My F.r.i.e.n.d.s

Selasa, 10 Mei 2011

Jangan biar breast bengkak, nanti susu ibu berkurang!

Salam, arini aku nak cite pasal entri ni sebab terkenangkan semalam aku jadi Emcee untuk satu event (5 Mei 2011). Jadi Emcee, kalau ada function, payah gak kan. Dalam kes gini, kenala pandai2 curi masa untuk mengepam @ memerah susu. Hmm,utk kes semalam,pam spectra3 kesayangan aku, aku sengaja tinggalkan. Sebab aku naik keta ofis. Bayangkan, semua lelaki weh..Aku sorg je pompuan dlm keta tuh. Punyala segan. Tp, takpela. Demi urusan kerja. Lagipun, semua  tu org yg aku biasa dan kenal.
Ok, program aku semalam, start kul 6.30 pagi,N dijangka habis dalam kul 11 pagi. Apa yg aku lakukan ketika time ngepam aku dah tiba? Kul 9 pagi, peserta larian dah bergerak, so aku ada masa tuk pam susu. Tp, port tak de lak. Nasib, aku bitau kat En Nazril N En Helmi, diorg cadangkan perah dalam keta. Syukurlah…Dapat kunci keta, bestnya. Aku mulakan aktiviti memerah. Nasib aku ada bawak botol susu (dah siap2 steril). So, apelagi, bahagianya dapat keluarkan susu. Walaupun aku kurang mahir nak memerah guna tangan, tapi syukur alhamdulillah, dapat sebotol gak.
Tupun, aku cuma lambat 15 minit je,(biasa waktu pam aku kul 9 pagi) ,kul 9.15 pagi susu aku dah kuar. Breast aku pun dah bengkak. Biasa kalau pam ikut waktu,jarang breast bengkak. Tapi, maybe sebab aku kuar rumah awal, so aku dah terskip masa menyusu anak aku yg kul 7 pagi punya. Tulah, yang wat bengkak agaknya.
So, pengajaran yg aku nak cite kat sini, sebelum ni, masa ank yg 1st dulu, time aku jadi MC kat Hotel mana dah lupa, untuk satu function. Leh pulak, aku biar je bengkak tu, sampai function tu habis. Hmm..balik rumah memang syok sebab sekali pam dapat 14.5 oz tu. Dekat 3 botol 5oz. Best kan! Tapi, esoknya susu macam berkurang sedikit dari biasa. Rupanya aku ada terbaca suatu maklumat tentang breast yg dibiarkan bengkak lama, nanti dia akan keluarkan suatu cecair yang berwarna kuning, aku dah lupa apa nama sainsnya. Cecair tu akan tutup salur2 susu kita, supaya stop jap dari menghasilkan susu. Bukan stop yang maksudnya susu tu terus berhenti. Tapi dia akan suh kilang2 susu tu berehat seketika. Sebab tu,kalau korang perasan. Breast korang yang tengah bengkak tu, kalau korang biar lama2, atau hari2, sengaja tak pam atau keluarkan susu tu, lama2 susu kita makin berkurang N akhirnya mengering. Sebab tu,biasa kalau korang dengar citer,ibu2 yg naik ofis, time pantang banyak susu, tp bila naik ofis susu semakin sikit N last sekali kering. Sebab diorang tak pam. Camana nak produce susu yang banyak kalau rangsangan N permintaan tiada. Jangan lupa, susu ibu ni, adalah berdasarkan konsep, MORE DEMAND=MORE SUPPLY. Ingat tu,ok!!! …. ;)
Kesan @ keburukan kalau biar breast bengkak:-
1.      Boleh menyebabkan demam, seterusnya jangkitan pada salur susu.
2.      Susu berkurang, sebab tiada demand (permintaan).
3.      Kalau terlalu bengkak, susah nak keluarkan susu tu, sebab breast akan jadi terlampau keras, nak kena tuam dulu bagi lembut sikit baru perah. (tapi memang payah N seksa)
4.      Mungkin boleh menyumbang kepada salur susu menjadi tersumbat.


Lebih baik:-

In case, botol susu dan pam tiada ketika waktu memerah tiba @ kesuntukan masa untuk mengepam.
Cth: ketika ada function @meeting, baik gi toilet.Kita perah susu, kasi keluar je susu yg ada, supaya kilang akan hantar signal supaya produce lagi susu. Daripada, kita sayang susu tu, tunggu sampai habis meeting, breast dah bengkak macam batu, badan dah menggigil rasa nak demam,baju basah susu tumpah, baru terhegeh2 nak pam. Esok tengoklah, susu kita akn berkurang. Sebab signal hantar pada otak supaya jangan produce susu lagi. Susu tiada permintaan. Kalau sekali-sekala tak pela. Esoknya, ganti balik pam 2 kali ganda untuk maintain production susu. Tapi, kalau hari2 biarkan gitu, makin lama SUSU MEMANG AKAN BERKURANG!

OK sahabat…., semoga berjaya aku doakan pada kalian. Semoga BERJAYA MENYUSUKAN ANAK DENGAN JAYANYA. Semoga anak2 kita menjadi anak2 yg mendengar kata serta soleh dan solehah. Banyakkan berdoa semasa menyusu. Semoga setiap titis susu yg mengalir, menjadi darah daging yg sempurna pada anak2 kita dengan izin Allah, menjadikan mereka hamba2 yg takut kepada Allah serta menjauhi perkara2 yg dilarangNya.

Sebabnya, kita merasa sangat bahagia ketika mereka masih naïf dan kecil. Masih kanak2 yg tidak tahu2 apa2. Masih suci dan bersih. Alangkah bahagianya menatap wajah anak2 yg comel serta manja itu.

Tapi, malangnya, bila mereka dewasa, melawan pula kata2 kita serta melakukan perkara maksiat serta perkara2 mungkar yg lain yg mana bisa melukakan hati2 kita. Kerana, setelah mereka keluar dari rumah kita, jauh dari pandangan kita,kita tak bisa lagi mengawasi setiap gerak-geri mereka, hanya doa yg mengiringi…

Untuk itu, betulkan diri kita terlebih dahulu, muhasabah diri selalu, semoga kita saling menjadi contoh serta ingat mengingati sesama yg lain.

(pesanan & peringatan untuk diriku sendiri sebagai seorang wanita, isteri, ibu, anak, kakak, adik serta saudara sesama islam)

Peace…. J

3 ulasan:

Azrina Mohd Tajul Ariffin berkata...

Salam kenal zahirah, saya minta izin buh blog zahirah dlm geng ibu menyusu. Saya mmg nak kumpul blog2 ibu menyusu. Selamat menyusu!!

zahirah zainal berkata...

azrina~wslm...terima kasih...boleh saja...malah sy merasa terharu pula..:)

Tanpa Nama berkata...

best btul la blog ni...izinkan saya bookmark blog ni ye supaya senang untuk dijadikan panduan.. saya mmg tgh struggle utk fully bf baby boy saya yg berusia 4 bulan.. thanx so much!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...