My F.r.i.e.n.d.s

Khamis, 5 Februari 2015

IBU JATUH SAKIT MASIH BOLEH MENYUSUKAN BAYI?

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam sayang to all pretty breastfeeding mummy. Rindunya pada u ols. Semoga semakin kuat dan semakin tabah menempuh ujian dalam breastfeeding nih! Bak kata entri yang lepas, "Breastfeeding is Natural But Not Always Easy" kan...Betul kan. ;)

So, tahniah kepada kita semua yang masih berusaha menyusukan bayi, sebab sememangnya ia bukanlah semudah yang disangka tambahan pula untuk first time mummy + bekerja lagi. Akan ada sahaja hari ups and downs memasing kan... Pergghh...memang mencabar! Tetapi indah bila kita berjaya mengatasinya, insyaallah. :)

Ok, entri kali ini ialah bagaimana pula jika mummy jatuh sakit, masih bolehkah menyusu?

Contoh penyakit:

  • Demam panas
  • Cirit-birit
  • Sakit gigi
  • Selesema
  • Tonsil
  • dan banyak lagi..
Jawapannya ialah BOLEH. Jika penyakit yang dihidapi mummy memerlukan ubat, antibiotik dan sebagainya, ada baiknya maklumkan kepada doktor bahawa anda sedang breastfeed anak. Kebiasaannya, klinik kerajaan sangat support breastfeeding, dan jika mummy memaklumkan hal tersebut, insyaallah mummy akan diberikan ubat yang selamat dosnya buat menyusukan bayi.

Tetapi, sila berhati-hati juga dengan klinik swasta, di mana apabila kita diberikan ubat, doktor tersebut pun kurang pasti tahap keselamatannya untuk mummy yang breastfeed, dan jangan terkejut jika mummy disuruh berhenti menyusu buat sementara waktu. (tak semua klinik, tetapi saya sendiri pernah terkena).

Antara ayatnya," It's ok. U sedang sakit. Don't be selfish. U still can continue breastfeed ur baby selepas u sembuh. Buat sementara kasi dia formula dulu".

Ok, jika mummy tak pasti ubat tersebut selamat atau tidak, cadangan saya, bawa ubat tersebut dan rujuk di klinik kesihatan sama ada ia selamat untuk mummy yang breastfeed. Atau jika dah tak larat, sebab sakit yang amat, better mummy gantikan penyusuan direct dengan susu perahan (stok EBM) daripada digantikan dengan susu formula.

Dan jangan pula, sementelah kita sakit, kita pun ambil kesempatan tidur dengan lena tanpa maintainkan demand tersebut. Sesi skip penyusuan dengan baby tadi, WAJIB diganti dengan sesi pengepaman. Jika mummy khuatir susu tersebut kandungannya tidak selamat akibat dos ubat tadi, BUANGKAN saja hasil pam tadi. Tidak mengapa. Itu lebih baik daripada mummy skip sesi penyusuan kerana aktiviti ini akan mengurangkan hasil susu. Dan untuk mendapatkannya semula, bukan semudah disangka. Oleh itu, MENCEGAH LEBIH BAIK! Ni reminder ikhlas dari saya. Sebab bukan mudah ya, bila penghasilan susu mula menurun, kita nak tingkatkan semula. Hanya mummy yang berjiwa kental dan kuat semangat sahaja yang berjaya hadapi semua ini. Sebahagiannya tak larat nak tingkatkan demand. Sebab, sememangnya PENAT. Ya, memang penat. :(

Tetapi, sebagai langkah keselamatan dan untuk menyedapkan hati mummy, better jangan dibuang dahulu hasil pam tersebut. Cuma asingkan dan tandakan stok susu yang dipam ketika makan ubat tersebut, kemudian bila dah larat, bawakan ubat tersebut dan rujuk semula di klinik kerajaan sama ada ia selamat atau tidak untuk kegunaan bayi. Jika selamat, YAYY!!! stok susu tadi bolehlah disimpan untuk kegunaan akan datang.

Yang penting jaga demand okeh! ;)

Cuma nak explain sedikit tentang penyakit yang menimpa mummy tadi. Kelebihan mummy yang breastfeed sebenarnya, pada ketika mummy sakit, badan mummy sedang menyediakan antibodi untuk melawan penyakit tersebut, di mana ketika penyusuan bayi turut mendapat manfaatnya. So, mummy tak perlu risau tentang jangkitan. Cuma jika boleh, bagi penyakit DEMAM PANAS dan SELESEMA elakkan menyebarkan virus mummy melalui pernafasan serta batuk. Sebab virus tersebut boleh tersebar melalui udara. (Time nyusu tu, tutuplah hidung mummy dengan sapu tangan ok. :) )

Untuk mummy yang menghidap CIRIT-BIRIT pun tidak sepatutnya risau. Boleh terus menyusukan bayi seperti biasa, insyaallah. Sebab antibodi tu ada pada susu mummy.

Oh ya. Ketika sakit, penghasilan susu berkurang merupakan perkara biasa. Ia akan pulih semula sebaik sahaja mummy sembuh dari penyakit tersebut. Cuma, tempoh masa berbeza bagi setiap mummy serta cara mummy mengendalikan penyusuan ketika sakit. Ia agak mencabar, bagi mummy yang ketika sedang jatuh sakit, menggantikan penyusuan bayi dengan susu formula serta skip sesi penyusuan.

Sumber rujukan lain mummy boleh juga rujuk di sini:


Is it safe to breastfeed if I'm sick?

Semoga perkongsian ringkas ini memberikan manfaat buat mummy semua.

Sekian untuk kali ini.

~menyusu itu indah~

Salam sayang,

atia


Perlukan khidmat nasihat peribadi berkaitan penyusuan? klik sini.

# Diizinkan share di facebook/ blog atau mana2 sahaja media sosial untuk manfaat rakan tersayang. Mohon disertakan link rujukan ya. TQ all. :)

Ahad, 25 Januari 2015

Breastfeeding is Natural But Not Always Easy

natural

Bismillahirrahmanirrahim

Salam sayang to all mummy yang sentiasa berjuang sehabis baik untuk memberikan yang terbaik buat bayi. Tahniah diucapkan!!! Semoga istiqamah serta tabah menghadapi ketika cabaran atau ujian mendatang dalam tempoh penyusuan. Semoga segala cabaran yang berjaya diatasi dapat memberikan kekuatan dan pelajaran pada kita untuk di masa akan datang serta memudahkan penyusuan seterusnya, insyaallah. :)

Tajuk entri je gempak in English. Tapi ulasan lanjut bahasa melayu kita. Hehe, sebab dah cuba adjust ayat sehabis baik untuk di melayukan macam kurang tepat and firm. Tapi kalau letak tajuk seperti di atas terus tepat, direct n jelas kan. :D

Entri kali ni memang ditujukan khas buat semua mummy yang breastfeed (tak kira fully atau campur dengan formula atau yang gagal breastfeed di pertengahan jalan). Hanya kita yang faham perasaan dan situasi mummy yang berusaha untuk breastfeed. Sebabnya, setiap mummy hadapi pelbagai cabaran berbeza tak kira secara fizikal (inverted nipple contohnya), kesihatan (jatuh sakit atau mempunyai penyakit tertentu yang menghalang kelancaran breastfeed), emosi (cabaran dari orang sekeliling), ilmu (cabaran kerana tiadanya ilmu tentang breastfeeding), tekanan (cabaran dari pelbagai keadaan) dan sebagainya.

Breastfeeding memang semulajadi. Memang Allah menjadikan seseorang ibu itu untuk melahirkan dan seterusnya menyusukan anak-anak mereka. Tetapi, ia tidaklah semudah yang disangka tambahan pula bagi ibu yang bekerjaya. Justeru (wahhh ayat!)...kepada mummy yang gagal breastfeed pada kelahiran pertama atau sebelumnya usah merasa kecewa dan putus asa, kerana masih ramai mummy di luar sana yang gagal breastfeed pada awalnya tetapi kemudian berjaya untuk penyusuan anak seterusnya. 

Antara sebahagian kecil cabaran yang boleh disenaraikan (sebenarnya banyak lagi):
1. Susu tiada
2. Susu kurang
3. Menyusu tetapi ibu rasa menyakitkan
4. Cabaran orang sekeliling yang tidak yakin dengan esklusif breastfeed (risau anak tidak kenyang)
5. Ibu yang sedang sakit/ stress
6. Ibu yang tiada langsung persediaan serta ilmu tentang penyusuan
7. Faktor lain (tanpa mengabaikan proses demand melalui penyusuan dan pengepaman) seperti uri terlekat, anemia, obesiti, masalah hormon tiroid dan sebagainya

Cara atasi secara ringkasnya:
1. Susu tiada = kenalpasti punca dan penyebab susu tiada (ibu tidak yakin diri, tiada rangsangan penyusuan dari bayi, cara lekapan penyusuan yang salah, masalah pemakanan ibu, tekanan, penyakit dan sebagainya)

2. Susu kurang = kenalpasti punca dan penyebab susu kurang (sama seperti di atas atau mungkin juga boleh dikenalpasti puncanya berapa banyak yang kurang atau ibu yang kurang keyakinan diri akibat bayi meragam yang pada hakikatnya bukan kerana susu berkurang, tetapi bayi mungkin sedang alami peralihan bulan, tidak sihat dan sebagainya).

