My F.r.i.e.n.d.s

Sabtu, 5 Mac 2011

Panaskan susu, guna warmer @ rendam air panas?

Hmm..tiba2 rasa nak tmbh satu lg entry..Igt nak rehat dah td..Tp, dsebabkan ada one of my bestfren ni btanya ttg camana nak panaskan susu,so aku nak smbug cite lgla..




Pasal panaskan susu ni,pastikan susu dah cair, jgn amik direct dari tmpt beku tau! Sejuk beku, rendam ngn air panas, alahai...kang hilang plak segala nutrien susu tu. Cara nak panaskan, yg biasa aku buat, simple je, tuang air panas ke dalam mug, then masukkan botol susu tu. Rendam seketika dlm 5-10 minit, test dulu panas dia ok tak. Titik kan aje susu tu skit kat tgn kita. Klu dah suam..bolehla bg pd baby..


(**Warmer ni, lebih selamat dan terjamin, sebab kita hanya perlu masukkan air ke dalam warmer, kemudian masukkan botol susu. Warmer akan keep warm air tu sehingga 45 darjah. Nutrien dalam susu ibu mudah rosak apabila direndam dalam suhu terlebih panas. Walaupun kita terleka akibat sibuk wat benda2 lain, tapi susu kita tetap keep warm maximum 45 darjah.)


Sbnrnya,klu nak selamat n ada duit lbih, better belikan warmer utk pgasuh anak kita. Bukan pe, biasa pgasuh nak cepat. Kdg2 dah terlebih panas,klu takpun, msh sejuk lg, bila time anak kita dah melalak nak susu,akibat panik, diorg kdg2 main kasi je. Coz pernah terjadi kat anak aku sdiri..Bengang betul n sedih giler rasa,bila tgk anak kita minum susu, sejuk mcm minum air dlm peti sejuk. Alasannya, tak smpt nak panaskan..Sabar jelah..Ksian WAFIY... :(

Hmm..klu yg beku pulak,biasanya kita kena cairkan dulu tau..Jgn main panaskan..Sia2 je, bg anak susu yg dah hilang nutrien..Biasanya,susu beku,balik dr ofis,dlm kul 6 ptg,aku akan trunkan kat bhgn bwh, spy, bila esok pg nak htr pd pgasuh, susu tu dah cair..Hrp faham ye kwn2..

Klu ada apa yg kurg,silalah tambah. Klu ada ptanyaan, tanya je..Aku akan cuba mjawabnya stkat yg aku tahu n mampu..Aku hya bcrita bdasarkan pgalaman aku sdiri selama menyusukan anak aku yg sulung shgga 1 thun 10 bulan..Hmm..agk frust sdkit coz tak smpi genap 2 thun..Niat 2 thun,tp apakan daya, dia yg nak bcerai sdiri..Aku yg nangis tau! haha..Sbbnya, tersilap teknik,pas bersalin, susu tu msh colustrum lg, offer kat si abg...agknya rasa lain..terus dia tobat, tanak nyusu.. :(

15 ulasan:

zahirah zainal berkata...

hmm..nak tambah skit. Klu susu yg kita buat stok,kita simpan dlm plastik aiskrim ke,atau plastik memg khas utk storage tu,kita kena tuangkan ke dalam botol dulu,baru leh panaskan.Pernah terbaca hal ini kat blog mana dah lupa. Tp,memg penulis tu ckp,klu panaskan direct, plastik tu akan mengeluarkan bahan kimia yg berbahaya.Wallahualam..(Saja nak btau,coz sdiri yg pernah buat. Nak mudahkan tugas pgasuh punya pasal. :( )

mus@are berkata...

Tiyah..setahu akak ..kita tk leh guna warmer..kerana seolah2 kita panaskan guna api.

zahirah zainal berkata...

Kak mus, thanx 4 ur comment. Hmm, pasal warmer tu, memang warmer yg khas utk panaskan susu. Letakkan air kat dalam dia, pastu, dia akan keep warm air tu sehingga 45 darjah. Itu lebih selamat, dan lebih baik utk maintain nutrien susu tu, sbb tak terlebih panas n tak terlampau sejuk. Cara panaskan pun sama macam kita rendam dalam air panas. Cuma air panas dalam warmer tu,memang khas utk panaskan susu ibu.

soclose2213 berkata...

nk tanyala warmer yg sy beli kena panaskan dulu 70 darjah kan..bila lampu dh padam baru letak 40 darjah..betul kan gitu..jwb nnti emailkan ke sy..tq

anaconda2213@gmail.com

zahirah zainal berkata...

