My F.r.i.e.n.d.s

Sabtu, 6 September 2014

Wahai yang kusayang, sokonglah aku...

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam sayang u alls. Syukur alhamdulillah, hari ini diizinkan sekali lagi untuk aku mencoretkan sepatah dua kata. Since aku dapat satu post wassap dari mrs @@ tentang "akak garang" nih (tentang "concern" beliau pada 1st time mommies yang tidak mendapat sokongan breastfeeding)...Rasa terpanggil pula untuk post sesuatu topik.

So, aku nak attach sekali satu gambar, supaya terpahat diingatan korang sampai bila2. Tadaaa...(comells tak..Pic credit to: http://steve-lovelace.com/)

Tu dia...Ninja turtle team aku kasik...Aku rasa imej ni yang paling sinonim sekali coz:
a. Turtle ni ada protected shield (cengkerang tu pelindung dia kan..)
b. Masing2 dengan kelebihan masing2 (menjadi pelindung & perisai) menentang "musuh" a.k.a pencabar breastfeeding (itulah yang sepatutnya tindakan hero)

Disenaraikan juga hero2 breastfeeding, antaranya (cam biasalah orang2 tersayang dan insan paling hampir dengan kita):
a. Mr. Hubby a.k.a suami
b. Mak
c. Mak mertua
d. Adik-beradik/ sanak saudara sefamily

Dilampirkan pesanan dari aku (insan biasa lagi lemah dan hina) untuk mereka seperti berikut:
a. Berikan sokongan padu kepada 1st time mummy atau 1st time breastfeeding mummy
b. Jadilah pelindung dan kekuatan kepada mereka dari anasir2 negatif lagi men'down'kan mereka untuk meneruskan penyusuan
c. Faham dan ambil tahu tentang cabaran serta selok-belok dunia breastfeeding
d. Mudahkan urusan ibu yang breastfeeding (sediakan makanan berkhasiat, suasana yang happy, kelengkapan penyusuan dll yang sewaktu dengannya)

Wahai hero sekalian a.k.a insan yang sangat dikasihi serta insan paling rapat dengan breastfeeding mommies, silalah jadi perisai kepada kata-kata negatif seperti "susu cukup tak?", "anak kenyang tak?", "kena top up susu formula nih..."dari makcik2 urut, makcik2 sibuk dan yang sewaktu dengannya. Malah paling UTAMA elakkan anda sendiri yang mengeluarkan kenyataan tersebut.

Penyusuan susu ibu sebenarnya bukan satu perjalanan yang mudah bagi 1st time mommies. Banyak latihan, penyesuaian diri serta pengalaman yang perlu dipelajari. Elakkan anda sendiri mengeluarkan pertanyaan2 tersebut atau tukang menjadi keputusan kepada si ibu. Hormati perasaan si ibu. Berikan mereka ruang dan waktu untuk menyesuaikan diri. Renung kembali perasaan si ibu yang baru saja bertarung nyawa melahirkan si comel, malah telah sembilan bulan lamanya memasang niat untuk breastfeeding...tetapi....telah di'down'kan oleh pihak2 yang tidak bertanggungjawab atau maybe terlebih caring....

Untuk 1st time mommies...Didoakan semoga perjalanan penyusuan anda dipermudahkan. Semoga anda kuat dan tabah menghadapi cabaran serta dugaan. Banyakkan berzikir dan berdoa kepada Allah SWT. Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.... Jangan berputus asa... Sekiranya susu anda sedang kurang, ambil masa untuk tenangkan diri, atau bawa diri berdua dengan baby ke bilik yang jauh dari orang ramai (kiranya anda perlukan privacy) atau mohon pada suami atau hero2 lain tadi supaya bantu menenangkan baby...sementara anda pergi mendapatkan minuman atau makanan yang sedap lagi berkhasiat...

Sekian untuk malam ini,

Menyusu itu indah

Salam sayang,

atia

*Nota: Jika anda rasa artikel ini bermanfaat, mohon share. Semoga Allah membalas jasa anda. Terima kasih. :)


Jumaat, 22 Ogos 2014

Tips ketika susu kurang

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam sayang to all mommies n my beloved readers... Post kali ni, aku cuma nak share tips ringkas, ketika susu sedang merudum. Sila rujuk imej di bawah. Penerangan selanjutnya, di bawah imej.
**(Mohon abaikan picture yang kurang kualiti, n design tah pape tu yer. Baru study 5 minit wat infografik.)


Ok, ingat 5 perkara sebelum 5 perkara ya. Senang je kan. Objektif aku ialah nak pastikan semua ibu2 dapat teruskan penyusuan dengan jayanya sehingga 2 tahun. So, bukan ke arah 'pertandingan, siapa susu terbanyak'.

Hehe...bear in mind, kumpul stok yang banyak pun actually tak menjamin kita berjaya menyusu anak sehingga 2 tahun tau. So, please jangan over confident ya all dear mommies.

Tips ketika susu kurang atau merudum:

1. Pam 5 minit sahaja/ 1 jam sekali
Ok, kenapa aku maklumkan sejam sekali, bukan guna konsep sifir 3 seperti post sebelum ini. Hasil kajian dan penelitian aku menyimpulkan bahawa susu kita tidak tertakluk kepada rasa kosong n ringannya breast kita walaupun baru sebentar tadi kita dah nyusukan anak. Mr. LDR atau Let Down Reflex lah actually hero kita yang paling penting dan bermakna sekali. (betapa uniknya breast yang Allah anugerahkan ini kan...Subhanallah...).

1 jam = 1 oz
8 jam = 8 oz *dari dapat sebotol, dapat juga extra sebotol (pastikan terdapatnya LDR ketika pam)

So, ketika susu merudum ini, aku taknak kalian susah payah bawa balik pam ke rumah untuk wat power pumping lagi dah (wat waktu kerja sahaja n mohon rehat di rumah + kerapkan direct feeding). Apa yang perlu dilakukan ialah ambil masa 5 minit untuk pam. Sediakan digital time ya mommies sekalian. Supaya tak terlebih time n selain tu membantu korang detect saat ke berapa LDR korang datang. Setiap mommies berbeza ok... :)

"Saya takde masa!" What did u say? Takde masa??? Ok, cuba kaji semula time kalian seharian di ofis arini, atau kalau ada diari kerja, mohon semak semula. Adakah perbualan anda bersama persatuan mak jemah tadi memakan masa hanya 5 minit? Tidak bukan. Waktu bergosip biasanya lebih dari itu. Atau adakah waktu anda keluar minum pagi, berkeliar cari makanan n yang sewaktu dengannya...Hanya memakan masa 5 minit? Tidak bukan... So, inilah gantinya. Kurangkan bercakap, elakkan bergosip, gantikan dengan perkara yang lebih bermanfaat n berfaedah. Yang paling best ialah korbankan masa untuk anakanda tersayang. Moga setiap titisan susu ibu yang diperah dengan penuh kasih sayang serta doa, menjadikan anak kita mujahid n mujahidah di masa akan datang. Mana tahu usaha kecil ini membawa manfaat besar di akan datang. Insyaallah...Amin...

Bos atau rakan lelaki ada menegur? "Ko nih asyik mengepam je..." Kalau nak positif, kalian hanya perlu senyum n tabahkan hati. Sebab kita tahu diri kita kan. Kalau kita buat kerja dengan jujur dan amanah dan sangat menghargai setiap detik ketika waktu bekerja (kadang sebab dah risau kot dah termakan waktu yang banyak, aku sanggup tahan buang air kecil, ganti semula waktu aku curi untuk pam/ lain2 tadi...Atau boleh juga, extra kan working hours tu, untuk ganti semula masa yang dah diguna tadi...Mudahan istiqamah...)

Kalau nak negatif, anda boleh menjawab"Sila lihat cermin, dan lihat diri anda, atau mohon list down perkara yang telah anda selesaikan hari ini". (Psst...diorang keluar merokok, tengok handphone, buka youtube, main game n macam2 lagi...dah berapa minit diorang hutang company punya masa...) So, lihat semula juga pada diri kita. Harap kita tidak tergolong dalam golongan ini. Tetapi, insyaallah, biasa mummy yang menyusu tak begitu. Sebagaimana kita menghargai orang tersayang, begitu juga komitmen kita kepada perkara sekeliling...Insyaallah...Amin...

2. Minum air sebelum dan selepas pam (Air masak/ susu/ horlicks)
Jangan minum air sekali banyak. Nanti penat asyik buang air. Biar minum sedikit2 tetapi kerap. Pastikan air dalam badan sentiasa mencukupi, kerana Let Down Reflex ni juga terhasil jika cecair mencukupi selain dari perasaan keibuan yang tercetus.

3. Makan kurma/ badam/ coklat sebagai snek
Dari kalian semua asyik meratah cekedis (note to myself), baik kunyah makanan2 sunnah ni...Di samping dijadikan 'milk booster' dapat juga pahala sunnah... :)

4. Elakkan pam ketika stress/ penat/ badmood
Tengah stress eh? Jangan pam. Better tunggu sat2 lagi, Sebab kalau pam waktu tengah bengang, tension, nangis, penat...Tengok susu kurang lagi kalian down. Walhal, susu tu taknak keluar sebab mood kalian tu...


5. Zikir "Ya Matin" sepanjang waktu pam
Maksud Ya Matin (Maha Sempurna Kekuatannya). Banyakkan baca zikir ini. Sesungguhnya kita hanya mampu berusaha tetapi Allah jualah sebaik2 tempat kita mengadu, memohon dan penentu segalaNya...


Opps...Terlebih sudah...Ok, sekarang ialah hari jumaat n waktu rehat... Nak bersiap untuk memulakan kerja pula...

All the best to all of u...

Moga dipermudahkan urusan...

Menyusu itu indah :)

Ikhlas,

atia

*Mohon share jika rasa ia bermanfaat. Nak copy n paste pun boleh, yang penting mohon sertakan link sekali ya. Moga usaha yang baik dirahmatiNya...Amin.. :)

Rabu, 20 Ogos 2014

I'm back


Bismillahirrahmanirrahim...

Salam sayang buat all mummy's, bloggers n semua yang sudi singgah ke blog ini. Lama dah tak 'update' blog, rasa macam janggal pula nak menaip. Tapi rindunya...masya Allah pada kalian...

Bagaimanapun, kerinduan pada blog ini menjadi2 sejak ada hamba Allah  (Mrs. AA a.k.a Aina Angel) yang tak putus2 suh aku update blog. Syukur alhamdulillah, jika mummy2 yang singgah sini semuanya ada niat nak breastfeed, on the way nak breastfeed, sedang breastfeed dan yang sewaktu dengannya... Didoakan semoga kalian berjaya. Doaku tidak putus agar semua ibu yang menyusu di luar sana berjaya menyusukan anak sehingga 2 tahun dan kuat menepis cabaran yang mendatang...Amin...

Pada kali ni aku nak share, cabaran ketika hasil susu berkurang. Since, susu aku sendiri pun sedang mengalami production merudum. Bukan sikit ya...Sangat... Huhu...sedih... :,(

Tetapi mungkin aku tak tertekan sangat since susu beku (stok perahan), masih banyak lagi dan dapatlah cover mana yang kurang. Lagi pula, kalau dah habis sangat pun nanti, rumah aku dengan tempat kerja dekat giler...So, aku leh berulang-alik untuk direct feed anak aku. Ni semua rezeki aku sebab bersusah payah sejak time pantang n awal2 start kerja memang pulun buat stok...(Mentanglah belajar dari kesilapan yang lepas, stok susu tak cukup. So, memang sengaja ambil langkah berhati-hati)

Bagaimana pula dengan kalian yang mengalami situasi ini, tetapi masalah lagi berat bilamana, usia baby kurang 6 bulan (lagilah sayang nak beri susu formula), stok susu perahan 'back up' langsung tiada, rumah atau tempat nursery baby jauh. Mummy yang tergolong di sini ujiannya lebih berat. Harap kalian bertabah hati. Jangan sedih. pasti semua ni ada hikmah disebaliknya. Kadang Allah uji sekarang sebab nak berikan peringatan buat kita, supaya akan datang rancang lebih awal... atau Allah rindukan kita, dan sengaja kita diuji supaya semakin tunduk, tawaduk dan berserah padaNya. Sebabnya, kita hanya mampu merancang dan berusaha tetapi Allah jua yang menentukan. (Ha..mendalam tak maksudnya...Actually note to myself...)

Untuk cabaran yang berat seperti di atas, cadangan aku ialah jangan stress kan lagi keadaan korang. Cuba detect apa yang menyebabkan hasil susu kalian berkurang, contohnya stress kerja, penat, badan tak sihat, expectation tinggi, makan kurang, kurang minum air, baby direct feed kurang, skip pam berkali-kali dan sebagainya. Detect dulu n cuba atasi hasil 'detection problem' yang kalian dah kesan tadi. Contoh kalau sebab stress, cuba ambil cuti atau atasi stress tu dari memakan diri. Kalau sebab sebab skip pam berkali2, yang ni kenalah cuba gak curi masa nak pam, walaupun 5 minit saja. (cuba refer post aku yang lepas2. Ada tips yang aku share, lepas pam takyah cuci corong tu, terus simpan dalam cooler bag atau peti ais, so dah banyak jimatkan masa). *Kes skip pam ni maaf cakaplah, aku pun takleh nak tolong sebab, yang ni memang antara PUNCA UTAMA (ha..amik ko siap caps lock lagi) hasil pam berkurang. Ulang lagi sekali ya...PUNCA UTAMA.... So, cuba curi jugak time tu. Next time kalau aku sempat aku share lagi...Cara aku menyelitkan diri untuk pam susu.