Banyak berlaku, mummy sendiri yang rasa susunya kurang sedangkan susunya mencukupi. Penjelasan lanjut berbeza untuk setiap situasi. Tetapi yang paling banyak kes dihadapi ialah punca yang sama. Mummy salah faham dan digabung dengan bisikan sekeliling yang menambahkan tekanan mummy akhirnya membuatkan mummy keliru dan kurang keyakinan diri bahawa susunya mencukupi.

3. Menyusu tetapi ibu rasa menyakitkan (akibat cara lekapan penyusuan yang salah, ibu tidak bersedia atau tidak membuat persiapan untuk menyusu).

Untuk kes ini, proses latihan kemahiran penyusuan dan penyesuaian diri perlu dilakukan secara agresif ketika tempoh berpantang kerana hanya pada tempoh ini ibu mempunyai masa yang paling banyak dengan bayi.

Di samping itu, pengetahuan asas tentang proses penyusuan hendaklah digali dengan lebih mendalam melalui pembacaan pada laman web berkaitan penyusuan dan mendengar kisah serta pengalaman ibu lain yang berjaya. (Jika boleh, cari kisah inspirasi yang sama dengan masalah yang dihadapi bagi meningkatkan keyakinan diri serta mengatasi cabaran tersebut dengan lebih efektif).

4. Cabaran orang sekeliling (kadang orang terdekat, suami atau ibu sendiri yang tidak yakin dengan penyusuan ibu. Secara tidak langsung memberikan tekanan kepada mummy).

Untuk kes ini, memang sangat mencabar dan memerlukan kekuatan dalaman mummy sendiri iaitu secara mental dan fizikal. Bagi mengatasi masalah ini, jika anda merasa berseorangan ingatlah Allah yang sentiasa di sisi kita pada setiap saat. Banyakkan memohon kekuatan dariNya. Kenangkan juga rakan seperjuangan kita (breastfeeding mummy) yang menghadapi situasi yang sama seperti kita di luar sana (means anda tidak berseorangan sebenarnya).

Tips ringkas ialah, elakkan anda cuba menerangkan apa sahaja pandangan anda kepada mereka. Iyakan sahaja. Fikir positif, mereka tiada pendedahan serta ilmu tentang breastfeeding, masakan boleh berfikiran dan berpandangan sama seperti kita. Dan kerana kasih dan concern mereka kepada bayi tersebut menyebabkan mereka bertindak demikian. Hormati pandangan mereka, cuba pujuk mereka dengan menyatakan "anda sedang usaha menyusukan bayi anda dengan susu anda selagi mencukupi, dan jika anda merasa anda tidak mampu, masakan seorang ibu sanggup membiarkan anaknya menangis kelaparan". (Ni ayat penenang untuk mereka sahaja. Sedangkan dalam hati u ols, WAJIB yakinkan diri bahawa anda mampu menyusukan bayi dengan izin Allah. Okeh! Chaiyokk!! ;)  )

5. Ibu yang sedang sakit/ stress (pada ketika ini perlukan rehat mencukupi, supplemen (jika perlu) dan makanan berkhasiat bagi menampung keperluan susu bayi serta membina keyakinan diri mummy).

Oleh itu, jika anda telah mula bekerja, sebaiknya ambil cuti. Sebab jika boleh saya tidak menggalakkan mummy yang sedang stress gunakan stok susu mereka (especially mummy yang mempunyai bekalan stok susu cukup-cukup makan atau ngam-ngam).

Seperti yang kita semua tahu, ketika stress, susu akan sedikit merudum (jika guna pam). Tetapi, rangsangan terus dari bayi insyaallah kurang terkesan, sebab memang bayi adalah rangsangan semulajadi terbaik untuk penghasilan susu ibu.

So, untuk tidak memberatkan lagi stress tersebut, ambillah cuti rehat dan menyusu bayi secara terus ketika anda sedang sakit. Dapat tengok muka anak lama-lama pun boleh menghilangkan stress, insyaallah. :)

6. Ibu yang tiada langsung persediaan serta ilmu penyusuan (ibu panik ketika anak menangis, tidak diberikan ketenangan dan keyakinan diri malah disalahkan pula bahawa susu tidak cukup atau anak tidak kenyang, sedangkan susu ibu tidak lancar akibat stress dengan tekanan orang sekeliling atau situasi yang tak support mummy).

Untuk kes ini, memang inilah antara faktor paling banyak sekali 'client' saya (rakan seperjuangan kita) gagal meneruskan penyusuan di pertengahan jalan. Yang ini memang sangat mencabar tahap gaban. Sebab bila tiada ilmu tentang breastfeeding, kekuatan dari mana lagi yang mereka boleh dapatkan melainkan dengan putus asa sahaja. Kecuali ada sebahagian mummy yang jenis proaktif, akan segera melakukan research atau at least melakukan pembacaan melalui internet, buku dan sebagainya bagi menjayakan breastfeeding nih!

7. Faktor lain (tanpa mengabaikan proses demand melalui penyusuan dan pengepaman) seperti uri terlekat, anemia, obesiti, masalah hormon tiroid dan sebagainya. Cara atasi, setelah penyelesaian masalah penyusuan masih gagal melalui kaedah urutan, permintaan melalui penyusuan dan pengepaman dikekalkan, pemakanan baik dan telah berjumpa doktor, selanjutnya WAJIB RUJUK PAKAR LAKTASI. Bukan doktor biasa. Insyaallah pakar laktasi akan berusaha menyemak dan mencari punca sebenar penyebab utama masalah penyusuan tadi. Sama juga seperti penyakit kanser, kita akan rujuk pada doktor pakar kanser tentang penyakit kanser, begitu jugalah dengan masalah penyusuan, rujuklah pada pakar laktasi.

Mungkin kerana ramai mummy yang masih belum tahu tentang kewujudan pakar laktasi ini. (Jika tidak mampu merujuk kepada pakar laktasi yang berbayar, rujuklah pakar laktasi atau pihak kesihatan di klinik-klinik kerajaan yang sentiasa ternanti-nanti kehadiran mummy yang bermasalah dalam penyusuan).

Setiap masalah pasti ada penyelesaiannya. Cuma nak remind sekali lagi, bahawa menyusu memang semulajadi dan fitrah keibuan, tetapi tidaklah semudah yang disangka.

Oleh itu, TAHNIAH kepada semua ibu yang berjaya breastfeed, tidak kira bagaimana cabaran yang anda telah hadapi! Kita semua tahu bahawa menyusu itu bukan mudah, tetapi detik terindah ketika menyusu memang sukar untuk digambarkan dengan kata-kata. ;)

Melihat anak membesar dengan hasil setiap titis susu kita sendiri, masya Allah sukar untuk digambarkan nikmatnya. Mengenang kembali kepayahan menentang cabaran penyusuan (terutama ibu yang bekerjaya, mempunyai masalah inverted nipple, menyusu anak kembar and so on...) setelah complete misi 2 tahun atau tidak kisah berapa lama target anda, alangkah manisnya. :)

TAHNIAH dan semoga terus bersemangat untuk menjayakan penyusuan bagi anak-anak tercinta berikutnya!!!

Kepada mummy yang tidak berjaya untuk penyusuan sebelumnya, yakinlah bahawa sebahagian dari anda, kadangkala lebih berjaya menyempurnakan penyusuan lebih baik dari kami untuk anak berikutnya. Insyaallah, jika ada niat pasti akan berjaya.

Saya sangat 'salute', tabik spring bertingkat-tingkat kepada seorang mummy ni, "MRS NORAINI", beliau masih mampu breastfeed anak beliau walaupun pernah menjalani pembedahan payudara suatu masa dahulu. Masya Allah, kuat semangat sungguh! Walaupun hasil perahan susu beliau mungkin tidak sebanyak ibu lain, tetapi semangat beliau meneruskan breastfeeding sehingga sekarang sangat saya kagumi.

Begitu juga dengan "MUMMY ELL" (masalah anak asyik melekap 24 jam), "MUMMY AYU" (terpaksa berhenti menyusu atas alasan yang tidak dapat dielakkan akibat jatuh sakit tetapi masih berusaha untuk melakukan relaktasi semula bagi menyambung penyusuan beliau).

Semoga urusan penyusuan mereka dipermudahkan Allah SWT dan semangat mereka dapat dijadikan inspirasi kepada kita semua. :D

Amin...

Sekian, sahaja coretan saya pada kali ini.

Haza min fadhli rabbi.

Jumpa lagi kita di lain masa, insyaallah.

Teruskan sokongan anda kepada saya! Dengan sokongan anda, menyuntik semangat saya untuk menulis dan berkongsi lebih lagi.

LIKE untuk info ringkas di: www.facebook.com/menyusuituindah

Salam sayang,

atia


*P/S: Dear all pretty breastfeeding mummy, saya mohon maaf sangat-sangat jika ada sebahagian banyak pertanyaan yang tidak terjawab di FB PAGE, Comment, email dan lain-lain sumber. (Sehari saya dapat lebih 30 soalan dari mummy n setiap hari ia bertambah) 

Insyaallah, pertanyaan anda akan saya jawab secara perkongsian umum menerusi blog sedikit demi sedikit, kerana saya sedang fokus kepada sesi Q n A"Personal Coach" bersama mummy yang terlibat. Jika berminat untuk sertai, boleh baca lanjut di sini.

