My F.r.i.e.n.d.s

Selasa, 16 Ogos 2011

Cara merancang kehamilan secara semulajadi.

 (***Hanya utk ibu yang FULLY BREASTFEEDING sahaja)


Salam ramadhan,

Syukur alhamdulillah, hari ini, dapat juga berpeluang utk share ilmu baru berkaitan breastfeeding ni. Hari ni, aku nak share tentang cara merancang kehamilan (yang aku praktikkan selama ni), tanpa makan sebarang ubat N lain2 tu.

Tapi, ada beberapa syarat yang WAJIB dipatuhi. Antaranya;-

1. Mengepam serta menyusu dengan konsisten. Iaitu, dengan selang masa menyusu sekurang2nya setiap 2 jam, atau paling lewat nak jarakkan pun, tidak melebihi 3 jam setiap hari.
2. Bila anak dah capai usia 6 bulan, biasanya, sudah diberi makan makanan separa pejal. Kebiasannya, selepas makan, bayi akan kurang menyusu pada waktu tertentu (ketika lepas makan tu). Sebabnya dia dah kenyang. WAJIB perah keluar susu yang ada, sehingga kosong kedua-dua breast.(boleh simpan susu ni, buat stok)
3. Kerapkan menyusu pada waktu malam (kalau ada ketikanya, baby kenyang dan tak mahu menyusu, WAJIB bangun sekejap dan perah susu keluar).
4. Jangan sesekali, biar breast bengkak! Bila breast bengkak, akan menyebabkan sejenis protein FIL (feedback inhibator of lactation) memenuhi ruang susu. Fungsi protein ni, akan merehatkan kilang susu dari proses susu lagi. Sebab tu, kalau kita biar breast bengkak, dia akan membengkak sehingga semaksimum yg boleh, kemudian breast kita akan mengeras macam batu. Tapi, tak meletup kan! Sebab, fungsi FIL ni, dah sekat kilang dari buat susu lagi. Kalau kita biasakan selalu, lama-kelamaan susu akan berkurang. Sebab, secara automatik kita akan hantar signal ke otak, bahawa susu tak diperlukan sebanyak itu lagi. So, susu akan semakin berkurang dan makin lama akan mengering.

***Segala syarat2 di atas kalau dipenuhi, INSYAALLAH, mummy takkan mengandung, sebab kita tak beri peluang pada rahim kita untuk menjalani proses ovulasi.
Sebab tu, di dalam al-quran ada menyatakan, najis air kecil bayi lelaki berusia bawah 2 tahun (YANG HANYA MINUM SUSU IBU SAHAJA), tidak najis. Setakat percikkan air saja di tempat tersebut.
Maknanya, pada zaman nabi dahulu, ramai ibu2 yang menyusukan anak mereka secara sepenuhnya, TANPA bendasing lain SELAIN DARI SUSU IBU selama 2 tahun.
Subhannallah, besar nikmat Allah beri. Dahla, anak minum susu ibu sahaja dah jimat banyak,mengeratkan kasih sayang ibu dan bayi,serta meningkatkan perasaan keibuan dan lain2 lagi, kemudian, menjarakkan kehamilan secara semulajadi, tanpa perlu keluarkan duit serta makan itu ini juga. Bestkan! :)...

Aku pernah berbual dengan seorang mummy yang "fully breastfeeding" anak dia, tanpa beri makan apa2 pun anak dia, hampir setahun setengah. Anak dia sihat dan cergas. Yang "amazing"nya, selama itu juga dia tak pernah didatangi period langsung. Yang penting, dia tak makan apa2 pun untuk merancang kehamilan.

Cuba baca artikel yg aku petik dari website:- www.askdrsears.com

"I've heard that breastfeeding can keep me from getting pregnant. Is this true?"
Yes, as long as you nurse according to the rules of natural child spacing. The same hormones that make milk suppress the release of reproductive hormones. While breastfeeding full-time most mothers do not ovulate and do not have menstrual periods. This means that you can't get pregnant, at least for a while. It's as if your body is telling you, "Nourishing one baby is all you can handle at the moment. It's too soon for a sibling."