Untuk hasil post arini, aku rasa sekian di sini dahulu. Sebab aku baru je nak bersiap ke ofis ni ha... Harap aku konsistenla nak update blog ni pasni...Since inilah minat aku sejak jatuh cinta dalam dunia 'breastfeeding' nih...

Sekian. Miss u all....See u again...

Menyusu itu indah

Salam sayang,

atia



Selasa, 19 November 2013

Banyakkan susu: Tips mudahkan setiap perkara


Salam sayang kepada semua pembaca blog yang dikasihi... Moga dirahmati Allah SWT sentiasa walau di mana jua kalian berada...

Ok, pada kali ni, saya nak kongsikan tips untuk banyakkan susu. Caranya, salah satu ialah kita memudahkan setiap perkara yang berkaitan dengannya.

Lagi satu, tentang perkogsian nih,walaupun cam bercampur2 sikit tips tu, takpe. Ni namanya 'all in one'....hehe... Semua yang dikongsikan, ialah berdasarkan pengalaman yang saya lalui dulu (masa anak first N zero knowledge pasal 'breastfeeding' nih..)

Kebiasaannya, terutama mummy2 yang pertama kali 'involved' dengan 'breastfeeding' nih, mesti akan terasa sangat kerenyahan 'breastfeed' nih. Walhal sebenarnya tidak begitu. Bila banyak sangat protokol nak dijaga, memang renyahla...kalau yang dah mula terasa rimas tu, mulalah nak 'give up'.

Please jangan sesekali 'give up' ya my dear. Didoakan kalian semoga tabah n kuat selalu dalam menghadapi cabaran penyusuan ni. Kemanisannya menanti di masa hadapan nanti. Insyaallah...

Ok, tibalah masa ke perkongsian tips simple ni. Mana2 mummy yang dah tahu, shhh...dok diam2 je naaa.... Ni saya nak share pada yang masih belum tahu... Mudahan selepas ini, mereka akan lebih bersemangat nak 'breastfeed' anak... Amin...

Tips mudah 'breastfeeding':
1. Susukan anak setiap kali tak perlu cuci 'nipple'
2. Menyusu boleh 'anytime' N banyak kali, ikut 'demand' anak
3. Baju boleh pakai apa saja, tak semestinya baju menyusu
4. Nak buat stok susu, pam susu setiap kali lepas menyusu
5. Makan dan minum apa saja (asalkan yang berkhasiat)
6. Tak semestinya perlu makan supplemen tambah susu
7. Flexible kan waktu pam anda
8. Menyusu atau pam di mana sahaja
9. Tak perlu cuci peralatan pam dalam masa 24 jam diguna
10. Mudahkan proses steril peralatan menyusu
11. Masa pam 5 minit pun dah cukup

Ok, yang di atas itu sahaja yang saya nak 'highlight' setakat nih. Penjelasannya di bawah ini ya.... Selamat membaca... :)

Tips mudah 'breastfeeding':
1. Susukan anak setiap kali tak perlu cuci 'nipple'
Masih ada lagi 'nurse' yang pesan n suruh kita cuci nipple setiap kali menyusu. Adoi..renyahla kalau gitu, kalau tengah nyusu kat tengah jalan, mana nak cari air nak cuci nipple tu.

Actually, susu ibu nih..Masya Allah...sangat sempurna.. Susu kita ni, dah ada antibakteria yang terkandung di dalamnya. Dari kita basuh nipple dengan air paip, baik kita cuci ngan air susu kita sendiri. Itupun, rasanya lepas tau pasal benda nih, tak pernah lak saya nak cuci nipple setiap kali nyusu. Pas nyusu, dahla...tutup jela..

Tapi, kalau rasa nak cuci gak...Caranya, picit keluar susu kita sikit, then ratakan di sekeliling nipple kita. Dah bersih lagi murni.. Pastu biarkan kering atau lap ngan kain bersih pun ok. Insyaallah... Tips ni juga, boleh digunakan untuk kalian bila nipple melecet. Dari kita guna cream macam2 tu, baik guna susu kita sahaja. Insyaallah cepat sembuh...

2. Menyusu boleh 'anytime' N banyak kali, ikut 'demand' anak
Ok, dulu2 masa anak first. Saya gap kan menyusu, 2-3 jam sekali. Sebab takut anak terlebih menyusu. Sebab susu memancut2 dengan banyaknya.. Sampai mencungap si anak nak minum.

Jumpa doktor, dia suh pam dulu sikit sebelum susu kan anak. Alahai..kalau kita tengah dalam kereta, mana lah pulak masa nak ngepamnya kan.. Lagipun, cam renyah je...Doktor nipun, kadang salah bagi ajaran.

So, itulah keperluan saya bawa napkin setiap kali ke mana. Time memancut tu (terutama time berpantang, susu banyak betul..), susu tu biarkan meleleh sikit kat napkin tu. Ala..kejap je pun.. Sebab time tu, tengah 'let down reflex' je.. Adala beberapa saat. Bila dah reda sikit, sambungla menyusu anak...

Pastu, kalau tadi dia dah nyusu, baby minta lagi, kalian jangan ingat dia nyusu tak kenyang pula. Sila ambil maklum bahawa susu ibu cepat N mudah dihadam. Baguslah tu. Maksudnya, usus dia sihat. Dia nak minum lagi, sebab nak bina daging kat badan dia. Bagi je. Tak perlu sekat2 permintaan dia. Dia tahu keperluan dia.

Kalau susu formula, minum lama sikit baby baru lapar, bukan bermakna dia kenyang ya. Sebab susu formula, memang mengambil sedikit masa untuk dihadam oleh baby.

3. Baju boleh pakai apa saja, tak semestinya baju menyusu
Pakai je baju apa pun. Takyahla disebabkan nyusu ni, kalian rasa susah. Tambah lak baju nyusu ni, agak mahal sikit.

Tips nak cover body kita ialah:
a) Pakai nursing bra (WAJIB). Lagipun untuk jaga breast kita dari jatuh. Yang bagus, beli buka dari atas. Supaya time nyusu, yang bawah tu still ada support.
b) Pakai 'tube' atau apa saja, 'girdle' ke...bengkung ke..untuk cover perut atau badan kita.
c) Standby napkin atau apa saja kain. Baby ni bukan leh caya.. Kadang2 tengah sedap nyusu, tangan dia pun meracau2 kang tau2 terselak je kang...
d) TERBAIK ialah tudung yang labuh... Insyaallah aurat kita terpelihara...

4. Nak buat stok susu, pam susu setiap kali lepas menyusu
Sebenarnya, production kilang susu kita ni berjalan dengan serentak kiri dan kanan. Lepas nyusu yang sebelah, pam terus yang sebelah lagi. Biar mula2 dapat sikit. Lama2 mesti meningkat. Sebab, bila ada demand akan ada supply.

Ada lak yang kata, lepas pam susu macam kurang. Nanti anak nak nyusu, susu tu tak banyak. Ok, selagi kalian berfikir gitu. Memang dia akan jadi begitu. Ingat ya, penyusuan susu ibu ni, sangat berkait rapat dengan minda dan keyakinan kita. (Lagipun, lagi kerap breast kosong, lagi banyak susu terhasil. Memang lepas nyusu, breast rasa cam kosong, tapi bila 'let down reflex' datang, susu tu tetiba akan memancut..akan mengalir dengan banyaknya..So, silalah kerapkan penyusuan atau waktu pam)

Kadang kita tak sengaja terlintas, sambil pegang2 breast, mentang tak bengkak, kata susu kurang. Maaf ya..Kalian sebenarnya silap. Sejak anak second n sampailah yang ketiga ni, breast saya tak pernah bengkak. Adalah patut saya merasakan susu saya kurang dari kalian?

Sebenarnya, membiarkan breast yang bengkak, adalah memberikan 'signal' kepada otak supaya berhentikan penghasilan susu atau kurangkan dia.

Sebab tu, walau bengkak camana pun, dia akan stop pada satu tahap. Kalau tak, mungkin breast kita leh meletup cam belon kot... Itulah kerja si protein FIL tu. (sila google kalau rajin). Membenarkan penghasilan FIL tu, ialah memberikan isyarat pada otak dan kilang supaya kurangkan penghasilan susu. So, berhati2 ya kawan...

5. Makan dan minum apa saja (asalkan yang berkhasiat)
Makanlah apa saja makanan yang berkhasiat dan sedap. Minumlah apa saja. Asalkan kalian suka. Ingat ya, yang berkhasiat saja. Yang tak berkhasiat tu boleh, tapi sila kurangkan.

Dah makan banyak tu, pam pun kenalah banyak kali. Barulah lemak tu pi kat si anak. Ni makan sedap, pastu nyusukan atau pam keluar susu tu kurang dari pemakanan, silap2 ibu yang sihat nanti...:)

6. Tak semestinya perlu makan supplemen tambah susu
Yang ni, lagi simple. Masa anak first je saya makan supplemen tambah susu ibu. Itupun masa mula2 je.. Macam2 teh herba dah minum. Sekarang tidak lagi...(Ceh..cam iklan lah pulak...hehe..)Tapi susu sekarang lagi banyak dari dulu.

Kalau makan supplemen, tapi waktu pam kalian skip atau tak sempat pam, sebenarnya lagi merbahaya. Silap2 susu makin kurang. Sebab mungkin kali pertama dia akan bengkak. N kalian tunggu time bengkak baru pam, sebab best tengok, sekali pam dapat banyak... Sebenarnya..tak yah tunggu bengkak. Jaga waktu pam tu je.. Yang penting total amaun kita nak bawak balik nanti, bukan sekali pam dapat berapa.

Dalam 3 kali pam di ofis (buat masa ini), kebiasaan hasil pam saya ialah begini:
Sesi pertama: 6-10 oz
Sesi kedua: 3-5 oz
Sesi ketiga: 6-10 oz

Jadi, adakah bila saya pam keluar dapat 3 oz saja, susu saya nak dianggap sikit...? Contoh ayat ifa, "Eh, sikitnya susu kak Tia..." hehe..(Dia tak tahu pagi tadi saya dah pam dapat berapa banyak..)

So, mesti WAJIB pam dan tak semestinya kena makan supplemen.

7. Flexible kan waktu pam anda
Waktu pam harus flexible. Contoh tadi terlepas pam sesi pertama jam 9 pagi. Anggapkan yang kalian pam waktu sekarang kul 11 pagi, ialah untuk sesi pertama tadi.

Means, sesi kedua, wajib pam jugak jam 12 tengahari (tak kisahla baru beberapa minit berselang), sebab itu ialah waktu sesi kedua. Supaya kita hantar signal kat otak, seolah2 begini..."by the time jam 12 tengahari, mesti sediakan 12 oz untuk aku.". Hah...gitulah lebih kurang...

8. Menyusu atau pam di mana sahaja
Mudahkan proses nak menyusu n pam.. Kalau takde power point untuk guna pam elektrik, perah guna tangan. Yang penting perlu maintain demand. Selagi kita maintain demand production susu kita, Insyaallah susu akan tetap maintain banyak atau akan jadi bertambah banyak. (Fahami konsep penyusuan, the more demand, the more will be the supply)

9. Tak perlu cuci peralatan pam dalam masa 24 jam diguna
Lepas pam je, terus masukkan dalam peti ais atau cooler bag, peralatan pam kita tadi (boleh digunapakai dalam masa 24 jam). Sebabnya, susu kita sendiri terkandung agen antibakteria di dalamnya. Bagaimanapun, wajib menjaga kebersihan semasa pengendalian pam susu dan yang sewaktu dengannya, bagi mengelakkan susu ibu yang berkhasiat ini, tercemar dengan kuman2 tak sepatutnya.

10. Mudahkan proses steril peralatan menyusu
Malam-malam tu, siap2lah cuci peralatan mengepam tadi (dan rendam air panas untuk matikan kuman). Kalau stail saya, siap session pertama tu, dah siap pasang corong pada botol susu, dan penutupnya masuk dalam plastik. Maksudnya, saya dah pasang siap2 corong pam tu pada botol susu, nanti sampai ofis, tinggal duduk kat pam, dan masukkan corong tu terus. Selalu fikir ke arah jimatkan (masa) proses nak start pam tu. Supaya, kita leh spend time mengepam dengan aman dan hati tenang. (Sebab tak pakai banyak masa..hehe..). Lagipun lebih mudahkan bila semua botol susu dah siap steril time kat ofis (tinggal pakai saja).

11. Masa pam 5 minit pun dah cukup
Sebenarnya, pam susu 5 minit pun dah cukup. Sejak anak ketiga, baru saya dapat nikmati sesi mengepam yang cepat dan praktikal ini. Sebabnya, dulu-dulu pun, saya pam sampai 10-15 minit baru berjaya dapat sebotol.*

Tapi, untuk yang ni perlukan latihan. Sebabnya, kita kena 'feel' betul2 time pam susu tu, N cuba 'track' saat ke berapa kalian punya 'let down reflex' tiba. Saya punya LDR datang ketika saat ke 28-37. (Barulah terasa, pam 'rumble tuff' ini sangat bermakna, sebab ada digital time kat display screen dia).