Terima kasih kerana memahami. ;)

Hopefully tidak merajuk ya. Boleh search artikel sebelum ini, jika pertanyaan anda telah saya jawab menerusi blog post contoh "melatih anak menyusu melalui botol", "petua banyakkan susu" dan lain-lain...

Semoga urusan mummy dipermudahkan Allah SWT jua...Amin...










Rabu, 14 Januari 2015

Cara melatih anak menyusu dari botol sebelum mula kerja

Bismillahirrahmanirrahim

Salam sayang kepada semua pembaca budiman n mummy  jelita. Semoga kalian sihat sentiasa hendaknya serta urusan penyusuan dipermudahkan Allah.

Ok, entri kali ini saya nak share bagaimana cara melatih anak menyusu dari botol. Saya suka memudahkan cara. Saya sangat flexible dan kreatif dalam apa jua situasi, insyaallah. (Muntah hijau??? Opps..jangan muntah. Setiap kata-kata adalah doa kan? Jadi saya sedang mendoakan diri saya. Jangan mara haa..Ngeee.. ;) ) Semoga pinjaman Allah ini dapat dimanfaatkan kepada semua orang pada setiap perkongsian saya. Amin...

bayi
Gambar: Feedinggear.blogspot.com
TIPS MELATIH ANAK MENYUSU BOTOL:
1. Elakkan ibu sendiri yang melatih bayi menyusu dari botol.
2. Latihan hanya dilakukan setelah bayi mahir menyusu badan (dimulakan seminggu atau dua minggu sebelum mummy mula bekerja)
3. Puting botol susu pilih lubang yang kecil.
4. Ibu jauh dari bayi.
5. Latih ketika tiba waktu menyusu bayi.

NOTA: Cara menyusu melalui botol, tiru cara bayi breastfeed pada breast ibu. Iaitu;
a. Mulakan dengan bismillah (beberapa hari sebelum latihan dimulakan, selalu nyatakan pada bayi, bila mama tiada baby harus minum susu mama dari botol ni ya.)
b. Biar bayi yang menyedut susu ibu dari puting botol susu. (Elakkan susu sengaja dilelehkan mengalir ke dalam mulut bayi)
c. Lakukan hisapan telan, hisapan telan dan rendahkan botol untuk beberapa saat (beri bayi rehat dari menghisap, ikut rentak seolah-olah bayi menyusu dari breast)

*Untuk permulaan, jika bayi menolak untuk menyusu dari botol, elakkan memaksa. Berhenti seketika. Dan cuba lagi ketika bayi tenang. Jangan putus asa. Insyaallah. Pasti berjaya dengan izin Allah.

Penjelasan lebih lanjut untuk setiap poin di atas:

TIPS MELATIH ANAK MENYUSU BOTOL:
1. Elakkan ibu sendiri yang melatih bayi menyusu dari botol.
Rata-rata bayi yang breastfeed memang sangat kenal bau badan ibunya walaupun ibunya berada jauh beberapa jarak darinya. Aura dan bau ibu tak dapat dipisahkan dari bayi yang menyusu badan.

Oleh itu, bagi memastikan urusan pengenalan botol susu kepada bayi berjalan dengan lancar, ada baiknya minta bantuan orang lain untuk melakukan latihan. Jika boleh suami atau pembantu rumah (jika ada). Tetapi sebaiknya, jika bayi ingin dihantar kepada pengasuh, latihan dimulakan di rumah pengasuh seminggu atau seawal dua minggu sebelum ibu mula bekerja. Sekurang-kurangnya. bayi dan pengasuh dapat menyesuaikan diri serta mempunyai tempoh masa berkenalan. 

2. Latihan dilakukan setelah bayi mahir menyusu badan dan seminggu atau dua minggu sebelum mula bekerja
Sebaiknya, latihan menyusukan bayi melalui botol dilakukan setelah mummy dan baby masing-masing telah mahir breastfeed. Iaitu, cara penyusuan telah berjalan dengan lancar dan baby tahu tiada cara lain untuk minum susu, selagi bersama dengan mamanya iaitu direct melalui breast sahaja. 

Latihan dan kebiasaan tersebut biasakan telah ditanam lebih awal dalam minda bayi. Ini bagi mengelakkan bayi yang telah dilatih menyusu melalui botol, akan mengalami keliru puting dan memilih untuk menyusu melalui botol pula.

3. Puting botol susu pilih lubang yang kecil.
Elakkan memilih lubang puting yang besar dan susu mengalir laju. Kerana penyusuan badan, berbeza dengan penyusuan botol, di mana, sekiranya terdapat rangsangan pada aerola, baru susu akan mula diproses dan mengalir keluar.

Dapatkan puting susu, yang lubangnya lebih kecil dan susu hanya keluar sekiranya puting tersebut disedut oleh bayi.

NOTA: Untuk mummy yang mempunyai masalah inverted nipple, elakkan membeli puting susu yang nipplenya panjang. Jika boleh, dapatkan puting susu yang lebih pendek dan lebih kurang nipple mummy yang inverted. Ini bagi mengelakkan bayi keliru puting dan menyukarkan penyusuan badan mummy dan baby untuk sesi seterusnya. 

Bagi mummy yang mempunyai puting biasa, tiada masalah.

4. Ibu jauh dari bayi.
Percaya tak mummy, bahawa walaupun mummy bersembunyi dari bayi di bilik sebelah ataupun tingkat bawah, bayi masih boleh menghidu dan merasakan kewujudan mummynya. Betapa hebatnya bayi yang breastfeed nih kan. Subhanallah... :)

Oleh itu, jangan terkejut sekiranya ketika mencuba melatih penyusuan botol, agak sukar untuk permulaannya, walaupun dilakukan dengan bantuan suami atau ibu anda. Jangan putus asa, tetapi jangan pula memaksa. Gunakan kaedah memujuk, dan cuba lagi ketika bayi telah bertenang. Berikan baby masa dan ruang untuk menyesuaikan diri.

Usah risau, skill ini biasanya agak sukar untuk mummy yang first time breastfeed. Untuk anak seterusnya, insyaallah akan lebih mudah.

5. Latih ketika tiba waktu menyusu bayi
Biasakan melihat anggaran waktu bayi menyusu dan cuba catatkannya untuk rujukan pengasuh nanti. 

Setiap bayi lain-lain waktu menyusunya. Ada juga sesetengah bayi yang kurang menyusu pada siang hari, tetapi pulun menyusu dengan mummynya pada waktu malam. So, setiap bayi adalah berbeza. Tidak perlu kita bandingkan bayi kita dengan bayi yang lain. Ok! ;)

Baiklah, sekian dulu perkongsian pada kali ini. Best of luck! Semoga urusan penyusuan mummy semua dipermudahkan Allah.

~menyusu itu indah~

Salam sayang,

atia

* Perlukan khidmat nasihat peribadi dan penjelasan lanjut, sertai di sini.

# Diizinkan share di facebook/ blog atau mana2 sahaja media sosial untuk manfaat rakan tersayang. Mohon disertakan link rujukan ya. TQ all. :)

Selasa, 13 Januari 2015

Petua banyakkan susu ibu

Bismillahirrahmanirrahim

Salam sayang kepada semua pembaca setia blog ini dan mummy jelita yang masih meneruskan perjuangan breastfeed. Semoga urusan kalian serta kita semua sentiasa dipermudahkanNya.

Maaf atas kelewatan update blog, kerana saya masih meneruskan perjuangan menjalankan sesi personal coach bersama beberapa mummy pada setiap hari. Jadual agak padat, disebabkan mummy pun, beri soalan berperingkat (tak hantar sekaligus). Tetapi memang saya benarkan, sebab maybe mereka nak shortlisted soalan penting sahaja yang patut ditanya. Manakala soalan lain, maybe mummy nak google sendiri kot. 

Untuk mummy yang bertanyakan soalan dan masih belum mendapat respon, saya masih berusaha membalasnya secara berperingkat. Ada yang email, PM di facebook, PM di page yang masih belum berbalas, harap bersabar ya. Saya sedang usahakan membalasnya. Insyaallah saya sedang usaha jawab satu2 (walaupun serius rasa cam nak nangis, kalau boleh taknak tidur n jawab terus on the spot soalan dari mummy semua  ... ). Saya memberi keutamaan kepada mummy yang join personal coach bersama saya. Jika mummy berminat, jangan lepaskan peluang untuk menyertainya, untuk maklumat lanjut boleh rujuk link ini. Insyaallah saya akan usaha memberikan maklumbalas terbaik.

Ok, entri kali ini, saya nak kupas tajuk PETUA BANYAKKAN SUSU IBU. Memandangkan soalan ini paling banyak ditanya. Jemput baca ya. Mudahan bermanfaat. :)

petua
Hasil pam susu di ofis (3 kali pam)

PETUA BANYAKKAN SUSU IBU
1. Kerapkan direct feeding + teknik lekapan bayi betul + payudara dikosongkan sepenuhnya
2. Pam susu secara konsisten untuk kekalkan demand
3. Makan makanan berkhasiat + air mencukupi dalam badan
4. Latih kemahiran mewujudkan kehadiran LDR + kerapkan kehadirannya pada setiap kali penyusuan/ pengepaman
5. Kerapkan penyusuan pada waktu malam
6. Elakkan stress dan gangguan emosi 
7. Bercuti jika ibu jatuh sakit/ tidak sihat

Ringkasannya seperti di atas dan di bawah ialah penjelasan lanjutnya. Oh ya, kenapa ek pada kali ini petua banyakkan susu ibu ni saya bukan berikan senarai pemakanan yang membantu meningkatkan susu ibu, Sebabnya, petua-petua tersebut mummy dah boleh google. Banyak dah page lain dah kongsikan senarai tersebut. Cumanya, saya nak highlight juga, bahawa bukan sahaja pemakanan yang membantu meningkatkan penghasilan susu ibu. Banyak lagi faktor lain yang perlu diambil kira dan dijalankan secara seiring.

