My F.r.i.e.n.d.s

Selasa, 27 Oktober 2015

Gagal menyusu badan akhirnya terjun bangunan!

tiada susu


==== FITNAH AKHIR ZAMAN ====

Sebaik bangun pagi saya TERKEJUT lihat PM sehingga 73 secara tiba-tiba. Satu-satu saya baca (maaf tak sempat balas setiap satu). MasyaAllah berita tidak sepatutnya disensasikan, sengaja diperBESARkan demi mengaut keuntungan dunia.

Biasanya saya tidak MELAYAN perkara 'lagha' begini, tetapi memandangkan masih ramai ibu HEBAT yang memerlukan bantuan dan sokongan saya untuk berikan semangat semula kepada mereka maka inilah respon saya.

**************** FAKTA *************************

Apa yang menyebabkan meroyan atau kemurungan posnatum?

Kami kurang mengetahui kenapa setengah wanita menjadi murung dan yang lain tidak. Ia mungkin disebabkan kimia otak atau reaksi anda kepada perubahan-perubahan hormon yang berlaku dalam badan anda. Ada kalanya, perkara-perkara harian biasa sahaja boleh terasa terlalu membebankan. Apatah lagi keadaan-keadaan yang lebih sukar untuk diatasi, seperti:

> Kemurungan atau masalah sakit mental terdahulu, atau kemurungan semasa kehamilan.

> Suami yang kurang menyokong, atau tidak mempunyai keluarga atau rakan-rakan yang tinggal berdekatan.

> Masalah kewangan, perumahan, kerja atau perhubungan anda.

> Kelahiran yang rumit dan masalah kesihatan yang menyusul selepas itu.

> Mendapat bayi yang dilahirkan pramatang atau tidak sihat.

> Mendapati sukar untuk menyusu badan.***

> Ingatan-ingatan sedih yang melanda, seperti kematian salah seorang daripada ibubapa anda semasa anda masih kecil.

NOTA:
*** saya ulang sekali lagi MENDAPATI SUKAR UNTUK MENYUSU BADAN
*** saya ulang sekali lagi MENDAPATI SUKAR UNTUK MENYUSU BADAN
*** saya ulang sekali lagi MENDAPATI SUKAR UNTUK MENYUSU BADAN

Sebaiknya orang2 BIJAK PANDAI highlight MENDAPATI SUKAR UNTUK MENYUSU BADAN bukan GAGAL MENYUSU BADAN.

Simple comparison yang boleh saya berikan ialah dalam perniagaan, kita selalu sebut SUKAR untuk menJAYAkan perniagaan tetapi keSUKARAN itu menjadikan kita lebih HEBAT di masa depan.

Perbandingan seterusnya yang saya boleh berikan ialah dalam pelajaran, SUKAR untuk cemerlang di dalam pelajaran tetapi CABARAN itu menjadikan kita lebih BIJAK mencipta FORMULA baru.

Ini PRINSIP yang saya pegang dalam hidup saya! Dan saya harap anak didik saya juga begitu.

Tak pasti pula pada orang2 yang lain. Saya bukan tidak kisah pegangan hidup orang lain tetapi sebab mereka BERHAK memilih. Pilihan di tangan masing2. Jadi buatlah PILIHAN yang BIJAK!

Diakui MENYUSU bayi dengan SUSU IBU bukanlah MUDAH seperti yang DISANGKA dan TIDAK SEMUA BERJAYA mengharunginya!

Sebab itu, KAMI perlu berikan SOKONGAN kepada ibu yang masih ingin BERJUANG. Yang TIDAK MAMPU tidak mengapa.

Jangan SESEKALI maklumkan SUSU ANDA tiada, selagi anda BELUM dirujuk oleh PAKAR LAKTASI dan DOKTOR BERTAULIAH yang menentukan anda BENAR2 TIDAK MAMPU MENYUSUKAN.

Hakikatnya, KEJAYAAN di dalam penyusuan BUKAN MUDAH!
Hakikatnya, KEJAYAAN di dalam penyusuan BUKAN MUDAH!
Hakikatnya, KEJAYAAN di dalam penyusuan BUKAN MUDAH!

(maaf terulang pula)

Sebab itu saya tidak boleh terima ibu yang menyatakan mereka tiada susu. Susu anda ada. Dan saya ulang sekali lagi penyusuan susu ibu BUKANLAH MUDAH bagi sesetengah ibu. Terdapat BERIBU CABARAN yang perlu diharungi.

Sama seperti di dalam perniagaan. Ada yang berjaya ada yang GAGAL.

Sama seperti di dalam bidang kerjaya. Ada yang cemerlang ada yang biasa2.

Hakikatnya perjuangan SUSU IBU ini melibatkan wanita yang penuh dengan emosi dan juga warna-warni hati, begitu senang untuk dipermainkan oleh sesetengah pihak.