"How reliable is breastfeeding as a natural contraceptive?"
You have to follow the rules of the game to get the full benefit of breastfeeding's effect on fertility. In the last ten years, lactation researchers have developed the lactational amenorrhea method of family planning, called LAM. Research shows that LAM's effectiveness in preventing pregnancy is better than 98 percent, a figure that compares well with artificial methods of birth control. According to LAM, a mother can rely on breastfeeding for protection from pregnancy if she can answer "no" to the following questions:

  • Have your menstral cycles returned?
  • Are you supplementing regularly or allowing long periods without breastfeeding, either during the day (more than three hours) or at night (more than six hours)?
  • Is your baby more than six months old?
Studies have shown that most mothers who are breastfeeding exclusively remain infertile for more than the six-month period covered by LAM. Ovulation and menstruation return only when the baby starts to nurse less often and prolactin levels fall.

4 TIPS FOR USING BREASTFEEDING TO DELAY OVULATION
  1. Practice unrestricted breastfeeding without regard to schedules. Usually six to eight breastfeedings a day will suppress ovulation.
  2. Don't train your baby to sleep through the night. (The milk-making hormones that suppress ovulation are highest between 1 a.m. and 6 a.m.) Nighttime nursing is important to the suppression of fertility. Sleeping with your baby facilitates unrestricted feeding at night.
  3. All of baby's sucking should be at the breast, for comfort as well as food. Avoid the use of supplemental bottles and pacifiers.
  4. Delay the introduction of solid foods until age six months or later. Solids should provide additional nutrition, not substitute for breastfeedings.
The key to using breastfeeding to delay the return of fertility is frequency of breastfeedings. Because prolactin clears so rapidly from the blood, frequent feedings are necessary to keep it high enough to suppress ovulation. As baby nurses less frequently, prolactin levels fall, reproductive hormones rise, and fertility returns.

If you follow these rules, you may enjoy a period of lactation amenorrhea (no menstrual periods) that lasts thirteen to sixteen months. In fact, research has shown that women who practice natural mothering according to the above rules will average 14.5 months without a period following childbirth. Remember, this is only an average. A few mothers will experience a return of menstrual periods by six months, others not until two or three years.

When menstrual periods return, the first one is often anovulatory, meaning that it is not preceded by ovulation (the release of an egg), and thus you could not have gotten pregnant before this first period. However, about 5 percent of women do ovulate before having their first period, and the longer you have gone without having periods, the more likely this is to happen. Thus it's possible to become pregnant while breastfeeding, even if you are not menstruating. Once your periods resume, you should assume that it is possible for you to get pregnant, and you should take precautions if you don't want to add another child to your family in the near future. This might be a good time to learn about natural family planning methods, which enable you to determine exactly when you are ovulating and could become pregnant. Or you may decide to use another method of birth control as breastfeeding's effect on your fertility fades. See Couple to Couple League International at http://www.ccli.org/.

Sometimes women who are nursing older babies or toddlers want to get pregnant and find this difficult while they are breastfeeding. The baby's nursing may continue to affect a woman's fertility even after her periods have returned. This can be very frustrating. Sometimes getting the toddler to cut back a bit on breastfeeding, especially at night, can make it possible for mother to conceive.
 ***************END**************
Tapi, ada gak mummy yang "fully breastfeeding", mengandung jugak. Sebabnya, tak memenuhi syarat yg ditetapkan. Aku lah tu orangnya.

Biar aku cerita hal yg sebenar dulu tentang pengalaman aku mengandung yang kedua ni, sebelum korang berfikir yang bukan2.

Sebenarnya......aku bukan termengandung! Aku yang nak mengandung. Pada ketika tu, punyalah susah, sebab aku tak period lagi. Aku usaha macam2, supaya dapat mengandung lagi. Sampaikan, aku beli "pregnancy test" tu, dekat 18 kali, asyik negatif je (sebab orang kata, kalau tak period pun, kena jaga2, ada kemungkinan kita mengandung). Tapi, memang NEGATIF. Penat aku.

Sampaikan, aku solat hajat n kerapkali berdoa, supaya Allah izinkan aku mengandung lagi. Dalam masa yang sama, WAFIY dah start makan, N kebetulan aku pun dah malas nak perah kerap2 sangat. Sebab sejak WAFIY dah makan, susu aku selalu berlebih sebotol dari rumah pengasuh. So, aku ada banyak stok. Jadi takdelah beriya sangat nak perah susu macam dulu2 lagi. 