Yang buat botol susu cepat penuh tu, ialah bantuan MR LDR kita. So, kalau breast penuh camana pun, kalau LDR tak function, susu tak keluar sepenuhnya. Percaya tak, pada ketika saya dah pam tadi (contoh pam session pertama dah terlepas jam 9.00 pagi, saya baru start pam jam 10.45 pagi. Pada ketika jam 12.00 tengahari sudah tiba masa untuk sesi kedua. Jarak tu tak sampai 3 jam pun. Breast terasa masih kosong lagi. Saya pam juga, walau pada ketika tu tak banyak cam biasa, yang penting kita jaga demand tu, supaya demand susu tu tetap maintain).

*PENTING: Tak semestinya setiap kali pam perlu penuhkan sebotol. Amaun susu yang kita dapat tidak sekata. Adakalanya, sesi pertama dapat sikit (sebab pagi tadi baru lepas nyusu). Ada ketika tengahari lebih banyak, sebab baru lepas makan. Dan petang pula dapat biasa saja. Itu NORMAL. So, sila jaga waktu pam anda. Selagi mana anda menjaga waktu pam, Insyaallah susu takkan berkurang. Samaada ia maintain, atau makin banyak. (Tak perlu pun makan supplemen).

Tak guna makan supplemen andai waktu pam tidak dijaga. Sebab kalian harus ingat, konsep menyusu ini sangat mudah, JIKA ADA DEMAND = ADA SUPPLY. Itu sahaja.

Sekian,

Menyusu itu indah

Salam sayang,

atia




Jumaat, 15 November 2013

Tips mudah tambah susu ibu

Salam sayang buat semua pembaca blog yang dikasihi... Moga kalian sentiasa dirahmati Allah s.w.t walau di mana jua anda berada... :)

Ok, kali ni saya nak share benda yang simple saja. Camana cara mudah nak tambahkan susu ibu nih atau maintain production susu kita...

Tips tambah susu ibu:

1. Kerapkan penyusuan 'direct feeding'.
Sebab yang ni rangsangan yang paling terbaik sekali untuk breast kita. Biar anak menyusu sekerap 1 jam sekali pun takpe. Susu kita takkan pernah habis...malah semakin banyak permintaan, semakin banyak pula pengeluarannya.

2. Pastikan breast kosong sepenuhnya.
Kalau tak sure ( kot risau masih berbaki lagi) lepas nyusu baby, luangkan masa untuk pam pulak pun bagus. Pastu kalau pandai, perah sikit guna tangan saki baki lemak susu yang tertinggal tu. Biasa walau dah pam pun, kadang2 lemak susu yang hujung2 tu ada lagi saki baki dia.

Untungnya kalau buat gini, lagi breast kosong, lagi susu banyak. Tak percaya sila cuba ya kawan2... ;)

3. Mesti happy.
Hati, fikiran dan jiwa haruslah tenang. Kalau makan coklat tu happykan korang, sila sediakan stok coklat kat ofis, atau kat rumah sekiranya korang tengah berpantang. (Kalau time pantang tu, makan sikit je tau, kalau tak nanti sembelit, sendiri yang susah...:) )
Coklat tu salah satu contoh. Mentanglah my feveret food...hihi...

Kalau nak lagi bagus, sambil pam, sambil baca surah2 pendek.... contoh al mathurat...Mudahan, kelebihan dari bacaan2 tadi dapat menyerap masuk dalam susu perahan kita, N baby kita termasuk kita sendiri mendapat manfaat darinya.

Kalau tengah stress gak...Sila pasang citer Mr Bean atau korang tengoklah apa2 citer atau bersembang perkara2 yang menggembirakan...Kadang-kadang, korang perasan tak..Bila tengah syok bercerita...Tau2 botol susu tu dah penuh...Bestkan!...hish...tak dpt nak digambarkan perasaan itu... ;)

4. Minum air secukupnya
Hah...kalau yang ni tak jaga pun payah juga... Nak keluarkan cecair 4-5 botol susu... Tapi minum air...punyalah ciput...adalah segelas dua sepanjang ari kat ofis tu...Leh bayang tak camana gaya breast kita nak dapatkan sumber cecair tu...

Minum air yang best2 yang korang suka N nikmati atau feel pun bagus juga... Sebab bila korang minum sedap2 actually secara tak sengaja telah happy kan korang... Even minum air sirap tu pun, kalau korang sangat feel pun...Tau2 susu banyak je nanti...

5. Makan benda yang sedap2
Makan apa saja, as long as korang rasa sedap... Insyaallah secara tak sengaja leh jadi milk booster korang... Tak semestinya kena beli supplemen tertentu...

6. Jangan biar breast bengkak, walau sekali!
aaa...yang ni sebenarnya yang paling utama. jangan sesekali biarkan breast bengkak. Actually, itulah petanda yang susu korang akan makin berkurang... Percayalah..biarkan dengan sengaja walau sekali dua...Ia akan berjaya menggalakkan pengeluaran
FIL yang akan mengurangkan penghasilan susu ibu.

Sebab basicnya breastfeeding ni, more demand=more supply. Lagi banyak permintaan, lagi banyak penghasilannya. So, jangan sesekali biarkan ia bengkak.

Ni satu perkara saya nak share, even sibuk atau ada halangan apa saja pun, sebagai contoh. .. korang tertinggal botol susu untuk simpan susu pun, leh cari apa saja bekas untuk dijadikan tempat storage sementara. Contoh biasa yang pernah digunapakai ialah:

a) Rembat plastik lauk makcik kat pantri
b) Pinjam botol susu kawan lain (hihi...)
c) Guna botol mineral kosong

Satu lagi situasi lain ialah, ketika korang tertinggal pam atau tiada waktu langsung nak perah (contoh time berkursus atau kat site):

a) Sentiasa standby botol kosong dalam handbag/ poket baju 1 botol sekurang2nya...
b) Belajar perah guna tangan
c) Perah keluar susu, even buang pun takpe... (yang PENTING, nak maintain DEMAND tu...)

Ok, sekian untuk kali ini...

Good luck to all of you.. !

Salam sayang,

@tia

Khamis, 14 November 2013

Susu kurang: Amalkan tips 5 minit


Salam sayang buat semua pembaca blog ini especially mummy2 N bakal mummy yang sedang membaca entri ini...Moga kalian sentiasa di bawah lindunganNya.

Pada kali ini saya ingin berkongsikan dengan anda, betapa pentingnya 5 minit kita untuk mengepam susu. Antara sebab saya tertarik untuk kongsikan amalan ini, ialah kerana saya sangat simpati kepada mummy2 yang kerjanya sangatlah super busy, hinggakan nak luangkan masa untuk pam susu pun, bukanlah satu perkara yang mudah.

Ikuti tips mudah ini ya sahabatku sekalian:
1. Luangkan masa 5 minit untuk pam susu, sekurang-kurangnya 3 kali pada waktu bekerja selama 8 jam. (5 minit pun jadi, yang penting perlu ada "demand", then baru ada 'supply')
2. Amalkan pam susu jarak maksima yang dibenarkan ialah 3 jam sekali.
3. Setkan masa, amalkan sifir 3 seperti yang pernah saya ceritakan sebelum ini (zaman tuk kaduk dulu...huhu...jika rajin, sila cari semula entri tersebut), iaitu jam 9 am, 12 pm, 3 pm, 6 pm dan seterusnya (jika terlebih rajin N tujuan nak tambah stok)...
4. Corong N peralatan pam yang digunakan, tak perlu basuh, terus simpan dalam 'cooler bag' atau peti ais untuk kegunaan dalam masa 24 jam. (Pastikan tangan sentiasa bersih bagi mengelakkan jangkitan bakteria atau kuman).

Ok, cuba amalkan 4 perkara di atas. Insyaallah masalah kurang susu akan dapat diatasi dengan izinNya...

Untuk lebih detail lagi, bolehlah saya berikan penerangan ringkas untuk tips di atas. Tujuan tak 'explain' terus pada tips tu, sebab tak nak kalian pening ngan penerangan saya yang panjang lebar. Lagipun, bukan semua mummy ada masa yang mencukupi nak baca se'detail' itu. Kadang-kadang, mereka hanya jeling sikit je pada teks tu, tujuan nak tahu sikit pun takpe...dari tak tahu langsung... Jadi mari kita memudahkan mereka ya...

Ok...Penerangan panjang lebar bermula di sini:

1. Luangkan masa 5 minit untuk pam susu, sekurang-kurangnya 3 kali pada waktu bekerja selama 8 jam. (5 minit pun jadi, yang penting perlu ada "demand", then baru ada 'supply')
Kenapa saya kata 5 minit? Kerana, jika kalian perasan ketika kita breastfeed anak atau pam susu pada saat ke 30 atau seterusnya, tetiba susu keluar memancut2 kan...atau kalau tak perasan, sila 'feel' selepas ini ya...Hehe... Itulah dinamakan 'let down reflex', tetiba rasa cam denyut2 panas sikit kan...atau gambaran ringkas, time kita pam tu, tetiba susu jadi cam banyak je kan...

Untuk mummy yang first timer ni, mesti akan pam lebih dari 5 minit, sebab masih belum dapat biasakan diri dengan 'let down reflex' tu... (saya lah tu...time anak 1st dulu...)

Dulu nasihat ini, telah diberikan oleh idola saya, sis Syaza. Dia kata pam 5 minit je. Saya dulu pam 5 minit, adala dpt 2oz kot...Sebab 'let down reflex' saya punyalah lambat nak keluar... Hehe...adalah kisahnya...Dulu dahlah pengalaman pertama, lagipun, masih kurang ilmu tentang breastfeed nih. Kalau tak silap, dulu2 kan, 'let down reflex' saya hanya mampu datang selepas 5-7 minit pam...Sebab tu saya ambil masa gak nak dapatkan sebotol dulu... (5 oz).

So, sekarang kalau kalian dah biasakan diri, amalkan pam walau 5 minit, insyaallah... Agak2 leh tak adjust gak time kerja tu, supaya sempat pam... :)

2. Amalkan pam susu jarak maksima yang dibenarkan ialah 3 jam sekali.
Ok, part yang ni paling best. Saya masih terngiang-ngiang kata-kata seorang rakan sekerja saya nih...Ct Rohani.."Kak tia walau sibuk2 pun, sempat je pam eh..." Dengan gaya dia ala2...'macam comel jer...'.

Ish..memangla...Walau camana pun, saya akan usahakan jugak luangkan masa untuk pam. Paling teruk kalau tak sempat, ibaratnya..<rela saya pi toilet, perah keluar susu tu> demi nak maintain kan proses 'demand' tu... Sebab, kalau kita biasakan tak apply konsep 'demand' tu...Insyaallah susu kita akan berkurang sedikit demi sedikit....Hah...tak nak kan...Mudahan Allah izinkan kita menyusukan anak hingga 2 tahun ya...amin...

Lagipun, rahsianya ialah...ini salah satu cara saya rancang kehamilan secara semulajadi. Hihihi...(sambil tutup mulut) Kalau tak 'confident' korang jangan ikut k... Saya memang praktikkan ini sejak anak 1st. Sebab, saya pernah terbaca, bila kita menyusu, hormon prolaktin yang ada tu sebenarnya menghalang rahim kita dari menghasilkan telur yang subur... So, walau baby dah start makan pun, saya cuba sedaya upaya adjust gap pam susu tu, supaya tak lebih 3 jam.

Nak tergelaknya, kadang kalau tersangkut dalam meeting lama sangat kan...Mulalah hati tak senang... Cara saya cenggilat ialah..."bangun secara tiba2, N kasi alasan nak ke toilet"...sebenarnya pam susu...hihi...sebab tu, saya pesan, 5 minit pun jadilah...dari tak pam langsung...


3. Setkan masa, amalkan sifir 3 seperti yang pernah saya ceritakan sebelum ini (zaman tuk kaduk dulu...huhu...jika rajin, sila cari semula entri tersebut), iaitu jam 9 am, 12 pm, 3 pm, 6 pm dan seterusnya (jika terlebih rajin N tujuan nak tambah stok)...
Aaa..part yang ni pun best juga... Tujuan saya sebut 9, 12, 3, 6 bagai tu...as a guide je...Janganlah stick tu the plan sangat...

Sampaikan, tadi baru pam susu kul 10.30 pagi...bila nak pam jam 12 tengahari, kononnya untuk next pumping...dah tangguh nak pam...sebab kata baru sangat pam...N kalau pam pun susu sikit je...

Ok, kalau mummy yang 1st timer tu, saya excuse...sebab rasanya diorang memang lum faham lagi...Tapi sebenarnya, tanggapan kalian salah ya, kalau beranggapan begitu... Sejujurnya, kalian tak sedar, yang sebenarnya, kalian dengan tak sengaja ter'set' dalam minda korang yang susu tu tak proses lagi... Biarlah nak nafikan camana pun...Tapi sebenarnya korang anggap begitu... (takpe...dulu saya pun begitu...)