Perlu diingatkan juga, bahawa setiap ibu adalah unik dan berbeza. Penerimaan dan tahap penyerapan badan kita semua tidak sama. Tahap metabolisma, jenis darah, cara pemakanan, amalan kehidupan setiap kita semua berbeza. Jadinya, mummy jangan sedih atau panik jika mummy makan makanan tertentu, tiada sebarang kesan peningkatan susu, sedangkan mummy lain ada terkesan. Cari lagi dan kenalpasti milk booster kita. Catatkan supaya tidak lupa n boleh juga tengok, top 5 milk booster kita, yang mana satu paling berkesan dan paling banyak menghasilkan susu. So, makanlah ia ketika saat diperlukan (time susu merudum, mummy jatuh sakit, period dan sebagainya).

Milk booster ni, namanya pun dah penggalak susu ibu. tidak perlu dimakan hari-hari sebenarnya. Sama macam kita minum kopi, lama-lama ia pun boleh jadi immune. Sebab jangan lupa, hasil susu kita juga berkait rapat dengan demand bayi atau kekerapan mengepam. Jika kita makan penggalak susu ibu, kitaran permintaan maintain, ia tetap juga akan hasilkan susu ikut permintaan.

Logikkah kita makan milk booster, hari-hari susu melimpah sampai basah baju semua, dah kelam-kabut pula asyik-asyik nak mengepam n simpan jadikan stok. Tu, bolehla kita jadi kilang susu sekali dah alang-alang boleh susukan anak-anak jiran sekali. Hehe...gurau je... :)

Kemudian, mummy juga harus kenalpasti, berapa jumlah hasil susu yang mummy nak sebenarnya. Jika hari-hari mummy mampu bekalkan susu yang mencukupi kepada bayi alhamdulillah. Cuma kadangkala merudum tu, perkara biasa. Kita bukan selalu happy, bukan selalu sihat. Pasti ada kitarannya. Cuma mummy jangan panik! Lagi panik, lagi tertekan emosi dan perasaan mummy. 

Tips nak back up, jika hari ini kurang 3-5 oz hasil susu. Tidak mengapa, set target, gandakan sesi pam atau penyusuan pada waktu malam nanti untuk cover semula susu yang kurang. Elakkan bertangguh. Terus target dan bertindak pada hari yang sama. Kerana jika kita berusaha melakukan daily review, insyaallah sempat nak kejar atau cover semula mana yang kurang secara daily juga. Sebabnya, bila jumlah perbezaan yang kurang tu tak terlalu tinggi, insyaallah mummy tidak akan berasa terlalu tertekan n tak sengaja berasa lebih tenang. Dan biasanya akan lebih cepat cover semula. Walau apapun, nak pesan pada mummy, jangan sesekali panik. Setiap masalah pasti ada penyelesaiannya.

Lagi satu nak pesan, jika hari esoknya pun masih kurang. Kalau stok susu ngam-ngam sangat, better ambil cuti. Itu lebih baik. Sebab mummy akan lebih tenang bila nampak stok susu depan mata masih berbaki lagi daripada kita guna stok susu tu, esok tak tahu apa cerita, mana nak tinggal anak dengan pengasuh, mana nak pi kerja lagi. Better ambil cuti dan direct feeding saja. 

Kes di atas, rata-ratanya dilalui oleh mummy yang first time breastfeed, nanti bila kalian dah expert, kalian lak yang gelak je baca entri ni. Percayalah! Sebab makin berpengalaman, makin kita expert nanti, insyaallah.

Ops! Terlebih cerita sudah. Padahal nak explain detail maklumat di bawah. Sori.. :) Camana saya menaip, camni jugaklah jika saya berbicara. So, siap sedialah mummy jika saya dah start buat personal coach face to face nanti. Hehe.. :D

PETUA BANYAKKAN SUSU IBU
1. Kerapkan direct feeding + teknik lekapan bayi betul + payudara dikosongkan sepenuhnya
Wajib menyusukan bayi secara kerap, n pastikan mulut baby melekap dengan betul (aerola dimasukkan sepenuhnya ke dalam mulut bayi) dan payudara kiri dan kanan dikosongkan sepenuhnya. Pastikan gilirannya ya, kalau tak mahu breast besar sebelah. Hihi.. :) Lebih bagus, masa akhir penyusuan atau pengepaman, urut-urut sikit setiap urat susu tu ke arah keluar, supaya segala lemak-lemak susu yang saki-baki tu pun keluar habis sehabis-habisnya.

2. Pam susu secara konsisten untuk kekalkan demand
Pam susu wajib konsisten. Ramai mummy menyatakan susu makin kurang, bila saya semak jadual pam, ada yang tak cukup sesi. Contoh tinggalkan anak 8 jam, pam susu cuma waktu rehat sahaja, dengan alasan tak sempat. Patutlah, susu beliau makin kurang, sebelum ni biasa dapat 15 oz (sebab pam 3-4 kali). Sekarang sempat 2 kali atau sekali sahaja. Cuba mummy cek balik sesi pam mummy ya.

Tentang alasan tak sempat, ada taktik dia. Setiap masalah pasti ada penyelesaiannya. Insyaallah. Untuk kes yang nilah perlukan nasihat peribadi. Sebabnya setiap situasi mummy berbeza, So, jom join my personal coach. :)

3. Makan makanan berkhasiat + air mencukupi dalam badan
Walaupun mummy sedang berpantang, makanlah makanan berkhasiat, elakkan juga makanan gatal dan yang sejuk-sejuk tu. Cuma buah-buahan, ayam, daging, ikan dan apa saja yang boleh dimakan, makan ja. Air pun pastikan diminum dengan mencukupi. Tak perlu juga minum secara berlebihan, sampai ada mummy kembung perut minum air terlampau banyak sangat, cuma bila signal tekak dah inform haus pada setiap kali tu, mummy wajib minum tau. Tak kisahlah air masak ke, jus buah, susu dan sebagainya. Lagipun cecair 
bagus untuk detox. :)

Jika nak try segala milk booster pun boleh. Cumanya, pastikan ia dimakan ketika diperlukan sahaja ya. Cuma makanan sunnah, memang bagus jika diamalkan secara harian (kurma, susu dll).

4. Latih kemahiran mewujudkan kehadiran LDR + kerapkan kehadirannya pada setiap kali penyusuan/ pengepaman
Seperti biasa, LDR (Let Down Reflex) ni sangat penting semasa aktiviti menyusu dan mengepam. Sebabnya, dengan kehadiran LDR atau pancutan susu ni, akan membantu menghasilkan atau memancutkan susu di antara 0.5 oz-2 oz atau lebih sekali pancut untuk beberapa saat. Dan hasil pancutan ini yang akan membantu mengenyangkan baby.

Selain daripada itu, dengan wujudnya LDR ini dan jika mummy faham tentang konsep LDR ini, sekaligus dapat menafikan kenyataan mummy yang sering mengatakan breast mereka kosong atau tidak bengkak n menyebabkan mereka tidak mahu mengepam sebab risau hasil susu keluar sikit. 

Sedangkan susu sentiasa dihasilkan setiap saat. Jika kita biarkan dalam 10 minit, kalau mummy cuba test pam susu lagi sekali, dalam 5-10 minit, jika datang LDR mampu juga dapat 0.5 oz -2 oz (campur kiri dan kanan) untuk sekali pancutan. Bagaimanapun, untuk rangsang LDR ini, memang memerlukan latihan ya. Tidak semudah yang disangka, tetapi once dah dapat momentum tu, memang senanglah sesi menyusu n pam nanti. :D

Satu contoh mummy yang anda boleh ikuti atau jadikan idola, ialah salah seorang mummy yang Personal Coach dengan saya baru-baru ini. Saya sebutkan sebagai mummy IQA sahaja. Beliau sangat enjoy dengan breastfeeding session, sehinggakan mampu menghasilkan sehingga 3 kali LDR pada setiap sesi menyusu atau mengepam. Kagum jugak dengan mummy ni, since ini merupakan pengalaman pertama beliau, sedangkan saya pun pada awalnya dulu (anak first) hanya mampu merasakan sekali sahaja LDR walaupun dah pam sampai dekat 30 minit. Time tu masih zero knowledge, and masih tiada pengalaman lagi. Memang dia sangat enjoy dengan breastfeeding nih, n mampu menghasilkan susu yang lebih dari demand babynya. 

5. Kerapkan penyusuan pada waktu malam
Waktu malam ialah waktu terbaik untuk create demand kerana paras hormon prolaktin sangat tinggi pada waktu ini. Anggaran waktu dalam 12 malam dan ke atas. Jika malas nak bangun pam susu, kerapkan penyusuan direct. Tapi jika baby dah terlalu kenyang pun, kesian juga. Nanti muntah susu pula. Takpela kot, mummy bangun jap pam susu.