Kalau kat rumah pun, kalau dia dah makan, dia nyusu sikit je, pastu breast rasa penuh je lagi. Aku tak perah pun. Lama gak aku biarkan macam tu, diizinkan Allah aku pun period buat pertama kali.

Pas dah period, macam2 cite pulak, hasil susu kurang sikitla N macam2 lagi (len kali citer, nanti penat pulak nak baca).

Period sekali je, (next month tak period,) N alhamdulillah, aku disahkan mengandung. Bergenang airmata aku bila aku disahkan mengandung oleh doktor. Sebabnya, itulah pertama kali, aku rasa perasaan "menunggu". Masa WAFIY, aku kawin, terus pregnant. (Tak sempat period.) Jadi tak sempat rasa "menunggu" tu.

So, inilah kenyataannya, aku yang nak mengandung. Dan kebetulan, aku seolah2 membenarkan diri aku untuk mengandung lagi, dengan mengurangkan masa mengepam tu. Maka, terjadilah proses ovulasi di dalam rahim aku.

Cuma bila mengandung, stok susu tak banyak, tambah lak ngan kesan hormon mengandung, nipple aku sakit. So, aku tak ngepam, cuma direct feeding saja. (part ni yang aku sedih, sebab aku terpaksa campur susu WAFIY ketika dia dengan pengasuh, sebab bekalan tak cukup, dah pernah citer tentang ni, dalam entri yg lama. Sebab tu, aku beriya sangat suh mummy kumpul stok banyak2 selagi boleh, supaya, bila terjadi hal yg sama, anak kita masih menyusu "susu ibu" lagi, tanpa perlu campur susu lain.)

So, kepada mummy2 yang tak nak makan apa2 sebagai perancang kehamilan. Habis je nifas, jaga betul2 penyusuan kita, supaya kita tak sempat pun nak period, sehingga 2 tahun. Lepas 2 tahun, bolehla kalau nak ngandung lagi.

Sekian dulu untuk kali ini,
Happy breastfeeding !... ;)

***Disclaimer: Setiap individu dgn individu yg lain, berbeza tahap kesuburannya. Sila rujuk kepada pakar O& G serta pakar laktasi untuk sebarang keputusan. Artikel di atas, sekadar perkongsian pengalaman dari penulis serta ibu2 lain.









13 ulasan:

nora rashid berkata...

salam...nk tya ye...saya ni slalu sgt bengkak susu...ank dah 6 bulan dah mkan mnkn pejal...so banyak la masa nk mngepam..stakat ni masih konsisten 3 jam 1 kali...saya kak perasan tiap kali bengkak susu kat nipple saya ada mcm "ulser" n saya dah kenal pasti kt situ yg tersumbat dan punca bengkak...nak tanya ye...macam mana ye boleh jd ulser tu??

tQ

zahirah zainal berkata...

nora~ salam...
Tq sudi bertanya...
Banyak betul susu dia..!!!..hehe..:)
Atau pun, mungkin, anak nora minum sikit je, tu yg breast tak kosong sepenuhnya.
Jadi, ada baiknya, lepas nyusu, kosongkan breast terus. Tak payah tunggu setiap 3 jam atau bengkak baru nak pam. Supaya dapat control liang susu tu, dari semakin tersumbat.
Pasal tersumbat tu, kebiasaanya, mungkin berlaku kesilapan semasa kita menyusukan anak atau semasa kita mengepam.
Mungkin, ketika menyusu, cara anak "latching" tak betul, atau pun ketika mengepam, nipple kita tak dimasukkan betul2 'centre' dekat dalam corong.
Walau dengan sedikit kesilapan, liang susu kita boleh tersumbat dengan begitu mudah.

Sy cadangkan, semasa nyusukan anak, cuba nora menyusu sambil urut2 sikit sekeliling breast. Cuba tekan secara lembut sambil tolak ke arah keluar, seolah2 menolak susu tu keluar puting. Beri tumpuan pada bahagian yg kerap tersumbat. Insyaallah, lepas ni, masalah tu akan berkurang.