Sebenarnya, 'miracle'nya kilang susu kita ni, proses penghasilannya tak pernah berhenti...Masya Allah...kalau korang ada masa nak mengkaji keajaiban menyusu ni...terlampau banyak... Sehinggakan..hati ni terasa syahdu je setiap kali terlibat dengan penyusuan...Banyak bukti kekuasaan Allah yang tersembunyi, yang mana kalau kita renungkan...Masya Allah....rasa nak menangis dengan kekuasaanNya dan segala rahsia yang tersembunyi disebaliknya...Insyaallah ada rezeki nanti...suatu masa saya akan kongsikan...

Cam lari topikla pulak...Bak kata sahabat saya, Aina, "Kak tia ni, kalau terover excited memang gitu....lari topik..." Adoila... ;)

Ok, sambung balik, sebenarnya...kalau korang perasan, selagi korang pam, atau perah..susu tu masih akan keluar...walau setitis pun...Sebab dia sentiasa proses... Jadinya kalau korang dah faham dengan anatomi 'breast' kita ni...Silap2 lepas pam..balik tempat duduk tu...Susu tengah memenuh semula... Betul...benda tu kalian boleh rasa nanti...Setelah faham dan sudi nak menyelami aktiviti 'breast' korang... :)

4. Corong N peralatan pam yang digunakan, tak perlu basuh, terus simpan dalam 'cooler bag' atau peti ais untuk kegunaan dalam masa 24 jam. (Pastikan tangan sentiasa bersih bagi mengelakkan jangkitan bakteria atau kuman).

Ok, yang ni, syukurlah...Makin banyak kita kongsikan ilmu...Makin banyaklah ilmu yang datang... So, sila jangan kedekut ilmu ya kawan2...Semuanya milik Allah...kita dapat ilmu tu pun dengan izinNya...

Tips yang ni, saya dapat dari seorang pegawai semasa saya bertugas di KKM dulu... Alamak namanya terlupa lak wat masa ni...Tapi muka ingat... Nama dia unik...Ala...leh lupa lak time nih...

Dialah yang 'share' tips ni... Dia selalu terlibat dengan meeting luar..N antara mummy yang super bz jugakkan...Tu yang saya pelik tu, tapi leh pulak dia fully breastfeed anak dia...

Ok, rahsianya ialah, corong pam dan botol susu bagai tu, yang kita dah guna tadi...Takyahlah basuh setiap kali..n rendam air panas setiap kali...Yang tu yang curi masa kita... Baik kita jimatkan masa untuk pam..dari bunag masa, ke sana sini, semata nak basuh botol...

Tapi, WAJIB pastikan tangan kalian sentiasa bersih ok... Peralatan tu, kalau kita simpan tempat sejuk, tahan untuk diguna sehingga 24 jam. Sebabnya, susu kita sendiri ada agen bakteria baik...(antibakteria)...

Sebab tu, saya sekarang rasa pam susu tu, mudah sangat...Lepas pam je, terus simpan peralatan tu dalam peti ais..Kemudian nak pam, just ambil je barang tu semula...Mudahkan... ;)

So, apalagi...Selamat mengepam wahai ibu sekalian... Walau sesibuk mana pun kita...Ingatlah..sebenarnya tanggungjawab kita kepada anak2 dan keluarga itu yang paling utama...

Best of luck to all of you...!

Semoga dipermudahkan segalanya....

Amin ya Allah...

Sekian dulu...

"Menyusu itu indah"

Salam sayang,

Atia

Khamis, 1 Ogos 2013

Mudahnya 'breastfeed', subhanallah......


Salam Ramadhan buat semua pembaca blog yang dikasihi... Apa khabar semua? Lama sudah kita tidak bersua, rindu rasanya untuk mencoret sepatah dua kata... (sepatah dua kata ke...huhu)

Sorry, sebab lama sangat tak update blog. Busy sangatlah kata kan... Sorry juga kepada mummy yang hantar email n PM me di facebook yang tak berbalas... Ada yang sempat reply, beberapa je, yang lain saya tak balas bukan sebab malas nak balas, tapi serius memang tak sempat... Sebabnya, bukan satu dua persoalan...(banyak masalahnya...tak terkejar...) ...huhu...sedih sangat tak dapat attend :(

Tapi, doaku sentiasa mengiringi kalian mudahan berjaya serta dipermudahkan urusan penyusuan sehingga 2 tahun...Amin... In shaa Allah...

Oh ya, apa yang buatkan saya sangat bersemangat dan teruja untuk mencoretkan sepatah dua kata pada kali ini ialah disebabkan pagi tadi...(maka bermulalah kisah.....)

Pada pagi subuh tadi,sedang elok-elok bertadarus dengan encik suami, tiba2 terdengar suara si Anas (oh ya, saya sudah bersalin my 3rd baby pada 23 April 2013 yang lepas...) melalak dengan kuatnya... Terlalu haus lah tu agaknya, kot dah menggeliat2 terlampau lama, maknya takde dcc (tengah ngaji kat bilik sebelah), mengamuklah dia ngan suara gagahnya (baby boy)....

So, kelam kelibutlah mamanya tanggalkan telekung bagai, berlari mendapatkan si anak, n cam biasa, lompat katil, terus nyusukan dia....

Tengah nyusu dalam kegelapan subuh yang hening, saya tak henti2 mengucapkan syukur kepada Allah (Alhamdulillah...)atas rezeki (susu yang mencukupi) yang telah Allah berikan kepada saya dan si anak ini...serta kekuatan untuk menyusu sepenuhnya bermula sejak dari anak pertama lagi... Sebabnya.......

Bayangkan, kepanikan tadi (anak melalak), saya terus melompat ke katil n suakan 'breast' kepada si anak tanpa perlu buat itu ini... Saya terbayangkan, ibu yang tidak menyusu badan, mungkin akan kelam kelibut membancuh susu formula, tah bancuhan terpanas ke..., tah terpekat ke..., tah terkurang bancuh ke...dan sebagainya mungkin akan terjadi.... Atau botol susu dah diguna belum sempat dibasuh, mungkin akan dibasuh sekadarnya...(kurang bersih atau berbaki sabun) dan terus dibancuh susu baby.... (sekadar bayangan gurauan...kalau itu tak mungkin berlaku...maaf ya). Ini sekadar bayangan sekiranya saya yang tidak menyusu badan, ada kemungkinan akan berlaku situasi ini... Tidak mustahil kan... Hati si ibu, atau ayah mana yang tidak panik pabila terdengar laungan (bukan laungan azan...) tangis  si anak kan... :)

So, pada bakal mummy, usah berlengah2 untuk set minda, wajib menyusukan anak (breastfeeding), pada bakal ayah, study tugas anda sebagai penyokong mummy tercinta (jadik pom pom boy...huhu...), pada pregnant mummy (yang pernah gagal breastfeed anak sebelum ini), sila dapatkan ilmu N pengalaman dari ibu yang berjaya, lain-lain golongan...silalah bantu mereka2 ini dengan doa serta sokongan padu kepada usaha dan niat murni mereka.... Sebab 'breastfeeding' bukan mudah pada semua orang, tetapi akan menjadi sangat mudah sekiranya semua saling bekerjasama.... (yay...wonder pet!)...In shaa Allah...

K, itu sahaja perkongsian ringkas kita pada kali ini...Jumpa lagi di lain masa... ;)

Menyusu itu indah

Salam sayang,

atia


Khamis, 15 November 2012

Breastfeeding what u've to do when u struggled alone


Salam sayang buat pembaca blog yg dikasihi... Semoga dirahmati Allah swt selalu...

Topik kali ini dikupas, kerana terkenangkan sesuatu atau seseorang mummy yang pernah mengalaminya...

Menyusu tak boleh bersedih, tak boleh stress, tak boleh kuarkan airmata, tak boleh kecewa, tak boleh terluka, tak boleh menangis, tak boleh down n macam-macam lagi tak boleh dan yang sewaktu dengannya... Kerana semua itu akan effect pada hasil penyusuan kita... Memang sangat-sangat effect kadang-kadang sampai terkesan pada baby pula, bila kita sedang bersedih, dia pun akan meragam seolah-olah dapat merasakan apa yang mummynya sedang lalui...


 Apa yang perlu dilakukan? Apa yang perlu korang buat sekiranya perjuangan penyusuan harus dilalui seorang diri, harus dihadapi dengan tabah tanpa sokongan sesiapun, hatta suami sendiri???

 Jangan lupa dan sepatutnya dari awal lagi, yang patut kita menaruh harapan yang tinggi dan berharap ialah padaNya. Itulah sepatutnya tindakan kita yang paling awal lagi. Allah tak berubah, Allah tetap begitu. Allah Maha Mendengar, Maha Pengasih, Maha Penyayang dan Maha segala-galanya... Jangan berharap pada manusia yang tidak tetap dan boleh berubah sikap pada bila-bila masa. Pada ketika ini dia bersama kita, dia yang memberi sokongan padu pada kita, dia yang sentiasa berada di sisi kita... Tetapi akan datang, kita tak pasti lagi... Mungkin dia juga orang yang akan downkan kita, mungkin dia juga orang yang akan lukai hati kita, mungkin dialah orang yang akan khianati kita... Siapa tahu apa yang akan berlaku suatu hari nanti... Lebih baik kita sentiasa amalkan dan tetap istiqamah, mulakan sesuatu apapun dengan Allah terlebih dahulu, kemudian baru bersama orang disekeliling kita...

Bukan semua pasangan begitu, bukan semua mummy yang akan hadapi situasi di mana orang sekeliling, walaupun ibu sendiri pun tak support breastfeeding... Cuma sebahagiannya sahaja. Dan yang sebahagiannya inilah yang kita harapkan supaya mereka kuat, supaya mereka sentiasa tabah...

Mummy mesti kuat demi anak... Mummy mesti sihat demi anak.. Mummy tetap ketawa walaupun sedang berduka demi anak.. Kerana, setiap wanita yang berjiwa lembut memang lahiriahnya begitu.. Banyak berkorban jiwa dan raga demi orang-orang yang dikasihi...

Mari kita sama-sama doakan, kepada sahabat-sahabat seperjuangan yang sedang dilanda cabaran, moga tabah menghadapi ujiannya... Moga mereka kuat dan berhati waja sentiasa... Moga apa yang mereka lalui, bersifat sementara... Malah semoga Allah akan gantikan pula dengan perkara-perkara yang lebih baik, yang lebih indah dan yang lebih bahagia….Insyaallah....
Menyusu itu Indah...
Biar pahit diawalnya, tetapi ganjarannya pada masa akan datang...hanya yang melaluinya sahaja yang tahu...
Sekian untuk kali ini...
Salam sayang,
~atia

Sabtu, 20 Oktober 2012

Mummy, Pls Don't u ever say "Susu saya tak ada!"

Salam sayang buat pembaca blog yang dikasihi.... Mummy2 and daddy2 dan juga bakal mummy2 dan daddy2 yang sudi singgah membaca di blog ini.....

Topik kali ini agak hangat sedikit, bukan sengaja di "create" tapi secara paksa rela di "create" juga, disebabkan masih lagi terdengar2 di telinga aku ayat2 panas ini... Bukan apa, aku agak "allergic" malah terasa panas saja telinga ini bila mendengar ayat2 seumpama... Contoh macam "susu saya tak ada", "keturunan saya jenis tak ada susu", "susu saya memang tak keluar lepas bersalin" dan sebagainya....

Maaf cakap, aku memang tak leh terima walau apa saja alasan ini (bagi aku alasan untuk menutup kemalasan atau ketidaksungguhan dalam penyusuan).

Apa yang u all expect selepas bersalin agaknya ya? Susu keluar secara tiba2? Sekali perah susu dapat sebotol susu? Breast membengkak secara sepontan? Susu penuh sampai melimpah2 baru dikira u all ada susu?...

Plsla...tolong study dulu and buat research demi anak yang dikasihi mengenai penyusuan ini. Jangan mudah2 membuat andaian sendiri atau terpengaruh dengan anasir2 negatif ini...(makcik2 sibuk, atau nenek2 yang kurang arif tentang penyusuan dan memberi pandangan berdasarkan cakap2 kosong sahaja...)

Tapi, jangan juga tunjuk biadap atau berlagak pandai kepada golongan seperti ini, sekiranya korang diuji dengan situasi "Eh, cukup ke susu kau tu?", "keturunan kita memang takde susu nak...", "susu ibu saja mana cukup untuk baby, mati anak kau nanti", "anak minum susu ibu, kurang zat", "jangan berkira dengan anak nak beli susu tepung...", "eee...nampak sangat ko ni jenis pemalas kan, nak bancuh susu anak pun berkira", "baby kena bagi minum air masak, panas badan dia nanti", "susu belah kiri air yang kanan nasi" dan yang sewaktu dengannya...



Apa yang harus korang lakukan ialah sabar...sabar...dan sabar... Buat research, research dan research... Tanya pada yang pakar, even dengan doktor pun, bukan boleh tanya pada sebarang doktor, sebaiknya bertanya pada yang PAKAR TENTANG PENYUSUAN.... Dengan rakan2 seangkatan pun (ibu2), jangan tanya pada yang GAGAL breastfeeding, bertanyalah pada yang BERJAYA dalam dunia penyusuan..... Dalam dia BERJAYA tu, cuba dengar dulu cabaran2 mummy itu sebelum berjaya, mana tahu sama situasi dengan kita... At least boleh dijadikan pedoman untuk kita supaya berjaya juga....

