My F.r.i.e.n.d.s

Jumaat, 11 Mac 2011

Menyusu di mana-mana...Jangan malu,jangan segan..;)

Ok, hari ni aku nak cite pasal cara menyusu time kita berjalan2. Punyalah senang bila kita dah expert. Tak perlu berlari2 anak mencari tempat ibu menyusu bayi ketika anak telah pun terlalak2.Berhenti untuk menyusu d mana2 yang sempat aje..Hehe..Dengan syarat, korang kena pandai2 cover "aset penting" kita tu ekk..Jangan wat free show pulak..

Pengalaman lalu, kalau dikenang semula..sedihnyala..Time tu, aku masih berpantang lagi. Punyalah gatal kaki nak berjalan keluar rumah jugak. Hubby kerja. Aku keluar rumah berdua dengan wafiy (anak 1st aku). Konon confident, maklumlah, susu badan, jadi keluar rumah dengan senang hati tanpa perlu siap sedia (susu botol dan yg sewaktu dgnnya). Cuma bawak handbag aje. Jalan punya jalan kat alamanda tuh,leh pulak anak aku dah termuncung2 nak susu. Aku pun sibukla cari tmpt menyusu ibu. Ya Allah,punyalah kotor, busuk dan sebagainya (maklumlah,sebelah tandas n tempat tukar diapers baby). Tak sampai hati nak nyusukan anak aku dalam tuh..Aku sdiri pun rasa cam nak pitam, bau pelbagai benda bau tuh. Takut kang,anak aku lum kenyang nyusu, aku lak yg dah terpitam dulu.

Dgn hati yg berdebar2,malu2 dan segan2 miow..aku pun cari tempat duduk,mana2 yg sempat. Sebab time tu anak aku dah guna volume maksimum lak tune dia. Segan aku. Cam artis lak,org dok pandang2, jeling2. Aku pun doklah kat kerusi depan kedai baju cheetah tu. Berpeluh2 aku sebab panik nak cari tmpt tadi, n termalu2 alah..sebab yg dok sebelah pd ketika itu ialah cik abg yg tak dikenali namanya. Aku pun tgh gusar hati gak nih, cane stail la aku nak selak baju nih..Kang silap2 mau ada freeshow.Huii..klu lah anak aku tak melalak,mau je aku nyusu dalam kereta jap. Aku pun tension,cane la ni ek..Pastu,aku teringat lampin ada aku bwk td, so aku gunakan sbg cover time aku menyusukan bayi aku. Ha, igt ye kwn2,klu takde nursing cover,lampin pun boleh wat tutup2. (caranya,lampin tu aku sangkut kat bahu,klu takut terlucut time tgh sibuk2 adjust kepala anak, better pin ngn kerongsang. Pastu, lampin tu, tutupla bhgn muka anak,adjust2 la skit pandai2 korg,ok! ;)...)

Ni korang kena belajar dari pengalaman aku.Camana pun,korang kena biasakan diri, utk direct feeding di tempat awam..(klu boleh susu perah tu hanya digunakan ketika kita tiada bersama baby je tau)Senang je. Practice make perfect. Supaya kejadian tak diingini tak berlaku pula pada korang. Ingat, bukan semua tempat ada sediakan tmpt ibu2 menyusu. Dan tak semua yg bersih. Tobat aku tanak nyusu kat "tmpt nyusu" alamanda tuh..!


* Ni ialah cara menyusu ketika berdiri. Klu tak confident jgn buat ok! Kang terlepas pulak budak tu,aku lak yg kena bertanggungjawab nanti. Cara ni sesuai dipraktikkan ketika org rmi n tiada tmpt duduk plus anak dah keluarkan tune maximum volume.


* Ni ialah cara menyusu ketika makan bersama family. Supaya kita tak rasa ketinggalan,org dah habis makan,kita baru nak makan,sebab tadi tgh nyusu..Ahh,takde. Aku nyer stail memang gini. Org makan,aku pun makan..hehe..Takdela,lgpun jimatkan masa,n tak susahkan org nak tunggu kita.


*Hah..ni ialah time hubby aku n cousin dia tgh sibuk bergambar,aku nyusukan anak dekat2 situ gak..Senangkan..Pas nyusu kejap,aku pun join amik gambar. Nyusukan baby kejap je. Klu tak nanti kang,kita dok sibuk2 terpusing2 cari tempat nyusu,org dah habis bgambar, tak ke kempunan kita nak bergambar..ngee..:)


*taraa..kan aku dah cakap tadi, wpun menyusu badan, tapi aku tetap tak mau ketinggalan apa2..hehe..;) Senangkan kalau "fully breastfeeding" nih
. Anytime anywhere..Wah,tetiba dpt idea nak guna ni sbg tagline aku..!


Lastly, this is a picture of my family sebelum kelahiran Muhammad Ilman bin Mohd Saiffuddin (10/1/2011).

6 ulasan:

sya_daniel berkata...

wah...betul2...anytime...anywhere...jaja pun wat cam tu gak. tp tercr2 gak ah tmpt yg sesuai...pengalaman yg tak leh lupe...penah nyusukan baby kat tepi eskalator depan kamdar mid valley..fuhh....tahu je ah kn..mid tu kalu weken...tp wat muke slambe je ah...diri rase bangga sbb bf....

zahirah zainal berkata...

wah..bagus2..betul tu, seharusnya kita berbangga semasa breastfeed in public, supaya, dpt merangsang ibu2 lain atau parents yg lain utk breastfeed, n dpt tunjukkan bhwa breastfeeding ni, senang sgt, anytime, anywhere..tak payah nak bwk thermos segala nak prepare susu...Tahniah jaja..I'm proud of u! :)

Tanpa Nama berkata...

sy pnah susukan bb di kedai mkn..time tu gak ada sepasang couple lalu, wife tgh peknen..diorg senyum je pndang ktrg...hehe..

zahirah zainal berkata...

diorg senyum ada makna tu..hehe...dlm hati diorg mesti rasa bangga sbb ada ibu yg sggup menyusukan anak wpun d tmpt yg sibuk...:)

Nieza Adam berkata...

still remember 1st time bawak RAYYAN keluar. RAYYAN kalau ader Niza jgn harap nak minum botol nasib ader nursing cover..selambe badak dalam secret recepi tu bagi dia minum susu.. hikkhikkk kelakar gilerr.. tapi best tau..

zahirah zainal berkata...

nieza~ yes...sweet moment! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...