Tips mudahkan pengepaman waktu malam, sediakan cooler bag di sebelah katil n segala alatan pam. Jadi mummy tak perlu ke dapur untuk aktiviti mengepam. Cuma bangun sekejap, dan ambil masa pam 5 minit. Kemudian simpan semula corong n botol susu tadi terus ke dalam cooler bag yang mengandungi ice pack. Kalau rajin bangun dua-tiga kali pun ok juga. Kan pam n botol susu tu boleh diguna berkali-kali sehingga 24 jam (pastikan di simpan di tempat yang sejuk). Untuk permulaan, cuba buat sekali pada setiap hari n lihat hasilnya. 

Untuk aktiviti ini, jika mummy yang dah bekerja perlu ada ice pack sekurang-kurang 6 pack. Sebab jika 3 ice pack diguna untuk malam tadi, adalagi 3 ice pack yang beku untuk kegunaan hari bekerja esoknya.

6. Elakkan stress dan gangguan emosi 
Jika mummy sedang stress tentang kerja dan sebagainya, surely hasil susu akan effect sedikit. Sebab mummy secara tak sengaja mem'bz'kan otak mummy untuk memikirkan hal tersebut berbanding menghantar signal ke otak supaya menghasilkan susu lagi.

Lagi pula, jika sedang stress, paksa diri untuk pam nampak hasil susu berkurang lagi bertambah triple plus stressnya. Untuk kurangkan masalah ini, jika mummy sedang stress, cuba ambil masa untuk tenangkan diri kemudian baru pam susu. Lari sedikit waktu pam tidak mengapa, dari mummy melakukan sesi mengepam secara paksa, risau keadaan menjadi lebih teruk. Cuma pastikan, jika sesi pam terskip satu kali pada waktu siang, terus gantikan pada waktu malamnya untuk maintainkan demand.

7. Bercuti jika ibu jatuh sakit/ tidak sihat
Satu lagi, tidak dinafikan, jika mummy sedang sakit, hasil susu akan sedikit berkurang. Tetapi biasanya tidak lama dan akan kembali semula selepas beberapa hari.

Jika stok susu terlalu ngam-ngam, better ambil cuti dan lakukan direct feeding. Elakkan guna stok tersebut. Supaya mummy tidak terlalu tertekan untuk mengganti stok semula.


Oklah, sekian dulu untuk kali ini. Semoga perkongsian kali ini bermanfaat.

Jumpa lagi kita di lain masa. Insyaallah. :)

~menyusu itu indah~

Salam sayang,

atia


*P/S: Dibenarkan untuk share link ini sebagai manfaat kepada rakan lain yang memerlukan. Semoga mereka juga berjaya dalam dunia breastfeeding nih! Insyaallah. Amin... :)


Jumaat, 9 Januari 2015

Sebahagian gambar dan peristiwa banjir Disember 2014- Januari 2015 untuk tatapan dan ingatan

Bismillahirrahmanirrahim

Salam all pretty mummy n readers. Apa khabar semua? Semoga kalian semua sihat hendaknya serta sudah mula membina kehidupan baru di awal tahun baru 2015 ini. Yang lepas jadikan pengalaman dan pelajaran dan maju ke depan untuk kejayaan cemerlang di masa hadapan. Tiada istilah terlewat untuk berubah dan berjaya dalam kehidupan ini. Selagi ada nafas, terus maju ke depan. Allah sentiasa di sisi hamba2Nya yang berusaha. Dan paling penting, mummy harus yakin, Allah menurut sangkaan hambaNya. 

Sentiasa berfikiran positif pada setiap ujian menimpa. Ada rahmat tersembunyi di sebalik setiap sesuatu yang berlaku. Jika tidak diizinkanNya kita miliki hari ini, mungkin esok atau lusa. Waktu yang terbaik hanya Allah yang Maha Mengetahui. Mummy harus kuat ya! :)

Di kesempatan ini, saya ingin berkongsi kesedihan yang dialami oleh mangsa banjir. Mungkin post kali ini tiada kena mengena dengan penyusuan, tetapi sekurang-kurangnya, terdapat juga sedikit catatan ikhlas dari saya buat mereka dan sebagai ingatan untuk diri sendiri juga.

Oh ya. Ada beberapa mummy yang bertanyakan ke manakah perginya saya beberapa hari ini? Kenapa diam tanpa sebarang sharing. Rindu kat saya lah tu. Ngee.. :D . Antaranya, selain daripada busy memberi respon pada client saya (personal coach breastfeeding) , saya juga ternanti-nanti masa untuk mencuri update blog berkaitan mangsa banjir ini. Setelah siap sekurang-kurangnya satu catatan ini, mungkin legalah saya untuk kembali aktif semula di FB PAGEonlineshop dan blog ini. Lagipun, saya ingin memberi laluan 'newsfeed' u ols supaya sentiasa penuh dengan update berita terkini mangsa banjir. Supaya kita tidak terlepas pandang dan sekurang-kurangnya sentiasa beringat untuk memberikan sekurang-kurangnya doa dan sedikit sumbangan.

Bukan mudah ya, untuk tabah dan kuat menghadapi ujian tersebut. Hilang segala-galanya dalam sekelip mata. Hilang rumah, barang berharga, barang penting malah antara dugaan paling besar, hilang nyawa orang tersayang. Hilang di dunia, kita tidak akan berjumpa lagi. Tunggulah di akhirat nanti. Itupun jika kita sama-sama dapat bertemu di syurga. Jauhnya perjalanan nak sampai ke situ. Dengan amal timbangan lagi. Takutnya kalau dibayangkan. Oleh itu, jika kurangnya amalan kita untuk meningkatkan keimanan dan ketakwaan kepada Allah, cuba kita mulakan dengan kurangkan amalan dosa dahulu. Mungkin kurangkan bercakap perkara sia-sia. Elakkan mengumpat. Maksudnya jika orang lain sedang membuka isu tak bermanfaat tersebut, maybe kita leh busykan diri dengan perkara lain yang bermanfaat. Supaya mana tahu dengan kurangnya dosa dan jimat masa untuk perkara-perkara lagha, dengan izin Allah banyak pula masa untuk kita menambah pahala.

Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tetapi Allah suka hamba-hambaNya yang sentiasa berusaha untuk berubah. Selagi ada usaha dan niat, pasti akan ada hasilnya. Insyaallah. Saya lahirkan kata-kata ini ibarat bercakap dengan cermin. Saya melahirkan kata-kata ini kepada diri sendiri. Cumanya, nak add sikit secebis pahala tu, share terus dengan u ols. Mana tahu ada yang terbaca kata-kata ini, secara tak sengaja terbuka hati untuk berubah, malah lebih baik dari saya, izinkan saya mendapat sedikit cebis pahala itu. Mana tahu dengan asbab tersebut, kita sama-sama berjumpa di syurga nanti. Impian harus jelas supaya tindakan seiring dengan impian dan cita-cita kita. Amin... :)

Ok, teruskan dengan cerita mangsa banjir tadi. Flashback pada tahun lepas Disember 2014, beberapa kawasan telah dilanda banjir buruk sehinggakan segalanya musnah. Walaupun ada dinyatakan bukan yang terburuk di Malaysia, tetapi keperitan yang dilalui tetap berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Tambah kalau yang dipaparkan di dalam TV, mangsa banjir yang menangis, yang terkedu melihat segala kemusnahan, alang kita pun airmata bergenang, inikan pula mereka yang terpaksa memikul. Didoakan semoga semua mangsa banjir diberikan kekuatan dan ketabahan, semoga rakyat Malaysia dibukakan hati untuk memperbanyakkan sedekah dan menyumbang doa dan semoga semua yang terlibat membantu diberikan ganjaran berlipat ganda daripada Allah swt.

Saya sangat kagum dengan semangat para sukarelawan yang turun padang menyumbang wang, makanan, kudrat untuk ke sana (terpaksa tinggalkan keluarga, penat, bekerja 'round the clock', berada di tempat yang tidak selesa). Masya Allah, bukan mudah ya. Sebaliknya pula, kepada pihak yang hanya pandai berkata tetapi tidak melakukan apa-apa. Lebih baik, jika pihak yang satu lagi renung sebentar jika kata-kata yang bakal dikeluarkan ialah kata-kata yang sia-sia baik ditelan sahaja atau bercakap seorang diri. Kurang sikit dosanya. Semua dapat dilihat pada ruangan komen FB tersebut. Kita melihat, mereka juga melihat, yang lain juga melihat, cumanya kita malas nak layan sahaja. Orang yang bijak, ialah mengabaikan kata-kata negatif tersebut. Tiada manfaatnya bertelagah atau cuba menjelaskan kepada mereka. Bagi saya rugi walau sesaat untuk melayan orang seperti ini. Kannn...Yang bestnya, memang ramai yang bijak-bijak dan abaikan saja komen tak bermanfaat tersebut.  :)

Kemudian, saya sangat mengkagumi #rajashamri . Saya mengenali beliau sejak musim banjir inilah. Namanya macam biasa dengar, cuma lebih mengenali beliau sejak akhir-akhir ini. Aktifnya beliau membantu mangsa-mangsa banjir. Banyak sungguh pahala beliau dan doa dari rakyat Malaysia yang mengkagumi usaha beliau. Seronoknya jika kita mampu jadi seperti beliau kan. Paling tidak pun, sekurang-kurangnya kita menyumbang yang mana termampu, walau tak dilihat penduduk bumi, tetapi Allah menilai. Saya percaya, ramai di luar sana, sentiasa menyumbang doa dan sedekah walau dalam apa jua bentuk. Siapapun anda, semoga Allah limpahkan rezeki berganda buat anda. :)

Sebagai tanda ingatan dan muhasabah diri kita, jom kita tatap gambar-gambar di bawah sebagai peringatan buat diri kita. Semoga kita lebih menghargai dengan apa yang kita miliki dan sentiasa bersyukur di atas setiap titis nikmat yang diberi. 