Kalau korang sudi baca kisah aku dari mula dalam dunia penyusuan ini, baru tahu perit getir dunia penyusuan ini. Itu permulaan, malah sekarang jadi kenangan manis pula. Dan seolah2 aku ialah wirawati dalam perjalanan dunia penyusuan aku sendiri... (dengan rendah diri aku memuji diri sendiri, sebab segala kesusahan dulu masih segar dalam ingatan)... Dan aku pun tak nak terlepas ucapkan BILLION TAHNIAH kepada semua ibu2 yang berjaya dalam dunia penyusuan tidak kira bagaimana cabaran yang dilalui....

Sekurang2nya, dapatkan ilmu yang tepat. Jangan dengar cakap orang, terus setuju dengan pandangan tersebut. Study dulu...baru buat keputusan...

Apa yang mak aku pernah cakap suatu masa dulu, "keturunan kita jenis takde susu" n lain2 lagi benda negatif, serta kata2 makcik dan juga beberapa rakan2 ofis suatu masa dulu, masih terpahat diingatan. Dulu aku benci dengan kenangan itu, tetapi sekarang, aku nak ucapkan terima kasih kepada mereka, kerana disebabkan alasan2 tidak logik inilah yang membuatkan aku terus berusaha untuk perjuangkan dunia penyusuan dan share dengan korang pengalaman tersebut... Disebabkan mereka jugalah (asyik berikan alasan2 yang tak logik dek akal), aku jatuh cinta pada dunia breastfeeding... Sebab aku lebih rajin nak study dan buat research tentang penyusuan ini....

Reminder ringkas di sini, aku harap sangat2, mummy2 n daddy2 mesti saling kuat n memberi sokongan di antara satu sama lain. Kemudian, berkenaan penyusuan bayi ketika lahir, pada peringkat permulaan, SUSU MEMANG TIADA, kolustrum yang akan keluar dulu (apa yang Allah beri sangat sempurna, malah cukup untuk bayi yang baru lahir pada ketika itu, perutnya hanya sebesar guli). Dan susu kolustrum yang ada pada ibu, kalau kita cuba perah masa lepas bersalin (adalah dapat sesudu kot atau mungkin tak keluar) disebabkan ibu2 baru 1st time bersalin. Itu bukan bermakna korang tiada susu, kadang2 bila ilmu tiada, cara perahan pun salah, memang dia taknak keluar, melainkan dengan cara anak yang menghisap. Kerapkan penyusuan, insyaallah susu akan keluar malah cukup untuk bayi. Lagi banyak rangsangan lagi banyak susu yang keluar... Tolong study dulu "bagaimana susu ibu terhasil". Segan bertanya, "google" saja. Jangan lupa, mohon pada Allah agar dimudahkan perjalanan penyusuan. Insyaallah pasti ada jalannya...

Lagi satu aku nak ulang, "jangan sekali2 cakap korang takde susu" dan yang sewaktu dengannya... Sedangkan mummy2 yang menghadapi masalah "nipple tenggelam", "anak tak nak menyusu direct", ibu yang "exclusive pumping" pun boleh berjaya menyusu hingga dua tahun...Inikan pula kita yang tiada masalah ini. So, pls study dulu ya....

Sekian sahaja untuk kali ini. Semoga kalian berjaya dalam dunia breastfeeding. Anggap setiap perkara yang terjadi berhikmah... Insyaallah kita tidak akan mudah mengalah....

"Menyusu itu indah...."

salam sayang,
~atia~

Ahad, 7 Oktober 2012

Tips Memilih Breastpump

Salam sayang buat pembaca blog yang dikasihi...Semoga kalian sentiasa di bawah lindunganNya...

Pada kali ini, aku nak share tips untuk memilih "breastpump". Tips ini mungkin sangat diperlukan oleh ibu2 yang 1st time pregnant (1st time mommies) atau yang baru nak berjinak2 dengan dunia penyusuan. Perlu dan wajib kita ambil tahu bagi mengelakkan pembaziran dan penyesalan di kemudian hari kerana "terbeli" breastpump yang tidak diingini atau sekadar sebagai hiasan semata2. It's a No, no, no....ok dear

Tips memilih:
1. Keberkesanan mengepam
Pastikan pam yang ingin dibeli "suction" nya seperti bayi yang sedang menyusu. Kebiasannya kita biasa dengar antara yang TOP ialah pam jenama "spectra 3" dan "avent". Boleh juga google untuk dapatkan senarai pam yang teknik sedutannya ibarat bayi yang sedang menyusu. Insyaallah, ketika sesi pengepaman nanti, susu akan keluar dengan lebih lancar dan rangsangan mudah terjadi, serta sangat selesa N tidak menyakitkan.

2. Ketahanan pam
Dicadangkan, cari pam yang tahan lasak serta motornya tahan untuk sesi pengepaman yang kerap. Biasalah ibu menyusu yang bekerjaya sudah pastinya akan lebih kerap mengepam berbanding dengan ibu yang tidak bekerja. Kerana stok susu sangat2 diperlukan bagi ibu yang bekerja serta kerap keluar berkursus. Boleh rujuk pada jurujual dan tanya betul2 pam mana yang jarang mengalami kerosakan motor dan sebagainya.

3. Jenis pengepaman
Ikut keselesaan masing2 serta kemampuan. Terdapat dua pilihan, samada untuk memilih "single pump" atau "double pump". Kelebihan "double pump" ni, sekiranya kita hanya mempunyai masa yang agak "limited" untuk memerah, sebagai contoh, hanya 15 minit sahaja dapat diperuntukkan untuk memerah, maka "double pump" adalah pilihan yang terbaik. Sebabnya, kita akan memerah keluar susu dalam masa yang serentak. Bukan bergilir2 seperti "single pump".

4. Keselesaan
Pastikan, corong pam yang akan dilekapkan ke atas breast kita, mempunyai alas getah yang lembut serta selesa. Lebih baik, corong pam yang mempunyai pelbagai saiz. Disebabkan, kita semua ni unik, ada pelbagai saiz. Tetapi kebiasaannya, corong sedia ada dijual telah pun direka dalam saiz yang standard (atau kata lain, FREE SAIZ).

5. Pam manual atau elektrik
Terpulang kepada keselesaan masing2 samada nak memilih pam yang manual atau letrik. Pada pandangan aku, manual agak letih dan cepat lenguh. Ia mungkin sesuai digunakan bagi ibu2 yang jarang mengepam. Bagi aku yang sangat komited ini (setiap 3 jam), sudah pastinya, pam letrik adalah yang terbaik untuk aku. Jimat masa dan cepat. Cuma kekurangannya, ialah, taklah se"flexible" pam manual, kita boleh pam walau di mana, sebab tak memerlukan plug point. Tapi, untuk breastpump sekarang, plug point untuk kereta pun ada. So, mudah sangat kan. (Apa2 hal, klu emergency, korang guna teknik marmet okeh...! Memerah keluar susu guna tangan. Yang ni wajib belajar!....)

6. Cara pam beroperasi
Ada banyak juga, antaranya:
a) Battery operated
b) Electric operated
c) Battery & electric operated
d) Manual

Pilihan di tangan anda ya...

7. Suction
Pilihlah yang menyerupai bayi menyusu dan yang boleh dilaras kuasa sedutannya. Setiap orang lain2 keperluannya, ada yang perlukan suction yang kuat, ada yang suction slow pun ok...

8. Parts
Kalau boleh, cari yang mudah ditanggal dan dipasang semula ketika sesi membersihkan pam. Macam aku, still nak promote "spectra 3" gak. Sebabnya, spare part dia mudah nak cari, murah, n tak banyak yang perlu ditanggalkan untuk dicuci. Cuma cuci corongnya saja. Bestkan....

*gambar ihsan google. 

9. Sounds
Ok..yang ni memanglah antara yang wajib untuk dipertimbangkan. Ada sejenis pam nih, aku tak sampai hati nak sebutkannya namanya (P bukan nama sebenar), antara breastpump yang bunyinya punyalah kuat. Satu kampung leh dengar N tahu kita tengah ngepam. So, berhati2lah dalam memilih pam ya. Cari yang sound dia, senyap je...Lagi tak bunyi lagi bagus. Bukan apa, setiap kali nak ngepam, kang jadi perhatian pula...

10. Mobility
Pilihla pam yang korang rasa selesa n flexible untuk dibawa ke sana ke mari. Yelah, sesi ngepam paling kurang 2 kali kan. Ni kalau beli set pam yang terlampau banyaklak compartment nyer...cam lecehlak kan... Penat kat kita yang nak usung dia ke sana ke mari. Kalau kita memang stay di ofis takpe. Buatnya kena keluar contoh gi kursus ke apa, dah kena bawak beg besar2.

11. Budget
Belilah pam yang sesuai ikut kemampuan. Tak semestinya beli pam beribu, susu dapat banyak. Sama je. Mana2 pam sama sahaja. Cuma pastikan, ia selesa, tak menyakitkan, suction macam baby yang sedang menghisap n senang nak bawa ke mana2. Kalau boleh, beli time promosi ok! Beli masa jualan murah. N survey dulu harga pam. Jangan main beli je. At least kita dah tahu harga, senang nak nego nanti. hehe...Apa susah, google je. Teknologi di hujung jari kan.... :)




Kesimpulannya, pastikan "breastpump" yang ingin dibeli kualitinya bagus dan tahan lasak + tahan lama. Sebaiknya google atau bertanya dengan rakan2 lain pendapat serta pengalaman masing2 dengan pam sedia ada. Boleh juga google pam yang sedang dipromosikan dengan harga yang menarik. Kemudian baru decide nak beli yang mana. Lagi bagus kalau ada yang boleh "test drive". Hehe... (ingat kete je ada test drive, breastpump pun ada tau!)

Ok, sekian saja untuk kali ini...

All the best....

Selamat maju jaya dalam penyusuan...

* Lagi 2 bulan lebih Ilman genap 2 tahun disusukan...Insyaallah
 (Wpun sedang pregnant anak ke 3 sekarang ini, usia baby baru 9 minggu)
Doakan kami selamat dan sihat sejahtera hendaknya....Amin...

salam sayang,
~atia~

Khamis, 27 September 2012

Kaedah Penyusuan sebagai Perancang Kehamilan

Salam sayang buat pembaca yang dikasihi,

OK, memandangkan aku dipanggil untuk ke tv3, bagi membincangkan tajuk "Menjarakkan Kehamilan", aku tertarik sangat untuk mengupas isu lanjut di sini... Memandang aku yang suka bercakap ini, tidak diberikan peluang untuk bercakap sepuasnya, maka di sini aku akan coretkan isi hati aku sepuasnya.... :)

Seperti semua sedia maklum, kaedah merancang terdapat pelbagai cara juga pilihan. Terpulang kepada setiap individu untuk menggunakan kaedah yang mana, yang penting ianya selamat, mudah dan dijamin peratusan kejayaannya. Antara kaedah perancang sediaada ialah:

1 – Pil perancang keluargaTerdapat 2 jenis pil perancang kelaurga iaitu sejenis pil yang mengandungi 2 jenis hormon iaitu estrogen dan progesteron manakala sejenis lagi mengandungi 1 jenis hormon sahaja iaitu progesteron. Pil yang mengandungi sejenis hormon selamat digunakan sewaktu ibu tersebut menyusukan anaknya.

Pil perancang berkesan sekiranya dimakan sewaktu haid bermula setiap hari selama 21 hari, kemudian berhenti untuk 7 hari di mana haid akan keluar pada masa tersebut. Pengambilan ubat perlulah setiap hari serta pada masa yang sama agar paras hormon tersebut di dalam badan adalah konsisten bagi mengelakkan risiko mengandung. Sekiranya pengambilan ubat adalah betul, risiko hamil adalah serendah 0.3%. Pengguna kaedah ini akan kembali subur apabila seseorang wanita itu berhenti mengambil pil perancang keluarga.

KOMEN :
Pil perancang jenama Mercillon adalah antara produk yang bagus pada pengujung tahun 90an, tetapi menurut sesetengah individu setelah pengambilan pil, mereka mendapati berat badan tidak konsisten, mood tidak menentu dan kurang bernafsu terhadap hubungan intim. Walau bagaimanapun, kedatangan haid akan menjadi tepat setiap bulan. Harganya pula dalam lingkungan kurang RM20.00 sekotak.

Pil perancang jenama Diane 35 amat terkenal untuk kesihatan kulit. Pengguna akan mendapati kulit muka akan kurang berminyak atau tiada minyak langsung, bintik-bintik hitam atau jeragat dan jerawat (juga jerawat teruk) di muka juga boleh pudar dan menghilang. Sesetengah individu mendapati pil ini tidak menyebabkan berat badan bertambah, tiada kesan mual, pening atau loya akibat pengambilannya.Boleh juga diambil oleh wanita yang mengalami hirsutism (muka ada misai dan berbulu banyak). Kedatangan haid akan menjadi tepat setiap bulan. Harganya pula dalam lingkungan RM35-40.00 sekotak.