Masa anak yg pertama dulu, ada juga sekali dua sy kena macam ni. Mungkin sebab dulu, sy kurang mahir lagi. Tapi, sekarang, alhamdulillah, masalah ni, tak berlaku lagi.
Tp, sy ada hadapi yg lagi dasyat dari nora. Liang susu sy tersumbat, sampai berlingkar salur2 susu tu, keras macam batu. Nanti sy akan share pengalaman yg ini. Insyaallah...
Sebenarnya, setiap yg berlaku tu ada hikmahnya. Boleh digunakan sebagai pedoman pada masa akan datang pula.

***Kalau masalah tersumbat tu ada lgi, sila maklum pd sy. Sy akan cuba tanya pakar laktasi kat tempat sy kerja ni. Ok..tq..:)

Ingat detik2 ni, pada masa akan datang, ia akan menjadi detik paling manis dalam hidup kita...:)

Selamat menyusu, semoga berjaya hingga 2 tahun...

nora rashid berkata...

insya allah...sy amat berharap dpt bF bby smpai umur 2 thun..tq ye atas info tu...amat membantu..

JIVEBUMZ berkata...

wah bagus artikel nie.. harap2 saya tak mengandung lagi sehingga baby dah masuk 2 tahun..

pump jgn tak pump!

zahirah zainal berkata...

jivebumz~ tulah...harap2 kita tak mengandung sampai 2 tahun, N after 2 years, nak mengandung balik..leh tak gitu?hehehe....:)

zahirah zainal berkata...

nora~welcome...:)
Insyaallah...mudah2an kita berjaya hingga 2 tahun ye...

Baya Musa berkata...

salam,nk tnya...fully breastfeed sehingga 2 thn adakah mksudnya tak beri mknn separa pejal slps 6 bulan?

thanks

orangbiasa berkata...

zahirah...sy nak tanye..sy baru pas suci darah nifas sbb baru pas abis pantang..artikel ni sesuai x utk sy yg czer semasa bersalin?sbb sy mmg kene jarakkan 2 thn kan sbb czer..nak rancang sendiri takut sbb kang terlekat ssh plak..de kwn yg rancang sendiri ank umur 7 bln dah mengndung..risaunye sy kalo terjadi begitu kt sy..tp ank sy mmg kerap sgt menyusu dan sy pula suri rumah.nak tanye pendapat zahirah..mekasih

waheeda zamzam berkata...

salam..
saya nak minta pendapat puan.
saya nak buat BF ni pada anak yang bakal lahir nanti. masalah saya anak akan tinggal di kg buat sementara. macam mana saya nak buat stok susu? saya akan balik kg seminggu sekali. jarak hanya 2 jam perjalanan. mcmana saya nak cukupkan stok susu utk 5 hari? harap puan dapat membantu..

ID berkata...

salam...masa anak saya 6 bulan ke bawah tak campur fm..bf shj..now sudah 6 bulan ke atas dah campur fm..cuma anak sy lebih kepada bf...fm kurang la..sebab boleh makan asasi kan..adakah saya dikatakan fully bf ye???if tak sy rasa ralat sangat sebab turut cakap orang tua...

Ayuw Mady berkata...

Seronok baca cerita awk. Saya mmg mncari ulasan psl merancang sendiri.sbb sblum ni saya mkn pil.bdn gemuk. Now..baby baru 4 bln. Saya dh stop oil n mkn jamu MAB. Apa yg difhmkn boleh ganti oil prancang. Tp saya takut terlekat...omg. Trfikir boleh buang dlm ke.. Pastu baca cerita sis ni lega hati ni sbb saya fully bf..

ummu khayla jual vitamin berkata...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. tips pemakanan sihat untuk yang merancang hamil.

Atin berkata...

Salam puan..nak tanya jugak..
baby sy da 4bulan.sy pump hanya time bekerja.memalam baby mmg tdo lenaaa sampai ke pg..sy x pump pun time memalam (letih nye pasal) .
tiap2 pg mmg bengkak la..
adakah selamat utk merancang sendiri?
dan satu lg,mcm mane nk tau breast kta betol2 kosong?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...