My F.r.i.e.n.d.s

Khamis, 1 Ogos 2013

Mudahnya 'breastfeed', subhanallah......


Salam Ramadhan buat semua pembaca blog yang dikasihi... Apa khabar semua? Lama sudah kita tidak bersua, rindu rasanya untuk mencoret sepatah dua kata... (sepatah dua kata ke...huhu)

Sorry, sebab lama sangat tak update blog. Busy sangatlah kata kan... Sorry juga kepada mummy yang hantar email n PM me di facebook yang tak berbalas... Ada yang sempat reply, beberapa je, yang lain saya tak balas bukan sebab malas nak balas, tapi serius memang tak sempat... Sebabnya, bukan satu dua persoalan...(banyak masalahnya...tak terkejar...) ...huhu...sedih sangat tak dapat attend :(

Tapi, doaku sentiasa mengiringi kalian mudahan berjaya serta dipermudahkan urusan penyusuan sehingga 2 tahun...Amin... In shaa Allah...

Oh ya, apa yang buatkan saya sangat bersemangat dan teruja untuk mencoretkan sepatah dua kata pada kali ini ialah disebabkan pagi tadi...(maka bermulalah kisah.....)

Pada pagi subuh tadi,sedang elok-elok bertadarus dengan encik suami, tiba2 terdengar suara si Anas (oh ya, saya sudah bersalin my 3rd baby pada 23 April 2013 yang lepas...) melalak dengan kuatnya... Terlalu haus lah tu agaknya, kot dah menggeliat2 terlampau lama, maknya takde dcc (tengah ngaji kat bilik sebelah), mengamuklah dia ngan suara gagahnya (baby boy)....

So, kelam kelibutlah mamanya tanggalkan telekung bagai, berlari mendapatkan si anak, n cam biasa, lompat katil, terus nyusukan dia....

Tengah nyusu dalam kegelapan subuh yang hening, saya tak henti2 mengucapkan syukur kepada Allah (Alhamdulillah...)atas rezeki (susu yang mencukupi) yang telah Allah berikan kepada saya dan si anak ini...serta kekuatan untuk menyusu sepenuhnya bermula sejak dari anak pertama lagi... Sebabnya.......

Bayangkan, kepanikan tadi (anak melalak), saya terus melompat ke katil n suakan 'breast' kepada si anak tanpa perlu buat itu ini... Saya terbayangkan, ibu yang tidak menyusu badan, mungkin akan kelam kelibut membancuh susu formula, tah bancuhan terpanas ke..., tah terpekat ke..., tah terkurang bancuh ke...dan sebagainya mungkin akan terjadi.... Atau botol susu dah diguna belum sempat dibasuh, mungkin akan dibasuh sekadarnya...(kurang bersih atau berbaki sabun) dan terus dibancuh susu baby.... (sekadar bayangan gurauan...kalau itu tak mungkin berlaku...maaf ya). Ini sekadar bayangan sekiranya saya yang tidak menyusu badan, ada kemungkinan akan berlaku situasi ini... Tidak mustahil kan... Hati si ibu, atau ayah mana yang tidak panik pabila terdengar laungan (bukan laungan azan...) tangis  si anak kan... :)

So, pada bakal mummy, usah berlengah2 untuk set minda, wajib menyusukan anak (breastfeeding), pada bakal ayah, study tugas anda sebagai penyokong mummy tercinta (jadik pom pom boy...huhu...), pada pregnant mummy (yang pernah gagal breastfeed anak sebelum ini), sila dapatkan ilmu N pengalaman dari ibu yang berjaya, lain-lain golongan...silalah bantu mereka2 ini dengan doa serta sokongan padu kepada usaha dan niat murni mereka.... Sebab 'breastfeeding' bukan mudah pada semua orang, tetapi akan menjadi sangat mudah sekiranya semua saling bekerjasama.... (yay...wonder pet!)...In shaa Allah...

K, itu sahaja perkongsian ringkas kita pada kali ini...Jumpa lagi di lain masa... ;)

Menyusu itu indah

Salam sayang,

atia


5 ulasan:

Allene berkata...

alhamdulillah.. mummy milk the best..

Baya Musa berkata...

Alhamdulillah, dgn izin Allah n guidance from atia sy still bf my son , nw 1 y 10 mnths...
Semoga Allah memberkati hidup atia sekeluarga...in

Baya Musa berkata...

Alhamdulillah, dgn izin Allah n guidance from atia sy still bf my son , nw 1 y 10 mnths...
Semoga Allah memberkati hidup atia sekeluarga...in

syamim mizwar berkata...

hi..lama jugak tertunggu2 sis update blog..Alhamdulillah..

semalat menempuh alam breastfeeding tuk kali ke-tiga

dan tahniah jugak !

a.t.u.l.a.s.c.a. berkata...

salam...alhamdulillah dengan izinNya serta ilmu di blog pn atia ni....saya pun sama macam pn.Baya Musa, dah fully bf my beloved anak pertama 1yr 10mth....tima kaseh bnyk2 puan atia banyak ilmu ttg bf saya cedok daripada blog ni....moga Allah rahmati puan skeluarga....amin...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...