Pil perancang jenama Yasmin paling bagus untuk sesetengah individu kerana dikatakan pengguna pil ini tidak mempunyai masalah berat badan, tidak mengganggu mood dan pengguna ‘berselera’ terhadap hubungan seksual (tiada masalah kurang libido). Kedatangan haid adalah tepat pada setiap bulan. Namun harganya sedikit tinggi daripada dua pil yang disebutkan di atas iaitu dalam lingkungan RM40-55.00 sekotak.

Apapun jenama yang menjadi pilihan anda, perlu diingatkan kesan sampingan daripada mengambil pil ini bergantung pada individu. Ini bermakna lain orang, lain kesan sampingan yang akan diterima. Badan juga akan mengambil masa sebulan dua untuk membuat penyesuaian terhadap pil yang diambil, jadi dua bulan selepas pengambilan pil, barulah pengguna akan dapat rasakan sama ada pil yang diambil sesuai atau tidak dengan badan masing-masing.

Sekiranya pengambilan sudah lebih daripada 3 bulan tetapi pengguna masih mengalami muntah yang teruk atau pening, besar kemungkinan besar pil itu tidak bersesuaian dengan badan. Cuba tukar kepada jenama lain jika masih mahu terus mengambil pil perancang.

2 – Suntikan hormon

Suntikan juga mengandungi sejenis hormon dan ia juga boleh diberi pada wanita yang menyusukan anaknya. Suntikan perlu diambil setiap dua atau tiga bulan sekali, bergantung kepada jenis suntikan dipilih.

Keberkesanan kaedah ini bagi mengelakkan hamil adalah tinggi iaitu 99.7%. Kelebihan kaedah ini adalah wanita tidak perlu mengingati untuk mengambilnya setiap hari seperti pil dan amat berkesan bagi wanita yang berkerjaya serta sering outstation.

Tapi perlu diingatkan, penggunaan kaedah berhormon boleh menyebabkan sesetengah wanita mengalami kitaran haid yang tidak teratur untuk beberapa bulan pertama.

KOMEN :Suntikan hormon ‘Ðepo Provera’, boleh diambil 3 bulan sekali di klinik swasta. Kesan sampingan yang dilaporkan oleh pengguna selepas pengambilan suntikan ini termasuklah pening dan mood tidak menentu. Bagi sesetengah kes, kedatangan haid tiada langsung sepanjang suntikan diambil. Ia juga dilaporkan menyebabkan pengguna kurang bernafsu kepada hubungan seksual. Harga sekali suntikan dalam lingkungan RM35-40.00.

3 – Implan

Implan adalah kaedah yang mempunyai keberkesanan 99.9% bagi pencegahan kehamilan. Kaedah ini boleh digunakan sehingga 3 tahun dan kemudian perlu dikeluarkan. Kaedah ini juga menggunakan satu jenis hormon dan sesuai bagi ibu menyusukan anaknya.

Penggunaan kaedah ini boleh menyebabkan sesetengah wanita mengalami kitaran haid yang tidak teratur untuk beberapa bulan pertama.

KOMEN :
Hampir tiada komen yang negatif tentang impan yang saya dengari. Cuma ada yang meluahkan kebimbangan apabila tiba masanya untuk dikeluarkan kerana dikatakan perlu menjalani pembedahan kecil untuk mengeluarkan impan sebesar batang mancis.

4 – Kaedah kecemasan

Kaedah ini digunakan apabila kaedah lain tidak digunakan dan pasangan suami isteri tersebut tidak bersedia untuk mengandung, sedangkan hubungan seks tanpa perlindungan telah dilakukan. Ðengan ini, pil perancang keluarga kecemasan ini bolehlah diambil selepas bersama dalam masa 72 jam pertama.

KOMEN :
Pil yang biasa dijual adalah jenama Postinor 2. Ia juga popular dengan nama ‘emergency contraceptive’ atau ‘morning after pil’. Bagi sesetengah kes rogol, mangsa akan dinasihatkan mengambil pil ini kerana ia mampu mengelakkan mangsa daripada hamil akibat dirogol.

Ðalam tiap kotak ada 2 biji dan dikatakan boleh diambil sebanyak 4 biji sahaja dalam masa sebulan. Adalah penting pil pertama diambil dalamasa 48 jam selepas bersama dan pil kedua perlu diambil dalamasa 12 jam selepas pil pertama diambil (kena lengkapkan pengambilan pil dalamasa  72jam). Pil ini akan menyebabkan kedatangan haid sedikit ‘lari’ daripada biasa.

Kaedah tanpa hormon

Kaedah perancang keluarga yang tidak mengandungi hormon termasuklah alat dalam rahim (IUCÐ), kondom, diafragma dan kaedah kekal seperti bilateral tubal ligation (BTL) atau vasectomy.

1 – Alat dalam rahim (Multiload copper IUCÐ)

Adalah kaedah perancang keluarga yang boleh digunakan selama tiga tahun dan selepas tempoh tersebut ia perlu dikeluarkan. Alat ini selamat digunakan untuk ibu menyusukan badan disebabkan tiada hormon di dalamnya. Keberkesanan kaedah ini adalah 99.4%. selain itu, kitaran haid juga tidak terjejas disebabkan tiada penggunaan hormon.

2 – Kondom

Kaedah ini boleh didapati dengan mudah dan salah satu cara untuk mengelakkan kehamilan sewaktu melakukan hubungan seks. Ia juga boleh mengelakkan penyakit jangkitan kelamin. Sebelum menggunakannya, pemakai perlu memeriksa tarikh luput, meneliti sebarang kebocoran, serta Pemasangan yang betul perlu diambil kira untuk memastikan kaedah ini berkesan. Risiko kehamilah dengan kaedah ini adalah 2%.

3 – Ðiafragma

Sejenis kaedah halangan oleh golongan wanita di mana ia menutupi bahagian serviks. Kaedah ini kurang mendapat sambutan disebabkan kaedah penggunaannya. Wanita perlu memasukkan sendiri ke dalam faraj dan meletakkannya di tempat yang betul. Risiko kehamilan dengan kaedah ini juga adalah tinggi iaitu 5%.

INFO: Rancang kehamilan

* Merancang kehamilan membantu anda membesarkan anak dengan selesa.

* Apabila anda mempunyai perancangan yang baik mengendalikan keluarga, anak boleh membesar dengan pendidikan dan perhatian yang cukup dari anda.

* Sebaik-baik jarak kehamilan adalah dua tahun untuk setiap anak.

Dipetik dari: http://laman-seri.blogspot.com/2011/07/rancang-jarak-kehamilan-dan-ketahui.html

#####################################################################

Ok, nampak tak, begitu banyak pilihan kaedah merancang keluarga ni, terpulang kepada masing2 untuk memilih yang mana satu.

Bagi aku, aku tetap dengan pendirian aku, iaitu merancang dengan KAEDAH PENYUSUAN. Kaedah ini, kurang glamer malah takde pun tersenarai kat atas kan... Sedih betul...

Beberapa tips perlu dipatuhi bagi menjayakan kaedah ini. Ini adalah antara kaedah yang paling selamat untuk ibu dan bayi serta tidak mengeluarkan belanja. Bagaimanapun, keberkesanannya bergantung kepada setiap individu serta tahap kerajinannya.

Pengetahuan asas:
1. Ibu perlu menjayakan penyusuan secara EKSKLUSIF selama 6 bulan (tanpa air masak/ makanan dan susu tambahan). Bayi hanya diberi susu ibu semata2.
2. Bayi berusia kurang 6 bulan.
3. Ibu belum didatangi period.

Ok, di atas ialah perkara asas dan diakui oleh bahagian perubatan keberkesanan hampir 98%. Yang tidak berjaya mungkin boleh semak jarak selang masa penyusuan serta teknik penyusuan adakah sempurna atau tidak serta tidak mengambil sebarang kaedah perancang lain dalam masa 6 bulan. Maksudnya kaedah penyusuan yang dinamakan juga sebagai teknik LAM (lactational Ammernorrhea Method) hanya bertahan sehingga 6 bulan sahaja.

Kemudian 6 bulan berikutnya (bayi dah start diberi makanan tambahan), pastikan selang masa penyusuan masih berjarak di antara 2-3 jam sahaja. Walaupun anak sudah kenyang dengan makanan tambahan, perah keluar susu tersebut (boleh dijadikan stok) dan simpan.

Penyusuan pada waktu malam juga sangat penting, kerana ramai ibu yang mengambil remeh penyusuan pada waktu malam, sedangkan hormon prolaktin sangat tinggi dalam tempoh tersebut. Memang ada sesetengah bayi, pada waktu malam, tidur lebih lena dan kurang menyusu. Ada baiknya, kerapkan penyusuan atau pastikan jarak penyusuan berselang hanya 2-3 jam sahaja (tidak lebih dari itu). Sekiranya anak tidur, sudi2kanlah diri untuk bangun malam memerah. Sebenarnya secara tidak langsung, kita sedang mengumpul stok susu untuk dijadikan bekalan buat anak tersayang ketika ditinggalkan.




Ini adalah kerana, semasa kita menyusu, hormon prolaktin akan terangsang. Hormon prolaktin ini, apabila terangsang, secara tidak langsung akan menghalang proses ovulasi daripada terjadi di dalam rahim.PENTING, pastikan penyusuan juga dijalankan dengan sempurna, iaitu dengan memastikan teknik lekapan yang betul serta penyusuan yang sempurna (breast betul2 dikosongkan sepenuhnya).

Insyaallah, jika korang mengamalkan langkah ini, peratus untuk mengandung sangatlah rendah. Yang penting rajin, dan jaga jarak penyusuan.

Berdasarkan pengalaman yang ada, wafiy dilahirkan pada tahun 2009 dan ilman pada tahun 2011 antara bukti kejayaan aku dalam menggunakan kaedah ini. Untuk mendapatkan ilman bukannya senang. 2-3 bulan sebelum mengandung, aku sengaja lebihkan jarak penyusuan lebih dari 3 jam (wafiy pun dah kenyang dengan makanan). Yang sebelumnya aku memastikan jarak penyusuan 2-3 jam. Sebabnya, aku memang mahukan anak lagi dan bersedia untuk menimang cahaya mata lagi. Alhamdulillah, kaedah yang dijalankan berjaya.

PENTING: Setiap kaedah perancang yang digunakan tak kira moden atau tradisional semuanya tidak dijamin 100% dan masing-masing terdapat risiko pelbagai. Bagaimanapun, bagi yang memilih untuk menggunakan kaedah semulajadi. Boleh cuba ikuti langkah aku tadi.

Banyak contoh lain yang boleh diikuti daripada ibu2 lain yang juga menggunakan kaedah penyusuan. Contoh pn syamimi (boleh search di facebook), masih menyusu secara eksklusif sehingga sekarang (11 bulan) dan masih tidak didatangi period. Anak beliau hanya diberikan susu ibu sahaja.

Begitu juga beberapa orang yang lain (ramai sebenarnya yang telah berjaya dengan kaedah ini). Boleh cari dan bertanya di dalam group KIM (Kumpulan IbuMenyusu) di facebook.

Aku sarankan kaedah ini digunapakai oleh ibu2 yang berniat nak menyusukan anak sehingga 2 tahun serta tidak mempunyai sebarang masalah sekiranya ditakdirkan mengandung juga. Saja cakap dulu, sebab taknak ibu yang memang berbahaya jika mengandung dalam jarak masa terdekat n bakal membahayakan nyawanya (ibu yang baru bersalin CEASER), mencuba kaedah ini dan tidak berjaya. Sebabnya setiap individu berbeza tahap penerimaannya. Baik rujuk pada yang pakar terlebih dahulu. Cuma aku, yakin dengan kaedah ini (sbb sgt yakin diri...hehe...takdelah). Aku yakin kepada ketentuan Allah.

Yang paling UTAMA, PERTAMA sekali, niatkan untuk menyusu sehingga 2 tahun. Insyaallah, Allah akan permudahkan jalannya. Rezeki semua Allah yang tentukan. Mesti yakin pada setiap ketentuan. Semua yang ada di dunia ini terbatas, dan Allah Maha Berkuasa atas segala sesuatu.

Masa Wafiy, 9 bulan lepas tu aku period. Dan aku masih menjarakkan kehamilan dengan cara penyusuan. Ilman juga begitu, selepas 11 bulan aku period. Bila dah period risiko untuk hamil memang ada. Tetapi, seperti yang aku cakap tadi, pastikan jarak penyusuan masih kekal seperti ketika menyusu mereka semasa bayi iaitu berjarak setiap 2-3 jam sahaja.

Dan sekarang Ilman dengan bakal adik yang ketiga ini, insyaallah jarak 2 tahun juga, iaitu bakal dilahirkan pada tahun 2013. Insyaallah....

Aku sekadar berkongsi pengalaman, segala yang baik datangnya dari Allah dan yang buruk adalah dari diriku sendiri hamba yang kerdil lagi lemah ini.

Semoga apa yang dikongsikan dapat memberikan kalian idea serta pilihan untuk menggunakan kaedah mana. Sebelum memilih, sila bertanya dan rujuk pada yang pakar juga sesuaikan dengan pengalaman2 ibu2 lain.

Wallahualam.