2014

2014

2014

banjir 2014
Raja Shamri

2014


kelantan


kelantan

terengganu
Khemah sementara mangsa banjir

Gambar-gambar di atas hanyalah sebahagian dari peristiwa banjir, malah sedikit yang amat untuk menggambarkan situasi dan keadaan sebenar banjir pada kali ini. Cuma, sebahagian yang saya letakkan di sini, sekurang-kurangnya dapatlah dijadikan pengajaran dan ingatan buat kita. 

Semoga kita sentiasa muhasabah diri, sentiasa bersyukur dengan apa yang kita miliki dan menghargai selagi ia masih ada.

Wallahualam.

Sekian.

Salam sayang,

atia








Selasa, 23 Disember 2014

PENTING: Berpantang & proses belajar kemahiran breastfeeding

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam sayang dan rindu dari saya buat semua pembaca setia blog tidak seberapa ini. Semoga ia sentiasa bermanfaat buat anda semua selagi ia masih berada dan wujud di ruang maya ini. Insyaallah... :)

Dah beberapa hari tak sempat nak update blog disebabkan busy membalas email mummy2 jelita semua dan thanks so much kepada semua mummy yang still continue 'consult' bersama saya (update terkini di sini https://www.facebook.com/menyusuituindah). Mana-mana mummy yang berminat boleh baca lanjut di sini dan mohon daftar awal, sebab setiap hari ada saja mummy yang join dan mummy jelita semua harus Q maklumbalas mengikut siapa yang terawal ya. Insyaallah, segala maklumbalas terbaik akan diberikan sebagaimana saya meletakkan diri saya di tempat mummy yang sedang 'struggle' sekarang ni. :)

Ok, pada kali ini saya nak tekankan tentang pembelajaran penyusuan ketika berpantang. Memandangkan ramai juga mummy yang sedang berpantang ketika ini, so saya nak share sikit ilmu saya yang tidak seberapa supaya dapat memantapkan sikit ilmu first time mummy dalam dunia breastfeeding nih.

Proses breastfeeding ketika berpantang boleh dipecahkan kepada:

  1. Proses pengenalan dan latihan
  2. Proses peningkatan skil menyusu
  3. Proses penyediaan kelengkapan sebelum mula bekerja


Ok, jom saya explain lanjut sikit ya.

Proses breastfeeding ketika berpantang boleh dipecahkan kepada:

Proses pengenalan dan latihan
Mulakan belajar teknik menyusu yang betul iaitu cara 'latching' (teknik lekapan mulut bayi). Untuk mummy yang mempunyai masalah 'inverted nipple' memang agak struggle, tetapi usah risau, ramai mummy yang mempunyai masalah yang sama telah berjaya meneruskan penyusuan bayi mereka sehingga 2 tahun. Anda boleh gunakan picagari yang telah diubahsuai (boleh dapatkan dari klinik kerajaan) untuk menarik nipple anda sebelum setiap kali ingin menyusu. Dan insyaallah, lama kelamaan, nipple tersebut akan timbul.

Kemudian teknik 'position'. Pelbagaikan position menyusu anda (ada macam2 gaya. Pilih yang paling selesa untuk kedua-duanya). Terutama cara menyusu ketika berbaring mengiring (untuk mummy yang pertama kali kebanyakannya menyusu sambil duduk kan... :D. Takpe...biasalah tu, mula2). Teknik menyusu baring ni, paling bahagia dilakukan ketika waktu malam atau ketika mummy pun tidur di sebelah baby. Cara penyusuan ni paling best, sebab mummy dapat breastfeed dengan lebih relaks.

Pastu, belajar kesan kehadiran LDR (Let Down Reflex) pula. Setiap kali menyusu, kalau u ols perasan ada certain minit, tetiba je susu macam mengalir lebih laju kan. Tu dia lah tu... Kalau boleh ada digital time lagi best. Supaya nak kesan time mengepam nanti, sama tak waktu kehadiran dia. Kadang2 kalau kita belum sesuaikan diri dengan pam tersebut, memang mengambil sedikit masa. So, takyah panik kalau tetiba mula2 pam susu, keluar ciput tu perkara biasa. Tu bukan membuktikan hasil sebenar susu kita ya. Semua ni perlukan LATIHAN.

Dah tu, kalau ada masa tengok juga jarak anak menyusu berapa lama, n berapa lama setiap kali dia nyusu. Kebanyakan mummy mula2 kadang2 sampai 30 minit sekali nyusu pada setiap kali. Itupun perkara biasa. Setiap dari kita dan baby adalah unik, so takyahla beza2kan diri kita ngan 'Mak Jemah' sebelah rumah menyusu 10 minit anak dah kenyang. Tu takpe. Kita- kitalah kan. Sebab tu saya kata ni semua perlukan latihan. Maybe LDR dia hadir cepat. So, berlatihla sepuas hati time berpantang nih!. Jangan lepaskan peluang, sebab bila u ols dah start kerja dah mula bz dah... Percayalah...

Proses peningkatan skil menyusu 
Proses ni hasil lanjutan dari teknik yang telah disebutkan di atas tadi. Cuma yang ni lebih kepada kita memantapkan skil tersebut dengan cara mempercepatkan segalanya. Cuba review daily peningkatan tu (kalau boleh). Jangan tunggu dah dekat 60 hari baru nak semak skil kita. Kalau dapat mula awal lagi bagus. Tapi ni semua santai2 je. Takyah panik2 sangat. Actually skil yang saya sebutkan semua tu, biasanya u ols akan kesan sendiri bila dah semakin arif tentang breastfeed nih..Cuma saya sebutkan juga untuk u ols, sebagai panduan jalan pintas untuk mummy pertama kali breastfeed. So, untuk those yang dah expert, layankan jelah yea... :)

Kemudian, dah mantapkan skil di atas tadi, sambil2 tu apply ketika sesi mengepam pula. Gerak kerja sama, cumanya kali ni permintaan susu menggunakan pam. Yang ni pun agak 'struggle' for first time mummy. Memang diakui agak mencabar sikit untuk sebahagian mummy. Tetapi, boleh je. Insyaallah!

Pastu pam pun, mudahnya kalau mummy malas nak berjadual, mummy ikut je jadual baby. Pam setiap kali lepas baby menyusu. Memang mula2 dapat sikit, sebab susu ambil masa nak produce. Tapi u ols tahu tak, bahawasanya susu kita sentiasa dihasilkan pada setiap saat. Even lepas nyusu, kita rasa breast cam dah kosong, n tak berat pun, tapi percayalah, bila u ols dah mantapkan skil hadirkan LDR tu, pada minit ke berapa biasa dia kuar tu, nanti susu tu akan mengalir pada ketika tu. Pancutan LDR ni membantu dalam 0.5oz- 2 oz pada setiap kali ia datang. So, berlatihla ketika time berpantang nih ya. Jangan lepaskan peluang ni. :)

Dah tu, time nak sediakan bekalan stok susu ni, cuba mudahkan setiap perkara. Cara saya:

  • Steril siap2 alatan pam dan botol susu pada waktu malam (contoh 12 malam)
  • Pam pada setiap kali, tak kisah berapa hasil yang dapat, simpan terus di peti bahagian bawah. (biar banyak botol takpe, contoh 5 kali pam, 5 botol). Susun je elok2 dalam peti tu.
  • Tak perlu cuci corong pam setiap kali pam sehingga 24 jam/ 12 malam nanti. (Simpan terus dalam peti sejuk bawah, n gunalah banyak kali dalam masa 24 jam. Pastikan sentiasa menjaga kebersihan).
  • Suhu sama sejuk kesemua susu tu, malam nanti (contoh 12 malam, sama waktu dengan steril peralatan pam) baru satukan susu tu ikut amaun untuk dihantar ke pengasuh nanti (contoh 2.5oz/ 3 oz).
  • Boleh juga kalau nak isi 5 oz sekali masuk (sebab nak jimat space/ bekas storage). Tapi dah start kerja nanti, pastikan dah cairkan susu tersebut, pindahkan dalam botol ngam-ngam 2.5 oz/ 3 oz pada setiap botol. (Part yang ni, nak mudahkan urusan pengasuh kita pulak. Elakkan susahkan mereka. Nyampah jer dia, kalau kita suh dia lak amik sikit2  n asingkan susu tu... :p )