Jangan ambil kesempatan pada kelemahan wanita demi mengaut keuntungan dunia.

Lebih baik anda war2kan, CABARAN ibu yang BERJAYA menyusukan anak sebagai INSPIRASI kepada ibu2 baru.

> Kisah ibu yang kematian suami tiada sokongan moral, susu kurang bagaimana akhirnya berjaya menyusukan bayinya

> Kisah ibu yang gagal menyusukan kempat2 anaknya, akhirnya berjaya menyusukan anak KELIMA

> Kisah ibu yang mempunyai breast sebelah sahaja berfungsi, tetapi berjaya menyusukan anaknya dengan cukup.

> Kisah isteri kedua yang diabaikan suami, stress dan murung tetapi masih mampu meneruskan perjuangan penyusuan walaupun CAMPUR dengan susu formula

NOTA: Mereka ini asalnya ialah ibu yang TIADA SUSU kononnya.

Di sini saya senaraikan sebahagian kes yang saya kendalikan ya (sikit sahaja, kerana saya ini biasa2 sahaja) yang TELAH BERJAYA menyusukan anaknya sehingga kini dengan izin Allah:

Ibu yang tiada pengalaman menyusu dan keturunan tiada susu (motivate, give support n increase self confidence)

Ibu yang tiada puting dan puting tenggelam (bantuan alat dan sokongan moral)

Ibu yang anak tidak mahu menyusu 'direct' (exclusive pumping dan jadual rutin pam)

Ibu yang jatuh sakit susunya semakin kering (support & reset jadual pam)

Ada banyak lagi, tetapi ini bukan blog. Boleh google zahirahzainal. (blog pun lama tak update sebab sibuk dengan bisnes dan 'personal breastfeeding consultation')

Tetapi saya bukan nak iklankan diri saya. Dan saya tak ingin pun orang tahu siapa saya. Cukuplah sekadar anda ibu HEBAT yang LIKE page saya. Saya memang perlukan sokongan anda semua untuk terus memperjuangkan penyusuan susu ibu bersama2 anda.

Jangan lupa, saya juga pernah diuji dengan anak ketiga (TIADA SUSU). Tetapi Allah izin saya ketahui punca, rupanya serpihan plasenta masih terlekat di dalam rahim saya.

Kenalpasti PUNCA, insyaAllah anda berjaya!

NOTA: Kepada ibu yang tidak mampu, kami sesekali tidak pandang serong, sebagaimana di dalam al-quran turut menyatakan "jangan dibebani seseorang ibu itu untuk menyusu jika dia tidak mampu". Kerana bukan semua KUAT untuk harungi cabaran tidak tidur malam pam susu, dan CURI masa pam susu di pejabat walaupun 5 minit.

Disebabkan tidak semua mampu, jangan kita PAKSA. Dan disebabkan anda BERHENTI BERJUANG, cukuplah kegagalan sekadar di pihak anda. Usah diwar2kan sehingga menghantui ibu PERTAMA KALI untuk berjaya di dalam penyusuan.

Anda turut menanggung DOSA jika anda berjaya cipta PEMIKIRAN SALAH kepada ibu baru untuk tidak memperjuangkan penyusuan.

Hakikatnya, KEJAYAAN di dalam penyusuan BUKAN MUDAH!
(maaf terulang lagi)

Saya doakan susu anda semua melimpah ruah serta cukup buat anak tersayang serta semoga anda KENTAL meneruskan perjuangan penyusuan ini.

Salam sayang,
Admin MII

LIKE:
www.facebook.com/menyusuituindah


***dalam ramai2 pm saya tertarik dengan PM dari UMI JOHARI. Tahniah kerana anda BERJAYA membuka pintu hati saya untuk respon hal sebegini. ;)

Meroyan (kemurungan posnatum)

Berapa meluaskah kejadian meroyan atau kemurungan posnatum?

Meroyan atau kemurungan posnatum ialah satu masalah yang biasa. Dahulu, pendapat umum ialah bahawa satu dalam 10 orang ibu menghidapnya. Pendapat sekarang ialah seorang dalam empat ibu menghidap penyakit ini.

Meroyan kadangkala disalah tanggap sebagai murung bayi. Jika anda menghidapi murung bayi, pada hari-hari pertama selepas melahirkan anda akan menjadi muram, sering menangis, letih dan rasa tertekan. Ini dijangka adalah disebabkan perubahan-perubahan hormon secara mendadak dalam badan anda. Dengan bantuan yang sesuai, anda akan merasa lebih sihat dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, meroyan tidak seperti murung bayi, adalah satu penyakit. Ia tidak akan sembuh tanpa rawatan.

Bagaimana nak tahu yang saya menghidapi meroyan atau kemurungan posnatum?