Sekian.

salam ikhlas dan penuh kasih sayang,
~atia







atiyah zahirah zainal abidin "live" d tv3





Salam sayang buat pembaca tersayang, mummy2 n daddy2 yg dirindui...
Memandangkan terdpt banyak permintaan untukku menulis lagi, maka bermulalah jari jemari menari lagi... insyaallah... :)

Untuk makluman semua, pada hari semalam 25.9.2012, selasa, aku telah bersiaran secara "live" d tv3 dlm program Wanita Hari Ini. Sebagai tetamu jemputan sahaja ya. :)

Bgmanapun aku rsa tersangatla hepi n excited d ats jemputan itu, n tak pernah menyangka akan ke udara, inikan pula ke tv3. Syukur sgt diberikan peluang sebegitu. N mesti ada yg nak tau sgt cane aku leh dipanggil ke tv3 tu.

So dgn niat yg suci aku bercerita.... ;)

Bermulalah kisah spt biasa aku semak email (email ofis, ada 5 akaun kesemuanya termasuk email peribadi) menerusi blackberry. Secara tak sengaja aku terbaca ayat ini "jemputan ke whi". Dan spt biasa juga, aku aggp email tersebut ats urusan ofis, n cam biasa aku terbayang wajah bos aku yg hensem itu akn bersiaran secara "live" (sebab kebiasaannya, orang atasanlah yang akan dijemput ke program2 spt itu).

Cam biasa, aku menjalankan tugas spt biasa (sbg pekerja yg berdedikasi kononnya...huhu)cuba membaca email hingga selesai spy dpt memberikan maklumbalas scpt mgkin kepada pelanggan.

Baca saja rangkap pertama, aku dgn tak sengaja trjerit (cam org yg msh siuman lagaknya),sehingga teman2 ofis yg lain pun tertarik utk berpaling) haha... malu weh... Tapi, argghh aku tak leh tahan reflex hepi itu... (respon semulajadi)

>>>>>>>>>>>>>>>>email yang diterima>>>>>>>>>>>>>>>

Salam Puan Zahirah..
Saya Rena dari program WHI TV3.. saya tertarik dengan blog puan yang menceritakan kaedah penyusuan membantu menjarakkan anakbertarikh Ogos 2011. Dalam erti kata lain Ia adalah satu kaedah untuk merancang keluarga. Kami di WHI akan berbincang mengenai topic ‘Merancang Keluarga; Kaedah Menjarakkan Anak’.
Saya ingin menjemput puan sebagai tetamu jemputan untuk berkongsi pengalaman dengan penonton WHI. Topik tersebut akan dibincangkan pada 25 sept 2012, selasa depan. Harap puan dapat memberi maklum balas as soon as possible.
Kerjasama puan amatlah dihargai. Terima kasih
Description: logo
HAZRENA MOHAMED KASSIM
EXECUTIVE BROADCAST JOURNALIST

Bagi mengelakkan teman sepejabat menganggap aku terlebih kerja sehingga menjadi "gila", maka aku pun tunjukkan kpd mereka email tersebut. Dan mereka pun seolah faham, tak silap aku yang ada ketika itu, Safwan, Asfareezul, Halim, Haniff n Fitry....dan diorg terusla menyakat aku  yg masih tersenyum2 sampai ke telinga itu...

Nampak bos aku wat lintas langsung depan meja (baru selesai meeting), aku yang masih excited terus tunjukkan juga email tersebut utk dibaca... Bos aku cam biasa tersenyum manis tak berkata apa2, cuma angguk2 n tunjuk "sign good" kat aku....

N aku tak henti2 mengucapkan syukur kepada Allah swt kerana peluang yang diberi merupakan suatu kenangan manis dan juga sebagai perangsang untukku meneruskan perjuangan dalam memperkembangkan ilmu penyusuan dengan cara perkongsian ilmu serta pengalaman yang dilalui...

Aku doakan semoga korang di luar sana BERJAYA n masih bersemangat untuk meneruskan perjuangan "breastfeeding" n tidak putus asa untuk menggali ilmu walau pelbagai cabaran perlu dilalui....

Walaupun ada beberapa perkara yang ingin ku sentuh, memandangkan masa yang teramatlah singkat dan terhad ketika program tersebut, insyaallah aku akn share kan sesuatu perkara yang aku rasa patut share bersama korang nanti....

Doakan aku rajin menulis dan my third baby sihat sejahtera hendaknya di dalam perut ini. Walaupun aku tak sengaja termakan sesuatu yang membahayakan baby, disebabkan penyakit yang sedang aku hadapi, aku tetap yakin bahawa kuasa Allah mengatasi segala...

"Menyusu itu sunnah"

Wallahualam.

Sekian...

~atia





Isnin, 30 Januari 2012

Ada ke istilah SUSU CAIR untuk susu ibu?

Salam sayang buat semua mummy2 cantik jelita + daddy2 macho yang sedang membaca blog ini. Semoga ianya bermanfaat dan dapat menyuntik semangat "breastfeeding" untuk anakanda tercinta.

Wah...terkejut giler buka blog ni,  rakan2 sudah meningkat serta komen yg banyak belum berjawab. Sabar ya...Insyaallah nanti atia akan jawab satu persatu.

Mesti ramai yg tertanya2, kenapa lama giler tak update pasal blog ni kan..Bukan apa, ada pelbagai masalah menduga datang secara bertimpa2 dalam masa terdekat. Proses menyesuaikan diri mengambil masa yg agak lama. Syukur alhamdulillah...berkat kesabaran pasrah je di atas apa yg berlaku, serta sokongan dan doa dari kawan2 tersayang, hidup atia sudah kembali ceria, malah banyak pula nikmat yang diberikanNya yang tak terfikir dek akal fikiran akan dapat merasa seawal ini. :)

Ok...kembali kepada topik kita pasal "SUSU CAIR". Kadang2 nak tergelak pun ada jugak, macam2 istilah yg didengari N disebarkan tanpa mendapatkan maklumat yang tepat. Hai..suka suki je manusia nikan... Tanyalah pada yg pakar terlebih dahulu sebelum berikan nasihat pada orang lain. Berdosa tau, kalau disebabkan kamu, mummy tu terus stop breastfeeding. Walhal ramai dah taukan, breastfeeding ni perlukan sokongan mental dan emosi yg kuat daripada orang sekeliling...Takpe2, harap2 mummy sekarang lebih bijak untuk membuat pilihan serta bertindak mengikut akal fikiran serta rujukan yg tepat.

SUSU CAIR seperti ideal, carnation dan yg sewaktu dengannya memang ada kat luar tu. Tapi untuk susu ibu, tiada istilah susu cair sebenarnya. Pandai2 je, nampak susu mummy tu cair, korang kata cair dan tak berkhasiat!!! Sekadar perkongsian je kepada mana2 mummy yg belum tahu, susu ibu ada 2 peringkat, di mana, susu yang pertama (yg mula2 keluar masa kita perah) dinamakan "foremilk" kelihatan agak cair dan yang terakhir ialah "hindmilk", dimana susu tersebut lebih pekat dan kaya dengan lemak.

Sudah lumrah manusia, sebelum makan, minum dulu kan. Macam tu jugak baby. Susu yang cair tu sebagai penghilang dahaga, dan yang terakhir tulah sebagai makanan berat baby untuk kenyangkan dia. Allah kan Maha sempurna. Kenapa masih ada lagi manusia yg suka2 nak pertikai ciptaan Allah yg Maha sempurna ni. Ada saja alasan nak bagi susu formula. Lagi pulak, yg bikin atia panas tu, bila ada yg menjawab, "alah.... kita pun dulu2 minum susu tepung je...Tak mati pun....Pandai je aku ni...Tak bodo cam lembu pun..."

Aduhai...lemah betul la dengar ni.. Ni bukan masalah boleh bawak mati ke atau isu bodoh. Sekarang ni, ialah, isunya kita nak berikan yang terbaik untuk anak2 kita. Betul tak! Terpulang pada kita untuk membuat pilihan. SUSU IBU adalah yang terbaik dan sempurna untuk anak kita. Allah yang ciptakan, tak layak nak dibandingkan dengan ciptaan manusia yang terbatas. Terpulangla... kepada setiap individu untuk menilai dan membuat pilihan. Anda yg menentukannya...

"Selamat menyusu. Semoga berjaya!!! "

Salam sayang..., :)
~atia~

Jumaat, 9 September 2011

Susu berkurang, jangan panik! :)

Salam,
Salam AIDILFITRI buat mummy2 anggun yg sedang membaca entri ni... Syukur alhamdulillah...sekali lagi cukup sebulan daku berpuasa 'penuh' pada tahun ini. TAHNIAH kepada mummy2 yg BERJAYA berpuasa penuh! Pada mummy yg menyusu, tapi tak mampu berpuasa penuh, jangan la rasa sedih N bersalah pulak...Setiap mummy kekuatan dia lain2. Cuma pada mana2 mummy yg tak berjaya puasa penuh pada tahun ini, boleh cuba lagi pada lain kali. Sebabnya, kalau kita sudah bertekad N berniat nak berpuasa penuh, insyaallah pasti akan ada jalannya. (Bukan apa, bila puasa penuh, tak payah pening2 nak ganti lagi... N bila lagi dapat nak puasa penuh sebulan. Hanya ketika time mengandung dengan menyusu ni la...Bila dah period, takkan dapat merasa lagi...hehe.. :) ... )

SUSU KURANG ni, allergic aku nak dengar N sebut. Tapi terpaksa sebut gak. Sebab, akan ada situasi susu kita merudum atau kata lain, susu berkurang. Saja nak ingatkan mummy, supaya jangan panik, N tergesa2 kasi anak minum susu selain susu ibu (selagi anak belum 2 tahun).

Sebabnya, susu kita, takkan statik hasilnya. Biasa kita dapat 15 oz, lain kali, dapat 12 oz je, pastu esoknya, turun lagi pulak, dapat 9 oz je... Tu perkara biasa. N jangan panik! (Aku sendiri pun panik baru ni, pada hal dah ada pengalaman dulu2. Cuma panik aku masih dapat dikawal. Ni aku tuju khas untuk mummy2 yg pertama kali "breastfeeding".)

Masa hari raya baru ni, aku jatuh sakit teruk! Satu family sakit. N aku betul2 hilang selera makan. ( Wuaa...sampai sekarang aku terliur tengok rendang, sebab aritu tak selera makan langsung. :(...)Mana nak menyusu, dengan tak makan, itupun, paksa2 diri makan buah N minum air banyak. Kalau anak ada di sisi, memang aku tak pam. Aku pam cuma kat ofis, itupun untuk sediakan stok ketika dia dengan pengasuh N untuk recycle kitaran stok EBM aku yg dalam peti beku.. Cuma, kadang2, terpaksa gak perah susu sikit kat rumah, supaya dapat 'cover' balik, jumlah susu yang kurang.

So, time raya punyalah aku tak perasan susu aku dah merudum sebab aku direct feed saja. Yang aku perasan anak aku kuat makan (dah nak masuk 8 bulan, esok ni), N menyusu lebih kerap dari biasa. Bak kata org2 yg negatif, anak macam tak kenyang @ tak puas nyusu. (Sebenarnya, lagi bagus dia kerap nak menyusu, supaya hormon menyusu sentiasa dirangsang untuk menghasilkan susu.)

So, bila naik ofis, setiap kali pam, hasil susu aku, cuma dapat paling banyak sekali pam dalam 3 oz (biasa boleh dapat 5oz). Kalau pagi paling banyak dapat 4 oz (biasa boleh dapat 7-8 oz). Bayangkan, punyalah merudum susu aku. Lagi pulak dengan masalah cirit-birit N tak selera nak makan. Ada lagi, nak muntah2 pun ada. Kak Farah kat ofis ni, usik2 aku, mengandung lagi. Haii...panik aku. Mengandung memang nak, cuma bukan sekarang, aku nak mengandung tahun depan hujung tahun. Boleh tak plan gitu? Hehe...

So, apa lagi, dahla susu merudum. Kalau ikut pengalaman aku yg anak first, bila aku mengandung, 3 bulan lepas tu, susu berkurang. Bila cek semalam, nasib baik negatif. So, hati aku pun dah mula tenang.

So, pada hari ini, susu aku sudah kembali normal. Syukur alhamdulillah. Sekali pam tadi dapat 9 oz. Yg kul 12 tghari punya sesi, belum lagi. Harap2 kembali pulih la...Nampak tak, ambil masa hampir seminggu juga untuk pulih. Kalau ikutkan, stok yg kurang tu, patut aku perah lagi kat rumah, supaya jumlah susu cukup seperti biasa. Cuma sebab aku tak sihat, aku tak larat nak perah lagi, nasib baik ada stok EBM dalam deep freezer. (Sebab tu, aku sangat tekankan mummy supaya buat stok. Susu ibu tak dijual dimana2. Dan susu kita khas untuk anak kita. Stok EBM tulah, ibarat rak kedai runcit kita, bila susu kurang.)

Kesimpulannya, aku nak pesan. Jangan panik! Susu kadang2 ambil masa untuk 'produce' semula kepada hasil susu yg asal. Bergantung kepada faktor KESIHATAN, PEMAKANAN, KETENANGAN HATI DAN FIKIRAN, serta stimulasi dari permintaan anak N pam atau perahan tangan. Jangan mudah putus asa, mesti YAKIN pada ALLAH serta diri sendiri. Sabar pada ujian yg mendatang.