Proses penyediaan kelengkapan sebelum mula bekerja

Setelah step di atas diikuti. Ingin di 'highlight' beberapa perkara:
  • Pastikan rumah pengasuh mempunyai peti ais (jangan terkejut, sebab ada mummy yang mengadu rumah pengasuhnya tiada peti ais. Macam tak logik juga. Maybe pengasuh tu taknak susu kita bercampur dalam peti ais dia, tu alasan terhormatlah kiranya...Wallahualam. :)). Kalau tiada peti ais, tidak mengapa, sediakan 'coleman box' yang kecil tu dengan beberapa ice pack. Lebih banyak icepack lebih tahan sejuknya.
  • Peralatan mengepam semua telah lengkap n berfungsi dengan baik. Maklumlah, dah start bekerja nanti, dah start busy. So, pastikan pam anda dalam keadaan ok n anda pun telah mahir menggunakannya.
  • Milk storage the best is plastic milk storage bag. Sebelum ni, ramai mummy guna botol susu, bekas dadih, tupperware kecil n macam2 lagi kan. Takpe, ikut keselesaan masing2. Tapi, my personal experience, ialah beli je YHAB milk storage bag (100 pcs/ RM29.90). Mudah, murah n jimat space kalau bekukan secara leper. Then, beli je plastic seal kuih tu. Dalam tak lebih RM30 juga. Sebab kalau  ikat pakai gelang getah, nanti kurang jimat space juga. (dia akan jadi gelembung). Kenapa saya cadangkan milk storage bag ni, sebabnya, dah habis pakai, leh buang je terus. Pastu takyah nak buang masa, cuci semula n fikir mana tempat nak simpan botol susu/ bekas dadih, tupperware n lain2 tadi. Dah naik ofis nanti, silap2 habis kita guna bekalan stok susu tu. Yang botol susu beratus2 botol kita beli dulu tu, bolehla buat gantung2 cam tirai tu untuk dijadikan perhiasan. Hehe..gurau je...
  • Botol susu untuk kegunaan rotate hantar rumah pengasuh n kegunaan mummy sendiri untuk simpan susu perahan 10- 20 biji botol susu dah cukup. Takyah beli banyak2. :)

NOTA: Bila mummy dah start bekerja, kebiasaannya penghasilan susu akan lebih teratur dan maintain iku demand. Jarang kita dapat menyediakan bekalan stok lebih seperti waktu kita berpantang. Biasanya, bila dah start kerja nanti, kita cuma maintain kan bekalan stok kita dengan rotate penggunaan susu fresh (baru perah) dan stok beku dalam nisbah lebih kurang 1:5 (1 botol stok beku: 4 botol susu fresh) yang akan dihantar ke rumah pengasuh. 

Memang ada sebahagian mummy yang masih boleh menyediakan stok lebih dari permintaan baby. Tapi kecil sangat % nya. Ataupun kadang2 kita sendiri kalau tersilap makan (milk booster), tetiba susu terhasil luar biasa banyak, ahh..time ni stok memang terlebih. Tapi, bukan setiap hari. Kadang2...So, bersiap sedia ya. ;)

Ok, sekian sahaja setakat ini. Moga bermanfaat untuk first time mummy especially yang sedang berpantang. (Psst...actually tetiba teringat kat Nurul Amirah, TBSB yang sedang berpantang n this entry specially dedicate for u. "Selamat mengumpul stok ya! :)").

Jumpa lagi mummy jelita sekalian,

Salam sayang,

atia


# Diizinkan share di facebook/ blog atau mana2 sahaja media sosial untuk manfaat rakan tersayang. Mohon disertakan link rujukan ya. TQ all. :)


Isnin, 15 Disember 2014

SESI PERTANYAAN PERCUMA

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam to all mommies. Semoga u all sentiasa happy n dipermudahkan segala urusan harian.

Untuk makluman u ols, pada hari ini saya ingin memberi peluang kepada semua mummy untuk bertanyakan soalan jika masih terdapat kemusykilan tentang masalah penyusuan, pengurusan dan sebagainya.

Saya ada post kan di facebook personal saya: Atiyah Zahirah Zainal Abidin dan facebook page: Menyusu Itu Indah.

Sila jangan lepaskan peluang ini, kerana saya hanya FREE untuk beberapa hari sahaja pada bulan ini. Sekiranya berminat, mummy boleh LIKE dan KOMEN post tersebut.

Facebook post:
"Bismillahirrahmanirrahim...

Salam to all mummy yang dirahmati Allah 

Adakah anda atau rakan anda mempunyai persoalan tentang penyusuan?
Adakah anda atau rakan anda seorang yang pemalu untuk bertanya secara terus?
Adakah anda atau rakan anda inginkan privasi bagi setiap pertanyaan anda?
Adakah anda atau rakan anda sedang berpantang dan perlu maklumbalas segera?
Adakah anda atau rakan anda tak kuasa nak ‘google’ jawapan berkaitan penyusuan sendiri?

Sesi PERCUMA untuk 100 terawal (1 soalan berkaitan penyusuan)

Keutamaan diberi kepada kategori:
A. Ibu sedang berpantang dan pertama kali breastfeed
B. Ibu sedang menghadapi masalah dan cabaran kritikal
C. Ibu yang masih eksklusif 'breastfeed' (menyusukan bayi sepenuhnya dengan susu ibu tanpa air masak dan makanan tambahan lain dan bayi berusia 6 bulan ke bawah)

Sila LIKE dan KOMEN di bawah ‘berminat’ dan kategori anda. (Contoh: BERMINAT A)

Maklumbalas insyaallah akan diberikan di dalam tempoh 24 jam bagi setiap 10 orang untuk setiap hari. Dan begitu juga seterusnya mengikut urutan LIKE dan KOMEN terpantas.

Anda akan menerima arahan selanjutnya melalui PM bermula malam nanti (mengikut urutan yang terawal).

All the best!

~menyusu itu indah~"


So, jika berminat sila BERTINDAK awal! Okeh... :D

Jumpa lagi, insyaallah. ;)

Salam sayang,
atia

Ahad, 14 Disember 2014

Mengumpul stok susu ketika berpantang

Bismillahirrahmanirrahim

Salam all mommies, semoga kalian sentiasa ceria walau di mana sahaja anda berada. Terima kasih kerana masih sudi singgah di blog ini, dan teruskan mengikuti blog saya dari semasa ke semasa bagi memastikan anda tidak terlepas dengan perkongsian dari saya. :)

Ok, pada kali ini, simple tips yang saya ingin kongsikan ialah bagaimana memudahkan urusan menyediakan stok ketika berpantang.
ebm



Tips mudahkan setiap perkara

1. Mengumpul stok susu ketika berpantang:
a. Mulakan memerah susu seawal 3 hari selepas bersalin (jika mampu)
b. Steril peralatan pam pada tengah malam (pastikan kering)
c. Corong pam disimpan terus ke dalam peti sejuk untuk kegunaan seterusnya (boleh digunakan berulangkali sehingga 24 jam dan tidak perlu dicuci pada setiap kali ingin mengepam)
d. Hasil susu perahan tadi disimpan terus ke dalam peti sejuk bahagian bawah (bukan beku) dan begitulah seterusnya.
e. Pada waktu malam, sekalikan hasil susu perahan tadi (apabila kesemuanya telah sama2 sejuk) dalam amaun 2.5 oz/ 3 oz setiap botol/ bekas simpanan
f. Stok yang telah disimpan di dalam amaun yang kecil tadi boleh mula dipindahkan ke peti sejuk bahagian beku pada waktu malam

NOTA: Pastikan semasa proses mengepam kebersihan sentiasa dijaga.

Mudahkan urusan pengurusan penyusuan untuk kemudahan anda.

Insyaallah anda boleh! 

Take care mummy! <3

Wassalam,

~menyusu itu indah~

Salam sayang,


atia

Sabtu, 13 Disember 2014

PERKHIDMATAN KAUNSELING PENYUSUAN SECARA PERIBADI

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam all lovely mommies. Semoga kalian sihat hendaknya, serta bertambah2 ilmu penyusuan sentiasa. Didoakan semoga urusan kita semua sentiasa dipermudahkan Allah SWT. Amin... :)

Dear mummy, pada kali ini saya ingin kongsikan suatu idea yang baru, di mana dengan izin Allah telah diilhamkan pada suatu malam. (Alkisah...) 

Seperti biasa, ramai di antara kita ketika terdapat masalah penyusuan akan:
  • Abaikan begitu sahaja
  • Cari alternatif mudah (mana yang sempat sahaja)
  • Bertanya kepada sesiapa (kawan persekitaran, kebiasaanya tiada ilmu dan pengalaman dalam breastfeeding)
  • Google jawapan sendiri (jika temui maklumat betul tidak mengapa, bagaimana jika terbaca kisah pengalaman yang sama tetapi gagal dalam penyusuan?)
  • Bertanya sesama rakan seperjuangan menyusu yang berjaya (yang ini, insyaallah selamat)
Berapa ramai yang rajin:
  • Mengikuti kursus penyusuan berbayar atau PERCUMA (yang dianjurkan di klinik kerajaan)
  • Berjumpa pakar laktasi
  • Membaca buku berkaitan penyusuan
  • Membuat penyelidikan dan kajian terperinci daripada sumber-sumber yang tepat dan diiktiraf

Tidak ramai bukan. Termasuklah saya (masa anak pertama sahaja rajin ikuti kursus, kerana excited punya pasal... :D ). 

Kenapa ramai yang tidak rajin?:
  • Leceh nak keluar rumah (terutama jika sudah mula berpantang)
  • Tidak sanggup keluar rumah hadapi 'jammed'
  • Hari kursus yang dianjurkan tidak dapat dipenuhi (kerana terdapat urusan lain)
  • Join kursus, tetapi tidak semua soalan atau masalah yang dihadapi terjawab
  • Join kursus, tetapi penerangan yang diberikan terlalu umum dan asas
  • Malu nak bertanyakan soalan, walaupun peluang diberikan

Disebabkan masalah-masalah itu, dengan izin Allah maka tercetuslah idea saya untuk menyediakan perkhidmatan ini iaitu sesi soal jawab berkaitan penyusuan yang khusus dan fokus kepada masalah yang dihadapi oleh mummy sendiri (yang mana saya rasa tiada lagi disediakan oleh mana-mana pihak, kalau sudah ada maaf, mungkin saya yang tidak tahu atau perasan).