Tanda dan simptom adalah berbeza bagi setiap ibu, tetapi anda akan merasa:
 • perasaan putus asa;
 • bersalah;
 • amat letih;
 • muram;
 • sering menangis;
 • sunyi;
 • gelisah;
 • terperangkap.
Semua ibu merasakan satu atau lebih dari perasaan ini pada masa-masa tertentu. Tapi, jika anda merasa tidak berdaya langsung dan perasaan ini tidak reda-reda walaupun masa terus berlalu, anda mungkin menghidap meroyan atau kemurungan posnatum.

Lazimnya, ia berlaku apabila umur bayi anda antara empat hingga enam minggu, tetapi ada kalanya ia bermula beberapa bulan selepas dia dilahirkan. Sebelum itu anda merasa amat gembira menjaga bayi anda, kemudian, menyedari kemurungan datang secara perlahan. Jika anda mengalami kemurungan semasa kehamilan, ketibaan bayi anda mungkin tidak dapat membantu meringankan beban anda.

Apa yang menyebabkan meroyan atau kemurungan posnatum?

Kami kurang mengetahui kenapa setengah wanita menjadi murung dan yang lain tidak. Ia mungkin disebabkan kimia otak atau reaksi anda kepada perubahan-perubahan hormon yang berlaku dalam badan anda. Ada kalanya, perkara-perkara harian biasa sahaja boleh terasa terlalu membebankan. Apatah lagi keadaan-keadaan yang lebih sukar untuk diatasi, seperti:

Anda boleh mendapat maklumat lanjut dalam artikel kami tentang penyebab-penyebab meroyan atau kemurungan posnatum.

Bagaimanakah meroyan atau kemurungan posnatum dirawat?

Yang penting untuk diingati tentang meroyan atau kemurungan posnatum ialah dengan bantuan yang sesuai, anda akan pulih. Ia boleh dirawat dengan:

Terapi berbual
Berbincang dengan suami atau seorang rakan mungkin membantu, tetapi kadangkala mungkin sukar bagi mereka memahami apa yang dilalui oleh anda. Doktor andalah orang utama yang boleh membantu.

Doktor anda boleh merujukkan anda kepada satu kumpulan sokongan, kaunselor atau ahli psikoterapi. Dia juga mungkin boleh mengaturkan terapi perlakuan kognitif (TPK). TPK boleh mengajar anda tentang strategi-strategi harian bagi mengatasi meroyan atau kemurungan. Jika meroyan atau kemurungan posnatum anda itu jenis yang teruk, anda mungkin dirujukkan kepada ahli psikologi atau psikiatri.

Antidepresi
Antidepresi bertindak dengan mengimbangkan kimia-kimia dalam otak anda. Ianya menambahkan jumlah hormon serotonin, bagi meringankan perasaan, menyenangkan tidur dan mengurangkan rasa nak marah. Antara lima hingga tujuh wanita dalam 10 yang mengambil antidepresi mendapati bahawa simptom meroyan atau kemurungan mereka menjadi reda dalam beberapa minggu selepas memulakan rawatan. Pada mula-mulanya pil-pil pertama itu tidak menunjukkan sebarang perbezaan, tetapi selepas 10 hari hingga dua minggu, anda akan merasa lebih sembuh.

Antidepresi yang paling biasa dipreskripsikan untuk meroyan atau kemurungan posnatum ialah:
 • fluoxetine (Prozac);
 • sertraline (Lustral);
 • paroxetine (Seroxat);
Ada kalanya antidepresi tidak membawa sebarang kesan. Ia mungkin mendatangkan kesan sampingan dan kadangkala bagi beberapa orang, ada berlaku dependensi, walaupun ini kurang berlaku dengan antidepresi yang terbaru.

Ia kadangkala memasuki susu ibu, walaupun jumlahnya amat sedikit.
Paroxetine dan sertraline lebih kerap digunakan daripada fluoxetine untuk ibu yang menyusu badan. Bagi ubat-ubat ini, lebih sedikit yang masuk ke dalam susu ibu. Jika bayi anda kelihatan meragam atau mengantuk selepas anda mengambil antidepresi, beritahulah doktor anda.

Ramai ibu yang mengambil antidepresi juga menyusu badan sebab ianya menambahkan keyakinan diri mereka dan memperkuatkan ikatan dengan bayi mereka. Perasaan rapat dengan bayi anda akan membantu anda mengatasi meroyan atau kemurungan posnatum.

Jika anda bercadang untuk mengambil antidepresi, bercakaplah dengan doktor anda untuk memahami dengan jelas risiko-risiko yang ada dan manfaat yang boleh diperolehi. Anda kemudian boleh membuat keputusan yang berasaskan maklumat tentang apakah pilihan yang paling selamat bagi anda dan bayi anda. Beritahu doktor anda jika anda mengalami sebarang kesan sampingan disebabkan antidepresi dan ikutilah nasihatnya sebelum anda berhenti mengambilnya.
Credit to:

http://www.babycenter.com.my/a1044775/meroyan-kemurungan-posnatum#ixzz3piiPKfGq

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...