

So, sekarang kalau kalian dah biasakan diri, amalkan pam walau 5 minit, insyaallah... Agak2 leh tak adjust gak time kerja tu, supaya sempat pam... :)

2. Amalkan pam susu jarak maksima yang dibenarkan ialah 3 jam sekali.
Ok, part yang ni paling best. Saya masih terngiang-ngiang kata-kata seorang rakan sekerja saya nih...Ct Rohani.."Kak tia walau sibuk2 pun, sempat je pam eh..." Dengan gaya dia ala2...'macam comel jer...'.

Ish..memangla...Walau camana pun, saya akan usahakan jugak luangkan masa untuk pam. Paling teruk kalau tak sempat, ibaratnya..<rela saya pi toilet, perah keluar susu tu> demi nak maintain kan proses 'demand' tu... Sebab, kalau kita biasakan tak apply konsep 'demand' tu...Insyaallah susu kita akan berkurang sedikit demi sedikit....Hah...tak nak kan...Mudahan Allah izinkan kita menyusukan anak hingga 2 tahun ya...amin...

Lagipun, rahsianya ialah...ini salah satu cara saya rancang kehamilan secara semulajadi. Hihihi...(sambil tutup mulut) Kalau tak 'confident' korang jangan ikut k... Saya memang praktikkan ini sejak anak 1st. Sebab, saya pernah terbaca, bila kita menyusu, hormon prolaktin yang ada tu sebenarnya menghalang rahim kita dari menghasilkan telur yang subur... So, walau baby dah start makan pun, saya cuba sedaya upaya adjust gap pam susu tu, supaya tak lebih 3 jam.

Nak tergelaknya, kadang kalau tersangkut dalam meeting lama sangat kan...Mulalah hati tak senang... Cara saya cenggilat ialah..."bangun secara tiba2, N kasi alasan nak ke toilet"...sebenarnya pam susu...hihi...sebab tu, saya pesan, 5 minit pun jadilah...dari tak pam langsung...


3. Setkan masa, amalkan sifir 3 seperti yang pernah saya ceritakan sebelum ini (zaman tuk kaduk dulu...huhu...jika rajin, sila cari semula entri tersebut), iaitu jam 9 am, 12 pm, 3 pm, 6 pm dan seterusnya (jika terlebih rajin N tujuan nak tambah stok)...
Aaa..part yang ni pun best juga... Tujuan saya sebut 9, 12, 3, 6 bagai tu...as a guide je...Janganlah stick tu the plan sangat...

Sampaikan, tadi baru pam susu kul 10.30 pagi...bila nak pam jam 12 tengahari, kononnya untuk next pumping...dah tangguh nak pam...sebab kata baru sangat pam...N kalau pam pun susu sikit je...

Ok, kalau mummy yang 1st timer tu, saya excuse...sebab rasanya diorang memang lum faham lagi...Tapi sebenarnya, tanggapan kalian salah ya, kalau beranggapan begitu... Sejujurnya, kalian tak sedar, yang sebenarnya, kalian dengan tak sengaja ter'set' dalam minda korang yang susu tu tak proses lagi... Biarlah nak nafikan camana pun...Tapi sebenarnya korang anggap begitu... (takpe...dulu saya pun begitu...)

Sebenarnya, 'miracle'nya kilang susu kita ni, proses penghasilannya tak pernah berhenti...Masya Allah...kalau korang ada masa nak mengkaji keajaiban menyusu ni...terlampau banyak... Sehinggakan..hati ni terasa syahdu je setiap kali terlibat dengan penyusuan...Banyak bukti kekuasaan Allah yang tersembunyi, yang mana kalau kita renungkan...Masya Allah....rasa nak menangis dengan kekuasaanNya dan segala rahsia yang tersembunyi disebaliknya...Insyaallah ada rezeki nanti...suatu masa saya akan kongsikan...

Cam lari topikla pulak...Bak kata sahabat saya, Aina, "Kak tia ni, kalau terover excited memang gitu....lari topik..." Adoila... ;)

Ok, sambung balik, sebenarnya...kalau korang perasan, selagi korang pam, atau perah..susu tu masih akan keluar...walau setitis pun...Sebab dia sentiasa proses... Jadinya kalau korang dah faham dengan anatomi 'breast' kita ni...Silap2 lepas pam..balik tempat duduk tu...Susu tengah memenuh semula... Betul...benda tu kalian boleh rasa nanti...Setelah faham dan sudi nak menyelami aktiviti 'breast' korang... :)

4. Corong N peralatan pam yang digunakan, tak perlu basuh, terus simpan dalam 'cooler bag' atau peti ais untuk kegunaan dalam masa 24 jam. (Pastikan tangan sentiasa bersih bagi mengelakkan jangkitan bakteria atau kuman).

Ok, yang ni, syukurlah...Makin banyak kita kongsikan ilmu...Makin banyaklah ilmu yang datang... So, sila jangan kedekut ilmu ya kawan2...Semuanya milik Allah...kita dapat ilmu tu pun dengan izinNya...

Tips yang ni, saya dapat dari seorang pegawai semasa saya bertugas di KKM dulu... Alamak namanya terlupa lak wat masa ni...Tapi muka ingat... Nama dia unik...Ala...leh lupa lak time nih...

Dialah yang 'share' tips ni... Dia selalu terlibat dengan meeting luar..N antara mummy yang super bz jugakkan...Tu yang saya pelik tu, tapi leh pulak dia fully breastfeed anak dia...

Ok, rahsianya ialah, corong pam dan botol susu bagai tu, yang kita dah guna tadi...Takyahlah basuh setiap kali..n rendam air panas setiap kali...Yang tu yang curi masa kita... Baik kita jimatkan masa untuk pam..dari bunag masa, ke sana sini, semata nak basuh botol...

Tapi, WAJIB pastikan tangan kalian sentiasa bersih ok... Peralatan tu, kalau kita simpan tempat sejuk, tahan untuk diguna sehingga 24 jam. Sebabnya, susu kita sendiri ada agen bakteria baik...(antibakteria)...

Sebab tu, saya sekarang rasa pam susu tu, mudah sangat...Lepas pam je, terus simpan peralatan tu dalam peti ais..Kemudian nak pam, just ambil je barang tu semula...Mudahkan... ;)

So, apalagi...Selamat mengepam wahai ibu sekalian... Walau sesibuk mana pun kita...Ingatlah..sebenarnya tanggungjawab kita kepada anak2 dan keluarga itu yang paling utama...

Best of luck to all of you...!

Semoga dipermudahkan segalanya....

Amin ya Allah...

Sekian dulu...

"Menyusu itu indah"

Salam sayang,

Atia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...