Kelebihan sesi ini ialah:
  • Lebih PRIVASI
  • Soal jawab lebih fokus kepada masalah yang dihadapi
  • Maklumbalas segera, insyaallah
  • Maklumat daripada orang yang telah berjaya serta berpengalaman dalam bidang penyusuan
  • Jawapan yang praktikal dan mudah untuk diikuti 
  • Jawapan bertulis boleh dibaca berulang kali dan dijadikan rujukan untuk akan datang
  • Tidak perlu keluar rumah 
  • Tidak perlu mengeluarkan modal yang mahal
Kenapa anda perlu yakin dengan perkhidmatan saya?

  • Saya sendiri telah berjaya meneruskan penyusuan untuk ketiga-tiga anak saya sehingga 2 tahun dengan izin Allah
  • Pengalaman adalah guru terbaik yang tidak boleh dibeli dan didapati dari mana-mana pihak
  • Saya seorang yang rajin membuat 'research' melalui fakta yang tepat (sanggup merujuk daripada pakar dan menelaah pelbagai buku tentang penyusuan tidak kira hasil tulisan dari Malaysia mahupun luar negara)
  • Saya seorang yang suka melihat bukti dan hasil (sanggup mencari rakan yang berjaya untuk sesuatu masalah penyusuan dan menjadikan ia sebagai inspirasi kepada saya dan juga rakan seperjuangan lain)
  • Saya seorang yang proaktif (sejak dari mula jatuh cinta dalam dunia breastfeeding, kerap ringankan mulut berbual dengan rakan seperjuangan lain serta berkongsi masalah penyusuan= lebih banyak ilmu dapat digali melalui pengalaman berbeza)
  • Saya seorang blogger untuk blog "my breastfeeding journey': fokus tentang penyusuan (sejak dari itu saya telah membina 'networking' dan membantu mummy2 yang bermasalah dalam penyusuan secara tidak langsung)

Bagaimanapun, kejayaan penyusuan mummy adalah hasil usaha mummy juga. Walaupun saya berkongsi ilmu dan pengalaman serta teknik yang betul, jika TANPA kekuatan dan kesungguhan dari mummy sendiri ia tetap tidak akan berhasil. Oleh itu, kejayaan mereka, ialah hasil usaha mereka dan saya hanya berkongsi secebis ilmu yang diizinkan oleh Allah SWT untuk saya pinjam dan miliki.

Kaunseling juga memerlukan 'skill' dan kreativiti. Dan saya sangat yakin dengan bakat saya, Insyaallah. Haza min fadhli rabbi. Segalanya dari Allah jua, tanpa izinNya saya tiada apa-apa.

MAKLUMBALAS MUMMY2 YANG SANGAT SAYA HARGAI:

Puan Zahirah,
Terima kasih atas tunjuk ajar selama ini. Alhamdulillah, atas bantuan puan saya berjaya menyusukan anak sehingga kini sudah 1 tahun 7 bulan, tinggal 3 bulan lagi genap 2 tahun. Walaupun anak pertama saya pernah gagal, tetapi saya percaya atas semangat dan keyakinan yang diberi dan yang paling utama atas izinNya saya berjaya hingga kini.
MRS. H

Alhamdulillah, dgn izin Allah n guidance from atia sy still bf my son , nw 1 y 10 mnths...
Semoga Allah memberkati hidup atia sekeluarga...insyaallah
MRS. B

Salam u, masih ingat i lagi? Syukur alhamdulillah, sedar tak sedar i dah berjaya completekan penyusuan sehingga 2 tahun. 2 tahun lama juga, tapi percayalah, happy sangat bila dah berjaya harungi cabaran yang ada. Hanya kita2 je tau camana rasa tu. Thanks atia. Semoga Allah balas segala usaha awak ni!
MRS. K

Salam Zahirah,
Sebagai nurse, saya banyak diajar tentang teori berkenaan penyusuan. Tapi bila ada anak sendiri, tambahan pula first time mommy, rupanya bukan mudah utk harungi jika kita tiada pengalaman. Apa yang awak share n info2 sebelum ni banyak membantu saya shingga kini, sedar tak sedar saya dah berjaya meneruskan penyusuan anak saya hingga 2 tahun 3 bulan. Thx!N Keep in touch ya!
MRS.NI

Salam , terima kasih diatas info2 
berguna ttg breastfeeding .
Info anda sedikit sebanyak telah membantu saya dalam menjayakan
"fully breastfeeding " nih...
MRS. NN

KATA-KATA SEMANGAT DARI RAKAN SEPERJUANGAN YANG SAYA KASIHI:
(kerana mereka saya teruskan semangat untuk aktif semula. Semoga u all berjaya menyusukan anak dengan cemerlangnya. Amin.. :) )

Trm ksh n tahniah krn kmbali aktif berblog.sy sering melawat blog pn dr sy preggy sampai skrg.sejujurnya kata2 berbentuk "paksaan" dr pn lah yg mmbakar smangat sy utk terus berjuang mnyusukan bby sy wpun pd 1 ketika sy hampir mnyerah kalah bila susu drop tiap x period ditambah plak ayat2 pedih org sekeliling.trm ksh sekali lg krn sampai saat ini sy msh fully breastfeed my bby. 
MRS. J

Alhamdulillah...
sebulan lepas masa tgh stress pam susu utk buat stok yg keluar hanya sesudu dua trjmpa blog nie. perghhh start dr time tu semangat mmg brkobar kobar nk breastfeed ank sepenuhnya. 
terimakasih sbb kongsikn byk info & ilmu dlm blog nie. 
yup. more demand more supply. dr sesudu dua naik ke 1 oz 2 oz skrg sebotol dua bila pam. 
Alhamdulillah syukur pd Allah & terima kasih sekali lg ats prkongsian ilmu breastfeed ni. 
MRS. A

hai puan.. sy follow blog lama puan masa sy tengah nak give up utk breastfeed anak sy. Penulisan puan terkesan di hati sy. Terima kasih. 
Alhamdulillah dgn izin Allah, sy masih breastfeed anak sy pada usianya setahun 4 bulan
MRS. H

Ya Allah syukur kwn suggest baca blog ni..thanks kak tia byk ilmu baru sy dapat kat blog akak.
MRS. AN

Puan,saya sgt kagum dgn puan.puan layak jadik lactation consultant and bleh buat talk supaya mummy baru motivated utk menyusukan anak.Ya Allah byk tu pahala puan klu byk ibu bersemangat menyusu anak mereka.Saya sgt salute puan.Plsssss update blog puan selalu.
Thanks 
MRS. ANN

Salam ta'ruf...
Bagus perkongsian tentang penyusuan ibu. Moga diberkati dan pastinya awak akan dapat pahala berganda2 selagi pengunjung maya memanfaat segala ilmu yg dikongsi....
Saya suka baca semua entry dlm blog ni.
MRS. U

thanks for sharing..bila baca ni, baru rasa calm and relax..betul awak cakap, kadang pam dapat 5oz, kadang dapat 3oz..tu semua tak penting, yang penting rutin kita..thanks again
MRS. N

ya allah.. bestnyer baca blog nie.. terima kasih atas ilmu yg dicurah kn ni.. ianya sgt bermanfaat buat saya
MRS. T

alhamdulilah syukur sgt2 jumpe blog ni..x penah lagi la saya bookmark blog yg saya jumpe kat google melainkan yang ni..mmg rase bersemangat nak truskan bf bila rase down.. puan x terlalu stress kan sgt tapi lebih pada santai..good job!!
MRS. ANY

Salam Puan,
saya cukup berbangga dengan pencapaian puan dalam menyusukan anak-anak. hingga terdorong untuk saya fully BF anak kedua dalam kandungan ini. Yang bestnya saya dah khatam blog puan berkali-kali untuk menambah ilmu mengenai BF. 
MRS. N

Berikut ialah pakej yang saya sediakan:

personal coach

Langkah seterusnya:
  1. Pilih pakej yang dikehendaki (A;RM25/ B;RM50/C;RM100)
  2. Bayar kepada akaun MAYBANK 162795054455 (atas nama NUR ATIYAH ZAHIRAH) (untuk bank lain, lebih jimat guna IBG transfer, caj RM0.10 dikenakan).
  3. SMS/ WhatsApp 017 3318548 (NAMA/ PAKEJ/TARIKH BAYARAN)
  4. Email soalan anda kepada menyusuituindah@gmail.com (sertakan NAMA PENUH/ NO.IC/NO.TEL/ALAMAT)
"SETIAP IBU ADALAH UNIK DAN UNTUK BERJAYA DALAM PENYUSUAN PERLU PENDEKATAN BERBEZA" -Atiyah Zahirah Zainal Abidin

Saya gembira sekiranya saya dapat memberikan yang terbaik buat semua. :) Didoakan anda semua terus berjaya dalam meneruskan perjuangan penyusuan ini. Semoga segalanya dipermudahkan Allah.

Teruskan setia mengikuti saya untuk perkongsian ilmu serta pengalaman penyusuan percuma di sini. :D

Wassalam.

~Menyusu itu indah~

Your friendly Personal Breastfeeding Consultant,

Atia


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...