Selamat menyusu...semoga sihat selalu... (Doa buat kami sekeluarga N semua mummy N family tersayang...)

Menyusu itu mudah, tapi setiap kemudahan itu, pasti ada terselit sedikit ujian, supaya kita sentiasa ingat padaNya, serta menghargai setiap keMANISAN NIKMAT yg diizinkanNya untuk kita kecapi... :)

Salam sayang,
~atia~
 a.k.a zahirahzainal

Rabu, 24 Ogos 2011

Taktik menghadapi serangan dari beberapa penjuru

Salam,
Salam ramadhan kepada mummy2 mithali N solehah yg sudi singgah ke blog yg tak seberapanya ini..... :)
Hari ni, kita citer tentang, bagaimana nak menghadapi situasi sekiranya terdapat serangan dari pelbagai penjuru. Tak kisahlah ada yg terkena serangan 3 penjuru, 5 penjuru atau berapa penjuru... Yang penting, kita sama2 share pengalaman bagaimana nak hadapi semua ni, supaya misi kita untuk 'breastfeed' hingga 2 tahun berjaya!

Ada beberapa serangan, dari pelbagai penjuru. Aku akan pecahkan satu-satu. Cuma pecahan ni, aku ikut turutan dari selepas kita bersalin...(Sebaik2 je baby sudah ada depan mata.) Ok, jom baca sampai habis...(pastu, kalau sudi, sebar2kan entri ni, supaya, mummy2 yg lain dapat gunakan ini sebagai perisai untuk menentang serangan dari pelbagai arah ok...:)

Breastfeed your loved ones <3 <3 <3


*Semua cerita di bawah adalah berdasarkan pengalaman penulis dan mummy2 yg lain.

1. Serangan dari kakitangan hospital (tempat kita bersalin) atau bidan (kalau yg masih bersalin kat rumah)...
- Hospital
~ terus berikan baby susu formula sebaik saja baby selamat dilahirkan. Biasanya, baby akan disusukan, selepas doktor buat 'check up' kat baby.( mummy awal2 kena pesan pada kakitangan hospital, SECARA TEGAS, saya mahu susukan anak saya. Jangan beri langsung anak saya minum apa2 selain dari susu saya! Jangan TAKUT, itu HAK kita. Anak kita, bukan anak dia.. :))
~nurse yg tak support breastfeeding, sentuh2 breast kita, terus cakap kita tak de susu. (padahal, memang susu belum dihasilkan lagi, yg ada cuma kolostrum.)
~bagi mummy yg tiada pengalaman menyusukan anak, pasti akan menghadapi masalah. (kalau bersalin di hospital rakan bayi, biasanya nurse akan ajar ibu cara menyusu yang betul. Kalau bukan rakan bayi, nurse akan cakap, " Puan, anak puan dah lapar, dia harus disusukan segera. Biar kami susukan dia." Sebabnya, dia tak kuasa nak ajar cara menyusu dengan betul...Makan masa nak belajar ni, diorg kan busy...) So, mummy WAJIB study tentang breastfeeding ni, di awal kehamilan lagi. Supaya minda sentiasa bersedia dgn apa jua cabaran yg mendatang...
-Bidan
~Ada sesetengah bidan yg sokong susu ibu, tapi mentaliti dia masih anggap susu ibu tak kenyang. Biasanya dia akan nasihat mummy supaya campur dengan susu formula atau bagi glukos, air nasi @ pisang lenyek. TAK PERLU!!!
( Perut bayi yg baru lahir, cukup sekadar diisi dengan kolostrum sahaja. Tapi, kalau anak melalak tak cukup susu, biasanya sebab kita yg ajar dia awal2 minum susu formula...So, terpaksala hadapi... Masih boleh kalau nak patah balik untuk menyusu sepenuhnya...Tapi, bukan mudah tau!
(Biasalah tu, baby baru lahir minum kerap. Susu ibu mudah dihadam dan diserap oleh perut baby. Sedangkan susu formula tu, ambil masa yg lama untuk perut baby berhempas-pulas proses susu tu...Sebab tu, lambat lapar. Bukan kenyang seperti yg org biasa maksudkan.

2. Serangan dari suami/ibubapa/ ibubapa mertua/ adik-beradik/ kakak ipar dll sedara mara terdekat yg tak support breastfeeding
~Biasanya terjadi, sebab diorang tak didedahkan dengan ilmu yang TEPAT berkenaan breastfeeding ni. Diorang akan suruh kita campur susu formula. Kadang niat diorang ikhlas, kesiankan kita yg baru bersalin ni, tak cukup tidor, kejenya asyik nyusukan anak je...Itu NORMAL. Dan biasanya di awal minggu pertama-minggu kedua kelahiran...
~Bila dikelilingi dgn org yg terdekat, TAK SUPPORT BREASTFEEDING pulak...Kita akan stress...Pastu effect production susu. Susu tak mau keluar. Atau susu ada, tapi LDR (Let Down Reflex), pancutan susu yg mengenyangkan baby tu tak de.LDR ni, pantang terganggu sikit je, terus tak mau bertugas. Mummy tak leh stress, tak leh rasa malu, tak leh sedih N macam2 lagi perasaan negatif.
(So, caranya, kalau tengah nyusukan anak, ada insan2 yg sebegini, elok mummy N daddy jauhkan diri sekejap. Agak2 kalau diorang tengah kerumun kita kat katil wad, mummy gi nyusu baby jap (minta excuse), dekat bilik TV ke, kat nursing room ke...Jauhkan dulu dari bunyi2 bising yg mengganggu (mulut2 yg membebel suh mummy kasi susu botol @ cakap mummy takde susu). Kita baru je bersalin, nak nyusukan anak bagi yg pertama kali, memang agak mencabar! Bukan mudah, dan ia adalah sesuatu yg perlu dipelajari.
~Sering jugak terjadi, akibat baby MELALAK macam ape da... Macam da lapar sangat gayanye!!! Buatkan mummy panik N tertekan. Mungkin flow susu agak lambat. Paling memburukkan keadaan, mummy tengah panik N stress, mulut2 bising dok bunyi2 tak henti, tambahkan stress mummy. INGAT, JANGAN STAY kat situ, bawa diri mummy N baby ke bilik lain (untuk menyusu). JAUHKAN DIRI DARI MEREKA2 ITU!
(NORMAL kalau mummy stress, susu tak keluar. Jangan panik! Cuba tenangkan diri, nyanyi atau selawat perlahan2, ala2 nak dodoikan baby tido. Insyaallah, bila hati mula tenang, susu akan lancar. )
~Kawan2 ofis call tanya kabar N tanya, "dah ajar anak minum susu botol tak? Nanti naik ofis ko susah. Takut anak tak pandai minum botol."
Hati mummy yg baru bersalin sulung akan goyang. Sebab takde pengalaman N belum ada keyakinan lagi, sama ada susu mummy cukup tak untuk baby.
(Insyaallah susu cukup. Mummy kena percaya pada diri. Yakin pada rezeki Allah. Mummy dah selamat mengandung N bersalin, insyaallah mesti boleh menyusu. Cuma kalau menyusu buat yg pertama kali, banyak perkara yg harus dipelajari. Jangan susah hati, tanya pada nurse yg boleh membantu atau tanya pada kawan2 yg breastfeed. JANGAN SILAP BERTANYA PADA ORG YG TAK BREASTFEED. Jawapannya, tak breastfeedlah jadinya nanti. )
Tips untuk yg ini, (jangan kita berlagak atau 'over confident' pulak pasal breastfeeding ni). Kalau ada yg menasihat suh top up susu formula. Senyum je...berikan maklumbalas yg bersopan... "Tak pe kak/ makcik/ nenek...sy cuba breastfeed dulu, tengok dulu macam mana...Setakat ni, alhamdulillah susu saya cukup untuk anak saya..."

3. Ketika berpantang dgn mak/ mak mertua/ penjaga dan yg sewaktu dengannya...
~Mereka suh mummy ajar anak minum susu formula, sama ada sebab takut baby tak kenyang, atau takut mummy tak cukup susu.
Biasanya, kalau mummy menolak susu formula, diorang akan jawab dulu kita masa kecik2 pun minum susu formula, tak de apa pun..Hidup je..
So, terdapat kekeliruan di sini. Takde siapa pun cakap, minum susu formula tu BAWA MAUT! Siapa yg cakap? Siapa yg kata baby minum susu formula tu BODOH! Tak de cakap pun. Tapi, kadang2, org2 yg tak berjaya fully breastfeed ni, macam melenting2 bila kita nak breastfeed anak. Seboleh2 nak kita ikut jugak rentak dia.

***Sebenarnya tujuan kita nak breastfeed anak, ialah kerana nak pertahankan hak menyusu untuk anak. Tambah lak memang sudah termaktub di dalam al-quran, penyusuan hingga genap 2 tahun. Malah setiap titis susu tu, terdapat pahala di dalamnya. Lagi pulak, mengeratkan hubungan ibu dan anak. Pastu, susu ibu ni, berubah kandungannya ikut usia anak. Lagi, susu ibu ni, memang KHUSUS untuk bayi kita. Tambah lak kalau premature, baby memang sangat2 memerlukan susu ibu ni kerana antibodi di dalamnya. Susu ibu, baby jarang sembelit, sebab kandungan dia sangat lengkap dan sempurna. Allah yg ciptakan, mana sama dgn ciptaan manusia. Air masak pun tak perlu beri, selagi anak menyusu sepenuhnya tanpa makan bendasing lain selain susu ibu, sebab susu ibu mengandungi 80% air. TAK WUJUD perkataan susu ibu PANAS! Kalau susu formula mungkin ye, kandungan susu buatan ni tak balance. Memang kena sulam dgn air masak. Tapi kalau terlebih air masak pun tak boleh. So, macamana, susu ibu jugak yg TERBAIK! Kan.... :) ***

4. Tekanan ketika nak buat persediaan kumpul stok susu
~ Hasil susu perahan dapat sikit. Mummy risau susu tak cukup.
Ini perkara NORMAL N biasa je tu. Mula2 memang dapat sikit. Lama2 kalau kita berlatih N kerap pam, hasil perahan akan meningkat sedikit demi sedikit.
Perasan tak, kalau kita menyusu anak, rasa macam banyak sangat susu, atau kalau kita tak perasan susu kita banyak, tapi mummy perasan tak, lepas nyusu baby lena tido. Tu tandanya susu mummy cukup, ok! Sebab tu, hasil perahan yg sikit sebenarnya, bukan hasil sebenar susu kita. Setiap mummy berbeza tahap penerimaan dia dgn pam atau kaedah memerah guna tangan. Cuba sesuaikan diri. Dan berlatih banyak kali.
~Kalau ada manusia yg tegur, kenapa susu mummy sikit. Jawap jelah..."Biasalah ni, mula2. Lama2 nanti ok la..."
(Kalau boleh, kalau ada manusia ini di tepi kalian ketika nak memerah susu. Bawa diri kat dalam bilik, kunci pintu, pam susu sorg2, relaks N tenangkan diri...Insyaallah lancar. Jangan dok bertahan telinga biarkan bunyik2 tak sedap tu, macam radio rosak dok bising2 tepi telinga kita. Kita tak de masa utk itu. Banyak lagi perkara yg nak difikirkan.)
Kalau dah cuba jugak, tapi susu malu2 keluar. Maknanya, confirm mummy tgh stress walaupun mummy tak perasan. Berhentikan aktiviti memerah. Baik tido je. Nanti, bila dah tenang, relakskan diri...pam semula...Insyaallah ok. Jangan paksa diri ketika hati tengah tak tenteram. Lagi memburukkan keadaan.

5. Kena paksa latih beri anak minum formula sebelum naik ofis
~ Mummy perasan tak, kalau kita pertahankan anak kita untuk fully breastfeed biasanya org2 tua akan melenting, cakap kita budak baru belajar, diorang dah lebih dulu makan garam.
Biasanya, org2 tua, memang takkan mahu mengalah kepada org muda. Lagipun, mereka memang tak salah. Mereka cuma pertahankan sesuatu perkara setakat yg mereka tahu selama mereka hidup.
Mummy jangan risau. Tak payah penat2 bertegang urat dgn mak/ mak mertua/ husband N lain2 yg tak support susu ibu ni.
Kalau boleh, cuba print artikel yg berdasarkan fakta berkaitan penyusuan susu ibu. Kelebihan susu ibu, bahaya air masak dan susu formula kepada bayi, N lain2. (Sebab, kadang2 kalau kita cakap, tak masuk telinga diorang pun). Kalau boleh suh diorang baca sendiri.
Kalau tak berjaya (sebab aku pernah di 'gelar' seorang yg DEGIL dan tak mendengar kata), cakap elok2 ngan mereka, "tak pe, beri saya peluang untuk mencuba dulu. Kalau berat baby tak naik, atau ada masalah lain, tengoklah macamana nanti..."
Insyaallah, jawapan ini, adalah sebagai "full stop" kepada bebelan mereka...hehe...

Akan update lagi selepas ini...insyaallah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...