soclose2213~ Salam, sori sesangat 4 d late reply...coz, sangat2 bz...atas urusan yg sgt penting!..Thank ye, coz sudi bertanya... :)

Cara penggunaan warmer tu, apa yg sy belajar dr sales person yg jual barang tu, dia kata, mula2, tuang air sebanyak 90ml dalam bekas warmer tu. Kemudian rendamkan botol susu, putar punat kepada 40 darjah, biar sehingga 10 minit (jangan angkat2 botol tu). Kemudian, baru angkat keluar botol susu tu. Biasanya, dalam 10 minit, susu tu dah suam. Kalau nak confirm, leh try panaskan air sejuk. Masukkan air sejuk dalam botol susu tu. Cuba panaskan. Dapat tak suhu suam tu...

Kalau tak dapat suhu tersebut, cuba anjakkan dalam 15 minit. Mungkin, setiap warmer, lain2 cara penggunaannya.

Untuk lebih pasti, sy cadangkan, call tempat kita beli tu. Diorg lebih tahu cara handle warmer tu. Takut salah cara, nanti susu tu, ter 'over heat pulak. Ok.
Selamat menyusu...! :)

Tanpa Nama berkata...

salam...mcm mane pulak ig gunakan microwave utk panaskan ebm?

Tanpa Nama berkata...

Xboleh la panaskan guna mwave..hilang sume nutrien satg..

Tanpa Nama berkata...

boleh ke kita panaskan susu tu berulang kali?

Tanpa Nama berkata...

susu yg dh dipanaskan hanya boleh btahan 1 jam (ada yg kata smp 4 jam bgantung pd susu rupa bntuk n bau susu dlm tmpoh tu)..slps tu kne buang n xlei dpanaskn smula..

1 lg nk share cara untuk cairkn ebm. sy smpn ebm dlm bekas dadih so slalu kul5 pg sy bgun rendam bberapa bekas (mngikut kperluan) dlm bekas besar brisi air paip..nnt kul7 tyme nk msukkn dlm botol2 susu dh cair 90%-100%..(biasa lps 1.5 jam confirm 100% cair)

sy slalu wt cmni sbb kalo turun dr mlm syg kalo tibe2 pg sy xjd anta ank p bs(sy@ank xsehat), syg plak susu dh cair byk..stok sy dh la xbyk n tyme ngan sy ank lbh suke df...=)

~RahmaHafifi~ berkata...

warmer bole guna botol size lain2 ke?ke ade certain botol die xleh masuk?

Rose berkata...

boleh kan kalau mula2 keluarkan dr peti sejuk n rendam dlu dengan air paip biasa then dh cair ais nye baru rendam dengan air panas??

Tanpa Nama berkata...

salam,

susu ibu dipanaskan pada suhu 45c, tp dr apa yg saya belajar (medical) protein akan rosak jika suhu melebihi 42.5c. susu adalah protien. begitu juga dengan susu formula, jika serbuk susu formula dicampur dengan air panas melebihi 45c maka protien didalam susu formula juga akan rosak. saya telah menyemak beberapa kali menerusi buku2, bertanya pada professor saya dan kajian sendiri di lab. oleh itu, saya mengambil cara paling selamat iaitu directfeeding.

Emme Marina berkata...

memang menarik info-info sis.. saya pun baru nak start bf, rasa bersalah sangat sbb dua anak pertama tak bf, kdg2 pernah kate kat hubby, susu takde la, payah la.. Allahuakbar, menggigit2 rasa bersalah ni. sedang belajar ni, ada lagi 2 bulan lebih before sy due anak ke-3. ikutkan anak 1 and 2 masih menyusu. mudah-mudahan info2 ni dapat meningkatkan lagi tahap ilmu, kesedaran serta pelbagai lagi lah!. sila la lwati blog saya jgk sis. mana tau ada yang salah. bole sis betulkan.

www.islamdanana.blogspot.com

sy pun dah follow blog sis.

emelia berkata...

salam..tumpang tanye la..bs sy complain gune warmer susu lmbt panas..jadi die masak dlu air then baru buh dlm warmer tu..n sy ade terbcae gak ade org buat dlu suhu 70 then tukar pada 40.. le x pd pendapat cara yg sesuai..kdg2 baby lmbt susukn mengamuk jadi bs pon kdg2 nk cpat takot die gune teknik salah plak..huhu..sian baby nnt..

Cikgu Husna berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...